Rozgrzewająca, sycąca zupa gulaszowa z chudą wołowiną, rozpływającą się w ustach. Zupa pełna zdrowych składników takich jak batat, fasola czy czerwona papryka. Proste danie jednogarnkowe wolno-gotowane. Dzięki długiemu duszeniu na małym ogniu otrzymujemy bardzo delikatne i miękkie mięsko. Z kolei warzywa dodawane są na końcu, dzięki temu się nie rozgotowują. Polecam!
Zupa gulaszowa z wołowiną, czerwoną papryką, batatami i fasolą
Zdrowa, rozgrzewająca, sycąca zupa gulaszowa z chudą wołowiną, rozpływającą się w ustach. Z batatami, czerwoną fasolą i papryką. Danie jednogarnkowe.
Składniki zupy gulaszowej:
- 1 duża cebula (200 -250 g)
- 2 +1 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli morskiej
- 300 g chudej wołowiny na gulasz
- 3 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżeczka kminku
- 2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej lub słodkiej (w wersji łagodnej)
- 1 x 400 g puszka krojonych pomidorów
- 650 ml wody lub bulionu wołowego
- 1 batat
- 1 czerwona papryka
- 1 płaska łyżeczka soli morskiej
- 1 x 400 g puszka czerwonej fasoli
- 1 garść posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie zupy gulaszowej:
- Cebulę obrać, przekroić na pół a następnie w cieniutkie piórka. W szerokim rondlu o grubym dnie lekko rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, dodać sporą szczyptę soli, wymieszać i dusić na niewielkim ogniu do zeszklenia (bez rumienienia) przez ok. 5-7 minut. W tym czasie wołowinę pokroić na 1.5 cm kawałki.
- 1 duża cebula (200 -250 g)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
- 300 g chudej wołowiny na gulasz
- Obrany czosnek pokroić w cieniutkie plasterki. Zmniejszyć gaz pod garnkiem. Do cebuli wsypać kminek, paprykę wędzoną oraz czosnek. Wymieszać. Smażyć 1 minutę, często mieszając (uważać, aby nie przypalić czosnku, gdyż przypalony staje się gorzki). Wyłożyć całość łopatką sylikonową na talerz.
- 3 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżeczka kminku
- 2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej lub słodkiej (w wersji łagodnej)
- Do garnka po smażeniu cebuli wlać łyżkę oleju. Na rozgrzaną wrzucić wołowinę pokrojoną w kostkę. Smażyć na dużym ogniu, aż nabierze złotego koloru.
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- Następnie zmniejszyć ogień. Dodać odłożoną wcześniej cebulę z przyprawami. Wlać pomidory. Przy pomocy puszki po pomidorach odmierzyć wodę i wlać do gulaszu. Zwiększyć ogień, zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez 2 godziny i 30 minut, czasami mieszając.
- 1 x 400 g puszka krojonych pomidorów
- 650 ml wody lub bulionu wołowego
- Batata obrać. Razem z paprykę pokroić w niedużą kostkę. Dorzucić do gulaszu. *Jeśli używana jest woda (a nie bulion, który jest słony) wsypać sól. Przykryć i gotować kolejne 30 minut (w przypadku bulionu można dodać od 1/4 do 1/2 łyżeczki soli).
- 1 batat
- 1 czerwona papryka
- 1 płaska łyżeczka soli*
- Czerwoną fasolę odsączyć, dodać do zupy. Dusić następne 10 minut pod przykryciem. Spróbować, a następnie przyprawić ewentualnie solą wedle uznania. Posypać posiekaną natką. Podawać w głębokich talerzach w towarzystwie świeżego, chrupiącego pieczywa.
- 1 x 400 g puszka czerwonej fasoli
- 1 garść posiekanej natki pietruszki
Po sukcesie z gulaszem z dziczyzny pokusiłem się o kolejny przepisz – zupę gulaszową z batatami. Jako że lubię zawekować sobie tego typu potrawy i mieć do odgrzania, ponownie robiłem przepis z podwójnej porcję ?. Zupka podobnie jak wszęśniejszy gulasz, wyszła pyszna. Papryka wędzona nadaje zupie super klimatu. Całość jedzona ze świeżą bułeczką…???. Pozdrawiam, napewno jeszcze wrócę ?