Tortilla z łososiem, awokado i czerwoną papryką to mój sposób na szybki lunch, brunch, lekki obiad czy kolację. Jest to również mój sposób na pozostałości upieczonego lub usmażonego dnia poprzedniego łososia, którego należy wyciągnąć wcześniej z lodówki, aby nabrał temperatury pokojowej (nie podgrzewamy go bowiem na drugi dzień).
Podgrzane na odrobinie masła klarowanego tortille smarujemy rozgniecionym awokado, wymieszanym z sokiem limonki i odrobiną świeżej papryczki chilli. Rozkładamy bardzo cienko pokrojone plastry czerwonej cebuli, równie cienko pokrojone paski papryki, kawałki upieczonego łososia i świeżą rukolę. Ponieważ w tym daniu jemy warzywa na surowo, ważne jest, aby je dość cienko pokroić.
Tortilla z łososiem, awokado i czerwoną papryką
Tortilla z łososiem, awokado i czerwoną papryką to sposób na szybki lunch, brunch, lekki obiad czy kolację. Sposób na pozostałości upieczonego lub usmażonego dzień wcześniej łososia. Wrapy z łososiem i pastą z awokado, z czerwoną cebulą, papryką i świeżą rukolą.
Składniki:
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 2 placki tortilli pełnoziarnistej
- 200-250 g upieczonego lub usmażonego łososia w temperaturze pokojowej
- 1/4 dużej czerwonej cebuli, pokrojonej w cieniutkie* plastry
- 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej na cieniutkie* paski
- garść świeżej rukoli
Pasta z awokado:
- 1 dojrzałe awokado Hass
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 cm papryczki chilli (bez błonek i pestek), drobno posiekanej
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Awokado wydrążyć do miseczki. Wymieszać z sokiem limonki, posiekaną papryczką chilli, szczyptą soli i pieprzu.
- Patelnię rozgrzać, wrzucić 1/2 łyżeczki masła klarowanego. Ułożyć placek tortilli i smażyć do zrumienienia z obydwu stron (jeśli mamy dwie patelnie, można na raz podgrzać dwa placki). Placki powinnny zejść z patelni jeszcze lekko miękkie i elastycznie, żeby można je było złożyć (smażone zbyt długo, będą kruche i złamią się przy składaniu). Przełożyć na talerz.
- Posmarować pastą z awokado. Rozłożyć czerwoną cebulę, paski papryki, kawałki usmażonego łososia i rukolę. Przyprawić solą. Złożyć na pół i podawać.
- Można złożone tortille podgrzać na patelni, jeśli preferujecie wrapy bardziej chrupiące i cieplejsze (plaski tortilli szybko bowiem tracą ciepło po przełożeniu na talerze).
Świetny przepis, a do tego prosty i szybki :))