Chłodniki są charakterystyczne dla gorących i upalnych dni. Ale ten chłodnik z groszku możemy jeść zarówno na zimno latem, jak i na ciepło zimą. Latem nas orzeźwi, a zimą, dzięki obecności rozgrzewających składników – ogrzeje. Poniżej prezentuję przepis na wersję letnią, a w kolejnym przepisie na wersję zimową, gdzie z racji podawania na ciepło, przestajemy go nazywać chłodnikiem. Obie wersje przygotowuje się jednak tak samo. Różnią się tylko efektem końcowym 🙂
Chłodnik z groszku jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Dzięki użytym składnikom, dodatkowo podawanym na surowo jest bardzo zdrowy. Na dodatek bez glutenu i bez nabiału. Zupa składa się bowiem z mrożonego groszku, szpinaku, imbiru, chilli, świeżej mięty oraz mleka kokosowego i wody kokosowej. Wszystko jest miksowane w malakserze i gotowe do spożycia bez gotowania.
Przepis na “Chłodnik z groszku” pochodzi z najnowszej FIT książki Gordona Ramsay’a “Ultimate Fit Food”. Jak większość przepisów Gordona, również i ten okazał się niebywałym przysmakiem. Trzeba go tylko dobrze przyprawić solą, gdyż bez tego będzie mdły (to dodatek soli wyciąga wszystkie smaki :)) Ja użyłam 4 spore szczypty (czyli tyle ile najwięcej uda się złapać pomiędzy kciuk, a palec wskazujący) soli himalajskiej, drobnoziarnistej (pomimo tej nazwy ziarenka są grubsze od zwykłej soli, ale gruboziarnista jest jest jeszcze grubsza i w sumie nadaje się tylko do mielenia :)).
Chłodnik z groszku
Chłodnik z groszku bez nabiału z groszkiem mrożonym, szpinakiem, imbirem, miętą, chilli z mlekiem kokosowym i wodą kokosową. Prosty w przygotowaniu. Idealny na upalne dni, ale również świetny zimą po podgrzaniu. Wegański i bez glutenu. Przepis na chłodnik z groszku.
Składniki na Chłodnik z groszku:
- 400 ml mleka kokosowego, schłodzonego
- 400 ml wody kokosowej, schłodzonej
- Sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 100 g świeżego szpinaku baby
- posiekane listki z małego pęczku świeżej mięty
- 750 g mrożonego, zielonego groszku, odmrożonego na sicie
- 2,5 cm obranego imbiru
- 1 zielone chilli (bez błonek i pestek) - użyłam żółtego
- sól morska (u mnie himalajska drobnoziarnista), świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie chłodnika z groszku:
- Odłożyć 3 łyżki mleka kokosowego do dekoracji. Resztę składników włożyć do dużej misy malaksera (w zależności od wielkości Waszego blendera, może być konieczność miksowania partiami). Przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Zmiksować na gładko (Gordon w swoim przepisie dodaje jeszcze 600 ml wody, ale ja celowo pominęłam ten krok - chciałam uzyskać bardziej odżywczą i bardziej skoncentrowaną w smaku zupę). W zależności od mocy miksera, może być konieczność dość długiego blendowania, aby otrzymać gładką konsystencję chłodnika.
- Spróbować i koniecznie doprawić w razie potrzeby. Podawać schłodzone, dekorując mlekiem kokosowym i listkiem mięty.
Pysznie wygląda. 🙂