C

Chłodnik z groszku

Chłodniki są charakterystyczne dla gorących i upalnych dni. Ale ten chłodnik z groszku możemy jeść zarówno na zimno latem, jak i na ciepło zimą. Latem nas orzeźwi, a zimą, dzięki obecności rozgrzewających składników – ogrzeje. Poniżej prezentuję przepis na wersję letnią, a w kolejnym przepisie na wersję zimową, gdzie z racji podawania na ciepło, przestajemy go nazywać chłodnikiem. Obie wersje przygotowuje się jednak tak samo. Różnią się tylko efektem końcowym 🙂

Chłodnik z groszku jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Dzięki użytym składnikom, dodatkowo podawanym na surowo jest bardzo zdrowy. Na dodatek bez glutenu i bez nabiału. Zupa składa się bowiem z mrożonego groszku, szpinaku, imbiru, chilli, świeżej mięty oraz mleka kokosowego i wody kokosowej. Wszystko jest miksowane w malakserze i gotowe do spożycia bez gotowania.

Przepis na “Chłodnik z groszku” pochodzi z najnowszej FIT książki Gordona Ramsay’a “Ultimate Fit Food”. Jak większość przepisów Gordona, również i ten okazał się niebywałym przysmakiem. Trzeba go tylko dobrze przyprawić solą, gdyż bez tego będzie mdły (to dodatek soli wyciąga wszystkie smaki :)) Ja użyłam 4 spore szczypty (czyli tyle ile najwięcej uda się złapać pomiędzy kciuk, a palec wskazujący) soli himalajskiej, drobnoziarnistej (pomimo tej nazwy ziarenka są grubsze od zwykłej soli, ale gruboziarnista jest jest jeszcze grubsza i w sumie nadaje się tylko do mielenia :)). 

 

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *