Delikatne i soczyste roladki z piersi kurczaka nadziewane pesto z orzechów nerkowca domowej roboty, pieczone w szynce parmeńskiej.
Składniki:
(2-4 porcje)
- 2 pojedyncze świeże piersi z kurczaka
- 1/2 kulki białej mozzarelli
- 2 łyżki pesto pietruszkowego z orzechów nerkowca, domowej roboty
- 4 plastry szynki parmeńskiej (lub tańszego zamiennika np. szwarcwaldzkiej)
- sól, świeżo mielony pieprz
- odrobina oleju do obsmażenia
Przygotowanie:
Piersi umyć, oczyścić, osuszyć.
Następnie należy każdą pierś przeciąć wzdłuż (ale nie do końca) w najgrubszym miejscu (tzw. butterflying chicken), rozłożyć jak książkę, przykryć folią i wałkiem rozwałkować, aby stała się cieńsza.
Tak rozwałkowane piersi przyprawiamy solą, pieprzem i rozsmarowujemy na nich po łyżce pesto i posypujemy startą mozzarellą.
Każdą pierś zwijamy, owijamy dwoma plasterkami szynki parmeńskiej na całej długości, a następnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.
Nagrzewamy piekarnik do 180°C (grzałka góra-dół) wraz z blachą do pieczenia wyłożoną papierem.
Rozgrzewamy patelnię, wlewamy odrobinę oleju i gdy się nagrzeje wkładamy roladki.
Smażymy z każdej strony po 2 minuty, aż nabiorą złotego koloru.
Roladki przekładamy prosto z patelni na nagrzaną blachę. Polewamy tłuszczem z patelni i pieczemy ok. 10-12 minut (w zależności od wielkości piersi).
Można na każdej roladce ułożyć garść świeżego tymianku.
Wyciągamy roladki z pieca i okrywamy folią aluminiową. Zostawiamy przykryte, aby odpoczęły min. 5 minut.
Kroimy w plastry i przekładamy na talerze.
Podajemy np. z ziemniakami puree i gotowaną marchewką lub z Salsą z mango i chilli.
Pingback:Kanapka z pieczoną roladką z piersi kurczaka nadziewana pesto z orzechów nerkowca | Moja Delicja