Zupa z groszku bez gotowania ze szpinakiem, imbirem, chilli, świeżą miętą, mlekiem kokosowym i wodą kokosową to przepyszna, rozgrzewająca i sycącą zupa. Na dodatek bardzo zdrowa i odżywcza. Przygotowywana jest w blenderze, a następnie lekko i krótko podgrzewana. Bez podgrzewania otrzymacie “Chłodnik z groszku“, który idealnie sprawdzi się latem, podczas upałów. Przepis na tę zupę z groszku pochodzi z najnowszej FIT książki Gordona Ramsay’a “Ultimate Fit Food”.
Zupa z groszku bez gotowania ze szpinakiem i mlekiem kokosowym
Składniki:
- 400 ml mleka kokosowego
- 400 ml wody kokosowej
- Sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 100 g świeżego szpinaku baby
- posiekane listki z małego pęczku świeżej mięty
- 750 g mrożonego, zielonego groszku, odmrożonego na sicie
- 2,5 cm obranego imbiru
- 1 zielone chilli (bez błonek i pestek) - użyłam żółtego
- sól morska (u mnie himalajska drobnoziarnista), świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie zupy z groszku:
- Odłożyć 3 łyżki mleka kokosowego do dekoracji. Resztę składników włożyć do dużej misy malaksera (w zależności od wielkości Waszego blendera, może być konieczność miksowania partiami). Przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Zmiksować na gładko (Gordon w swoim przepisie dodaje jeszcze 600 ml wody, ale ja celowo pominęłam ten krok - chciałam uzyskać bardziej odżywczą i bardziej skoncentrowaną w smaku zupę). W zależności od mocy miksera, może być konieczność dość długiego blendowania, aby otrzymać gładką konsystencję chłodnika.
- Spróbować i koniecznie doprawić w razie potrzeby. Przelać do rondla i krótko podgrzać. Tak, aby zupa nabrała temperatury. Rozlać na talerze, udekorować mlekiem kokosowym i listkami świeżej mięty.
Ale ma piękny kolorek. 🙂