K

Kawowa Panna Cotta

Kawowa Panna Cotta

Pyszna i bardzo delikatna “Kawowa Panna Cotta“. Deser ten najczęściej przygotowuje się na tłustej śmietance 36% (haevy cream) lub nawet 42% (double cream). Ja, ponieważ nie miałam takiej, użyłam w połowie śmietanki 30% a w drugiej połowie skondensowanego, niesłodzonego mleka w kartoniku, jakie zostało mi po robieniu “Domowej Kawówki – czyli likieru kawowego“.

Taka wersja bardziej nam przypadła do gustu niż wersja ze śmietanką 40%, która przez większą ilość tłuszczu po pierwsze była bardzo (ale to bardzo!) sztywna, a po drugie zbyt ciężka (jak dla nas).

Kawowa Panna Cotta z dodatkiem mleka skondensowanego (koniecznie w kartoniku bez cukru) i 30% śmietanki ma bardzo delikatną konsystencję i przy wykładaniu na talerz lekko się rozpłaszcza. Nam to kompletnie nie przeszkadzało, ale jeśli Wy wolicie mieć bardziej sztywną konsystencję użyjcie śmietanki 36% lub 42%.

Możecie również pominąć mleko skondensowane całkowicie i zamiast niego dać tyle samo tłustej śmietanki.

Jeśli interesują Was inne “Desery bez pieczenia”, zajrzycie tutaj.

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz