C

Czekoladowa rozkosz – pyszny deser bez pieczenia z orzeszkami, żurawiną i ciasteczkami owsianymi

Czekoladowa rozkosz - pyszny deser bez pieczenia z orzeszkami, żurawiną i ciasteczkami owsianymi
Dodaj do Ulubionych

Kolejny nasz HIT, rozpływający się w ustach! Czekoladowa rozkosz, to pyszny deser bez pieczenia z orzeszkami, żurawiną i ciasteczkami owsianymi. Idealny, aby zaskoczyć ukochaną osobę w nadchodzące Walentynki (pamiętajcie, że czekolada to afrodyzjak). Deser bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Wymaga jedynie dłuższego pobytu w lodówce, dlatego lepiej go przygotować wieczorem.

Składniki:

  • 3 tabliczki czekolady mlecznej (użyłam mleczną z “fioletową krową” 🙂 )
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 5 łyżek orzeszków ziemnych
  • 5 łyżek żurawiny
  • 190 g ciasteczek owsianych

 

Przygotowanie:

Czekolada i masło koniecznie muszą mieć tę samą temperaturę. Masło zatem należy odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki.

Kwadratową formę do pieczenia  (najlepiej o boku 23cm – miałam prostokątną 24cm x 28cm) posmarować w kilku miejscach masłem (dzięki temu położony za chwilę papier od razu przyklei się do formy, ułatwiając nam wyłożenie)

Formę wyłożyć papierem tak, aby jeden bok papieru był 2 x dłuższy niż bok formy i mógł przykryć całość (będziemy nim dociskać zawartość formy).

Do dużej miski wsypać ciasteczka i połamać na małe kawałeczki.
Dodać orzeszki ziemne i żurawinę. Wymieszać.

Masło i czekoladę należy rozpuścić:

  1. Do SUCHEGO rondelka (nie może być choć kropli wody) lub miski włożyć kawałki masła oraz kawałki czekolady. Nie mieszać.
  2. W większym rondlu (takim, na który postawimy rondel mniejszy lub miskę) wlać wodę i doprowadzić do wrzenia (u mnie ok. 1/4 wysokości).
  3. Mniejszy rondel lub miskę położyć na większym, zmniejszyć ogień i mniejszy rondelek/miskę przykryć (w przypadku miski, nie może ona dotykać tafli wrzącej wody)
  4. Para wodna z dużego rondla ma podgrzewać mniejszy rondelek od spodu, roztapiając tym samym masło z czekoladą. Absolutnie nie mieszać. Nie ruszać. Czekać, aż wszystko zmięknie.
  5. Gdy masło się rozpuści, a czekolada będzie miękka zdjąć rondel/miskę, postawić na blacie na drewnianej desce.
  6. Łyżką bardzo szybko rozmieszać masło z czekoladą i jak tylko składniki się połączą, wylać masę do miski z bakaliami (czekolada roztapiana z masłem lubi się ważyć, dlatego ważne jest aby po pierwsze nie mieszać podczas rozpuszczania, a gdy się rozpuści – dopiero wtedy szybko i krótko wymieszać. Jeśli będziemy mieszać dłużej czekolada może się zważyć).

Wylaną czekoladę z masłem wymieszać z ciasteczkami, orzeszkami i żurawiną.
Przełożyć czekoladową masę do formy. Wyrównać.
Przykryć dłuższym bokiem papieru i dociskając wyrównać wszystko.
Włożyć do lodówki na całą noc.

Pokroić na kawałki.
Podawać.

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz