C

Czekoladowa rozkosz – pyszny deser bez pieczenia z orzeszkami, żurawiną i ciasteczkami owsianymi

Czekoladowa rozkosz - pyszny deser bez pieczenia z orzeszkami, żurawiną i ciasteczkami owsianymi
Dodaj do Ulubionych

Kolejny nasz HIT, rozpływający się w ustach! Czekoladowa rozkosz, to pyszny deser bez pieczenia z orzeszkami, żurawiną i ciasteczkami owsianymi. Idealny, aby zaskoczyć ukochaną osobę w nadchodzące Walentynki (pamiętajcie, że czekolada to afrodyzjak). Deser bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Wymaga jedynie dłuższego pobytu w lodówce, dlatego lepiej go przygotować wieczorem.

Składniki:

  • 3 tabliczki czekolady mlecznej (użyłam mleczną z “fioletową krową” 🙂 )
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 5 łyżek orzeszków ziemnych
  • 5 łyżek żurawiny
  • 190 g ciasteczek owsianych

 

Przygotowanie:

Czekolada i masło koniecznie muszą mieć tę samą temperaturę. Masło zatem należy odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki.

Kwadratową formę do pieczenia  (najlepiej o boku 23cm – miałam prostokątną 24cm x 28cm) posmarować w kilku miejscach masłem (dzięki temu położony za chwilę papier od razu przyklei się do formy, ułatwiając nam wyłożenie)

Formę wyłożyć papierem tak, aby jeden bok papieru był 2 x dłuższy niż bok formy i mógł przykryć całość (będziemy nim dociskać zawartość formy).

Do dużej miski wsypać ciasteczka i połamać na małe kawałeczki.
Dodać orzeszki ziemne i żurawinę. Wymieszać.

Masło i czekoladę należy rozpuścić:

  1. Do SUCHEGO rondelka (nie może być choć kropli wody) lub miski włożyć kawałki masła oraz kawałki czekolady. Nie mieszać.
  2. W większym rondlu (takim, na który postawimy rondel mniejszy lub miskę) wlać wodę i doprowadzić do wrzenia (u mnie ok. 1/4 wysokości).
  3. Mniejszy rondel lub miskę położyć na większym, zmniejszyć ogień i mniejszy rondelek/miskę przykryć (w przypadku miski, nie może ona dotykać tafli wrzącej wody)
  4. Para wodna z dużego rondla ma podgrzewać mniejszy rondelek od spodu, roztapiając tym samym masło z czekoladą. Absolutnie nie mieszać. Nie ruszać. Czekać, aż wszystko zmięknie.
  5. Gdy masło się rozpuści, a czekolada będzie miękka zdjąć rondel/miskę, postawić na blacie na drewnianej desce.
  6. Łyżką bardzo szybko rozmieszać masło z czekoladą i jak tylko składniki się połączą, wylać masę do miski z bakaliami (czekolada roztapiana z masłem lubi się ważyć, dlatego ważne jest aby po pierwsze nie mieszać podczas rozpuszczania, a gdy się rozpuści – dopiero wtedy szybko i krótko wymieszać. Jeśli będziemy mieszać dłużej czekolada może się zważyć).

Wylaną czekoladę z masłem wymieszać z ciasteczkami, orzeszkami i żurawiną.
Przełożyć czekoladową masę do formy. Wyrównać.
Przykryć dłuższym bokiem papieru i dociskając wyrównać wszystko.
Włożyć do lodówki na całą noc.

Pokroić na kawałki.
Podawać.

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *