L

Likier kawowy – Domowa kawówka

Likier kawowy - Domowa kawówka

Przepis na ten domowy likier kawowy wyprosiłam od mojej koleżanki z pracy (pozdrawiam Aniu :)). Pomimo tego, że kawoszem nie jestem i nigdy smakiem kawy się nie zachwycałam, ten likier bardzo mi posmakował (zresztą nie tylko mi, o czym później…). Pamiętam, że nawet nie miałam ochoty na jego spróbowanie, kiedy na wspólnym wyjeździe koleżanka nim częstowała. Na hasło “kawówka” na moich ustach odrazu pojawiało się “nie, Dziękuję” 🙂 Nie wiem jak to się stało, ale ostatecznie udało się mnie namówić. Spróbowałam i … nie żałuję.

Domowy likier kawowy okazał się przepyszny. Kiedy wiele lat temu odtworzyłam go u siebie w domu i poczęstowałam nim rodzinkę, od razu straciłam wszystkie zapasy. Goście nie chcieli wyjść bez przepisu i do teraz kopiowany jest on przez wszystkich, którzy go skosztowali 🙂

Domowy likier kawowy jest bardo prosty w przygotowaniu i składa się tylko kilku składników: kawy rozpuszczalnej, cukru, mleka zagęszczonego niesłodzonego oraz spirytusu. Wg Ani, w tej kawówce najlepiej smakuje tylko to mleko 🙂
Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na świąteczny prezent dla dorosłej bliskiej osoby, to taki domowy likier kawowy świetnie się sprawdzi i to nie tylko dla kawoszy!
Dla tych, którzy wolą likier kawowy bez nabiału, polecam przepis na domową Kahlúę .

Oceń przepis!
Średnia: 4,00 (272 głosów) 272 głosy, średnia: 4,00 z 5272 głosy, średnia: 4,00 z 5272 głosy, średnia: 4,00 z 5272 głosy, średnia: 4,00 z 5272 głosy, średnia: 4,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.
Loading...
    1. Jeśli kupisz cukier waniLIOwy to można oczywiście go użyć. W takiej samej ilości co podano w przepisie. Jeśli kupisz cukier waniLINOwy, który w składzie zamiast prawdziwej wanilii ma tzw. organiczny związek chemiczny zbudowany z pierścienia benzenowego podstawionego trzema grupami funkcyjnymi: aldehydową −CHO, hydroksylową −OH i metoksylową −O−CH 3.-> wanilinę ? to ja Ci tego polecać nie będę ? Ale ilość taka sama.

    1. Trudno powiedzieć. Ja bym kawówkę w takim stanie podarowała w prezencie rodzinie i zrobiła raz jeszcze, dodając na początku mniej alkoholu… Na pewno można spróbować zrobić punkty 1-3 i taką mieszanką ewentualnie rozrzedzić kawówkę do momentu, jaki nam pasuje. Dodanie samego mleka rozrzedzi cały smak: i słodycz, i kawę, więc w zależności od ilości może wyjść lura 🙂

Dodaj komentarz