Przepis na ten domowy likier kawowy wyprosiłam od mojej koleżanki z pracy (pozdrawiam Aniu :)). Pomimo tego, że kawoszem nie jestem i nigdy smakiem kawy się nie zachwycałam, ten likier bardzo mi posmakował (zresztą nie tylko mi, o czym później…). Pamiętam, że nawet nie miałam ochoty na jego spróbowanie, kiedy na wspólnym wyjeździe koleżanka nim częstowała. Na hasło “kawówka” na moich ustach odrazu pojawiało się “nie, Dziękuję” 🙂 Nie wiem jak to się stało, ale ostatecznie udało się mnie namówić. Spróbowałam i … nie żałuję.
Domowy likier kawowy okazał się przepyszny. Kiedy wiele lat temu odtworzyłam go u siebie w domu i poczęstowałam nim rodzinkę, od razu straciłam wszystkie zapasy. Goście nie chcieli wyjść bez przepisu i do teraz kopiowany jest on przez wszystkich, którzy go skosztowali 🙂
Domowy likier kawowy jest bardo prosty w przygotowaniu i składa się tylko kilku składników: kawy rozpuszczalnej, cukru, mleka zagęszczonego niesłodzonego oraz spirytusu. Wg Ani, w tej kawówce najlepiej smakuje tylko to mleko 🙂
Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na świąteczny prezent dla dorosłej bliskiej osoby, to taki domowy likier kawowy świetnie się sprawdzi i to nie tylko dla kawoszy!
Dla tych, którzy wolą likier kawowy bez nabiału, polecam przepis na domową Kahlúę .
Likier kawowy – Domowa kawówka
Przepis na domową kawówkę. Domowy likier kawowy. Likier na bazie kawy, cukru, spirytusu i mleka zagęszczanego. Likier kawowy nie tylko dla kawoszy. Ulubiony
Składniki na domowy likier kawowy:
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej + odrobina wrzątku
- 350 ml mleka zagęszczonego, niesłodzonego w kartoniku
- 1/2 - 2/3 szklanki cukru zwykłego
- 2 łyżki domowego cukru waniliowego
- 150 - 200 ml spirytysu (dałam 180 ml)
Przygotowanie domowego likieru kawowego:
- Kawę zalać małą ilością wrzątku. Dobrze wymieszać.
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej + odrobina wrzątku
- W rondelku podgrzać mleko zagęszczone. Wsypać cukier zwykły (ilość cukru zależy od indywidualnych preferencji; jeśli wolicie likier kawowy mniej słodki, dajcie 1/2 szklanki, jeśli bardziej słodki - 2/3; ja daję pomiędzy 1/2 a 2/3 szklanki) i cukier waniliowy. Mieszać do rozpuszczenia.
- 350 ml mleka zagęszczonego, niesłodzonego
- 1/2 - 2/3 szklanki cukru zwykłego
- 2 łyżki domowego cukru waniliowego
- Zdjąć z gazu. Dodać rozpuszczoną kawę. Dokładnie wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
- Wlać spirytus, wymieszać, spróbować. Dolać więcej spirytusu, jeśli potrzeba (likier kawowy powinien mieć charakter, ale nie może być za ostry). Kawówkę przelać do butelki.
- Domowy likier kawowy pyszny jest już na drugi dzień 🙂 ale smaku nabiera z czasem. Zapakowany w ładną, ozdobną butelkę lub karafkę może być świetnym prezentem dla najbliższych.


Czy zamiast spirytusu można użyć wódki?
Czy można użyć sklepowego cukru waniliowego? A jeśli tak to ile?
Jeśli kupisz cukier waniLIOwy to można oczywiście go użyć. W takiej samej ilości co podano w przepisie. Jeśli kupisz cukier waniLINOwy, który w składzie zamiast prawdziwej wanilii ma tzw. organiczny związek chemiczny zbudowany z pierścienia benzenowego podstawionego trzema grupami funkcyjnymi: aldehydową −CHO, hydroksylową −OH i metoksylową −O−CH 3.-> wanilinę ? to ja Ci tego polecać nie będę ? Ale ilość taka sama.
Takie likiery domowej roboty, świetnie sprawdzają się na prezenty. Trzeba się tylko zaopatrzyć w jakieś ozdobne buteleczki. Prezent własnej roboty, jest najlepszy.
https://prostepesto.pl/przepis-na-domowa-mietowke-czyli-likier-mietowy/
Witam. Nalewka wyszła za mocna. Czy dolewając mleko zagęszczone nie popsuje wszystkiego ?
Trudno powiedzieć. Ja bym kawówkę w takim stanie podarowała w prezencie rodzinie i zrobiła raz jeszcze, dodając na początku mniej alkoholu… Na pewno można spróbować zrobić punkty 1-3 i taką mieszanką ewentualnie rozrzedzić kawówkę do momentu, jaki nam pasuje. Dodanie samego mleka rozrzedzi cały smak: i słodycz, i kawę, więc w zależności od ilości może wyjść lura 🙂
Najlepszy przepis na likier kawowy jaki robiłam. Rodzinka zachwycona prezentami. Świetny pomysł.
Dzięki! Cieszę się, że smakowało!
Nie możemy się doczekać, żeby spróbować tego przepisu! Idealny na piątkowe, leniwe wieczory 😉
witam, jak długo można taki likier przetrzymywać, czy musi stać w lodówce?
Nie musi stac w lodowce i nie ma terminu ważności. My trzymamy w barku. Po roku równie dobrze smakuje.