R

Rozmarynowo-miętowy mus z białej czekolady

Dodaj do Ulubionych

Rozmarynowo-miętowy mus z białej czekolady polany czekoladowym sosem to istny raj dla podniebienia. Mus wymaga schłodzenia w lodówce, więc najlepiej przygotowania zacząć dzień wcześniej. Mus można podać w kieliszkach małych lub dużych (porcja dla ogromnych łasuchów), ale również można podać go na małych talerzykach w formie małej, słodkiej przystawki.

Składniki musu:

  • 25 g + 200 g śmietany 36%
  • 25 g mleka
  • 4 duże listki mięty
  • 1 gałązka rozmarynu (długość około 10 cm)
  • 100 g dobrej białej czekolady

 

Składniki sosu czekoladowego:

  • 50 g dobrej jakościowo czekolady gorzkiej (72% kakao)
  • 40 g mleka (+ parę łyżek w razie potrzeby)

 

Przygotowanie:

Przygotować mus:
25 g śmietanki i 25 g mleka zagotować wraz z listkami mięty i połową gałązki rozmarynu (drugą połowę zachować). Zdjąć z ognia.
Dodać białą czekoladę, połamaną na kawałki. Cały czas mieszając, rozpuścić uzyskując gładką konsystencję. Ostudzoną i przykrytą schować do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc (ziół nie wyciągać).

200 g śmietanki 36 % wlać do rondelka i zagotować z pozostałą gałązką rozmarynu. Ostudzić. Przelać do kubeczka razem z rozmarynem, przykryć folią i schować do lodówki na minimum 8 godzin.

Na drugi dzień ze śmietanki i czekolady wyciągnąć rozmaryn. Śmietankę ubić na sztywną pianę (uważać, aby śmietany nie przebić).
Czekoladę rozmarynowo-miętową rozmiksować (listki mięty się posiekają). Delikatnie połączyć z bitą śmietaną. Schować do lodówki na minimum 2 godziny.

Przygotować sos czekoladowy:
50 g czekolady gorzkiej (72% kakao) rozpuścić w kąpieli wodnej. Wlać 40 g mleka i wymieszać do uzyskania gładkiej i konsystencji. Jeśli po dolaniu mleka polewa będzie gęsta lub zrobi się sucha, spokojnie dolewać po łyżce mleka, do momentu, aż konsystencja nabierze oczekiwanego wyglądu (będzie lekko płynna i błyszcząca). Ostudzić (ma być wciąż płynna, ale nie gorąca. Może być lekko ciepła).

Do kieliszków nałożyć rozmarynowo-miętowy mus z białej czekolady. Polać sosem czekoladowym. Udekorować listkiem mięty.

Mus można również podać w małych kieliszkach lub na małych talerzykach:
Na małe talerzyki rozsmarować małą ilość sosu czekoladowego.
Łyżką nabrać mus rozmarynowo-miętowy i przy pomocy drugiej łyżki delikatnie układać na talerzykach. Polać sosem, posypać pokruszoną czekoladą karmelową. Udekorować listkiem mięty.

rozmarynowo-mietowy-mus-bialej-czekolady6brozmarynowo-mietowy-mus-bialej-czekolady5rozmarynowo-mietowy-mus-bialej-czekolady3rozmarynowo-mietowy-mus-bialej-czekolady2brozmarynowo-mietowy-mus-bialej-czekolady7

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz