D

Deser ze Skyrem, truskawkami i mango

Skyr to bardzo gęsty jogurt (choć smakiem bliżej mu do serków typu Bieluch) typu islandzkiego, wytwarzany według tradycyjnej receptury. Charakteryzuje się naturalnym brakiem tłuszczubardzo wysoką zawartością białka.

Ma kremową konsystencję, śmietankowy, lekko kwaśny smak z delikatną nutą słodyczy. Jest bardzo sycący a przy tym ma mało kalorii. Polubiliśmy go wszyscy i dlatego często mamy go w lodówce. Idealny jest do wszelkich koktajli i deserów.

Stworzony przeze mnie “Deser ze Skyrem, truskawkami i mango“, to Skyr zmiksowany z mrożonymi truskawkami (w sezonie użyj świeżych) z mrożonym bananem i z dojrzałym, bardzo soczystym mango.

Przemrożenie banana po pierwsze sprawia, że traci on swój bananowy smak (banan robi się mniej wyczuwalny) oraz nadaje deserowi kremowej, gęstej konsystencji. “Deser ze Skyrem, truskawkami i mango” z chrupiącą, domową granolą będzie idealny również na pierwsze lub drugie śniadanie. Jeśli nie macie w domu upieczonej własnej granoli, możecie przygotować szybką granolę z patelni z tego przepisu. W diecie bezglutenowej należy zadbać, aby granola była bezglutenowa, a w diecie “bez orzechów” pozbawiona orzechów.

 

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz