Lassi to indyjski napój przygotowany z jogurtu naturalnego, wody i przypraw, serwowany w upalne dni dla orzeźwienia. Tradycyjne lassi jest słone i przyprawione chili. Mango lassi, to lassi z dodatkiem owocu mango. Moja wersja to mango zmiksowane z jogurtem i wodą, dosładzane miodem i przyprawiane małą szczyptą kardamonu. Mango lassi, to pyszny orzeźwiający koktajl bez dodatku białego cukru. Polecam również inne przepisy z mango.
Mango lassi
Przepis na mango lassi. Mango lassi to zmiksowane mango z jogurtem i wodą, dosładzane miodem i przyprawiane małą szczyptą kardamonu. Mango lassi bez cukru.
Składniki mango lassi:
- 1 dojrzałe mango, obrane i wypestkowane
- 150 ml jogurtu naturalnego gęstego bez cukru
- 2 płaskie łyżki miodu ok 30 g
- 100 ml wody
- szczypta mielonego kardamonu
Przygotowanie mango lassi:
- Przygotowanie mango lassi jest bardzo proste. Wystarczy wszystkie składniki koktajlu zmiksować w blenderze (najlepiej w blenderze kielichowym). Po zmiksowaniu spróbować i ewentualnie dosłodzić miodem.
- Dla uzyskania bardziej aksamitnej konsystencji, gotowe mango lassi przelać przez sitko, a następnie wlać do szklanek.
Ooooo…
Dawno nie robiłam.
Ze świeżym mango musi smakować bosko!
🙂
Oooo…
Dawno nie robiłam.
Ze świeżym mango musi być pyszne!
🙂