Święta Wielkiej Nocy już niedługo. Jeśli szukacie prostego i szybkiego przepisu na wielkanocne smakołyki, to ten przepis jest dla Was. Jaja wielkanocne z makiem, czyli makowe babeczki na Wielkanoc.
Proste ciasto bez miksera, wykorzystujące otwartą masę makową. Jeśli nie macie formy silikonowej w kształcie dużych jaj, możecie skorzystać z formy do muffin. Koniecznie jednak będzie skrócenie czasu pieczenia, nawet o połowę.
Z gotowej masy makowej polecam przygotować na Wielkanoc nasz niezawodny “Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem, makowiec” lub “Proste ciasto z makiem – bez miksera“.
Jaja wielkanocne z makiem – babeczki na Wielkanoc
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli (używam domowej soli waniliowej)
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanka oleju rzepakowego + do wysmarowania foremki
- 1/2 szklanki maślanki
- 1 jajo
- 2 czubate łyżki masy makowej - 130 g
- 1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Foremkę silikonową na 6 jaj wielkanocnych wysmarować olejem.
- Przesianą mąkę wymieszać z sodą lub proszkiem i szczyptą soli. Odstawić na bok.
- 1 szkl. mąki pszennej tortowej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli (używam domowej soli waniliowej)
- Do drugiej miski wsypać cukier, wlać olej, maślankę, dodać jajo, masę makową i ekstrakt z wanilii. Wszystko wymieszać ręcznie (ja lubię mieszać rózgą, ale niczego nie ubijam).
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego (120 g)
- 1/2 szkl. maślanki
- 1 jajo
- 2 czubate łyżki masy makowej (ok. 260 g)
- 1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii
- Do mokrych składników wsypać mąkę z sodą/proszkiem i bardzo krótko wymieszać - nie mieszać dokładnie, nawet wskazane jest, aby zostały grudki 🙂
- Ciastem napełnić formę. Wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 20 minut lub do tzw. suchego patyczka (czyli do momentu, gdy wbity patyczek w środek wypieku wychodzi bez surowego i mazistego ciasta).
- Przed wyjęciem z formy odczekać parę minut, a następnie studzić na kratce. Ciepłe "Jaja wielkanocne z makiem" polać lukrem cytrynowym i udekorować dowolną posypką.
