Z

Zbożowe batoniki

Dodaj do Ulubionych

Kolejna zdrowa i pyszna przekąska dla naszych dzieci i nie tylko 🙂 Zbożowe batoniki pełne witamin i minerałów. Świetne również na drugie śniadanie. Są sycące, słodkie i oczywiście bez dodatku białego cukru. Składają się z płatków owsianych, sezamu, migdałów, słonecznika, rodzynek, żurawiny, miodu i marchewki 🙂 O każdym z tych składników i o jego walorach odżywczych można by sporo dobrego napisać 🙂 Polecam wszystkim! 

Składniki:

(ok. 15-20 batoników)

  • 400 g marchewki obranej i startej na tarce
  • 160 g migdałów
  • 50 g sezamu
  • 160 g mąki pszennej
  • 200 g płatków owsianych
  • 100 g łuskanego słonecznika
  • 50 g rodzynek
  • 50 g żurawiny
  • 4 jaja
  • 200 ml miodu
  • 200 ml oleju rzepakowego lub oliwy extra vergine

 

Przygotowanie:

Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie prostokątna forma 24cm x 28cm).
Piekarnik nagrzać do 160°C (grzałka góra-dół).

Migdały wrzucić do gotującej się wody na 5-6 minut. Następnie odcedzić i szybko wrzucić do miską z lodowatą wodą. Obrać ze skóry.
Wysuszyć na ściereczce kuchennej. Pokroić nożem i uprażyć na suchej patelni bez tłuszczu.

Sezam uprażyć na patelni (uważać żeby nie przypalić).
Mąkę przesiać, dodać płatki owsiane, uprażony sezam, migdały, słonecznik, rodzynki i żurawiny. Wymieszać. Dodać startą marchew.
W drugiej misce wymieszać miód z jajami, następnie dodać olej i połączyć do otrzymania jednolitej masy.

Do misy z marchwią dodawać stopniowo mieszaninę z miodem, cały czas mieszając łyżką (lub nawet dwiema 🙂 )

Gotową masę przełożyć do foremki. Wygładzić łyżką. Uderzyć parę razy foremką o blat, aby usunąć ewentualne powietrze, które mogło się zgromadzić pomiędzy składnikami. Wstawić do pieca i piec ok. 60 – 80 minut (ja piekłam 70 minut).
Przed pokrojeniem koniecznie odczekać minimum 30 minut.

 

zbozowe-batoniki-z-marchewka-slonecznikiem-sezamem-orzechami-nerkowca-migdalami-rodzynkami-zurawina-platkami-owsianymi-i-miodem3zbozowe-batoniki-z-marchewka-slonecznikiem-sezamem-orzechami-nerkowca-migdalami-rodzynkami-zurawina-platkami-owsianymi-i-miodem5zbozowe-batoniki-z-marchewka-slonecznikiem-sezamem-orzechami-nerkowca-migdalami-rodzynkami-zurawina-platkami-owsianymi-i-miodem4zbozowe-batoniki

 

źródło: Na podstawie przepisu Pascala

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *