Z

Zbożowe batoniki

Dodaj do Ulubionych

Kolejna zdrowa i pyszna przekąska dla naszych dzieci i nie tylko 🙂 Zbożowe batoniki pełne witamin i minerałów. Świetne również na drugie śniadanie. Są sycące, słodkie i oczywiście bez dodatku białego cukru. Składają się z płatków owsianych, sezamu, migdałów, słonecznika, rodzynek, żurawiny, miodu i marchewki 🙂 O każdym z tych składników i o jego walorach odżywczych można by sporo dobrego napisać 🙂 Polecam wszystkim! 

Składniki:

(ok. 15-20 batoników)

  • 400 g marchewki obranej i startej na tarce
  • 160 g migdałów
  • 50 g sezamu
  • 160 g mąki pszennej
  • 200 g płatków owsianych
  • 100 g łuskanego słonecznika
  • 50 g rodzynek
  • 50 g żurawiny
  • 4 jaja
  • 200 ml miodu
  • 200 ml oleju rzepakowego lub oliwy extra vergine

 

Przygotowanie:

Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie prostokątna forma 24cm x 28cm).
Piekarnik nagrzać do 160°C (grzałka góra-dół).

Migdały wrzucić do gotującej się wody na 5-6 minut. Następnie odcedzić i szybko wrzucić do miską z lodowatą wodą. Obrać ze skóry.
Wysuszyć na ściereczce kuchennej. Pokroić nożem i uprażyć na suchej patelni bez tłuszczu.

Sezam uprażyć na patelni (uważać żeby nie przypalić).
Mąkę przesiać, dodać płatki owsiane, uprażony sezam, migdały, słonecznik, rodzynki i żurawiny. Wymieszać. Dodać startą marchew.
W drugiej misce wymieszać miód z jajami, następnie dodać olej i połączyć do otrzymania jednolitej masy.

Do misy z marchwią dodawać stopniowo mieszaninę z miodem, cały czas mieszając łyżką (lub nawet dwiema 🙂 )

Gotową masę przełożyć do foremki. Wygładzić łyżką. Uderzyć parę razy foremką o blat, aby usunąć ewentualne powietrze, które mogło się zgromadzić pomiędzy składnikami. Wstawić do pieca i piec ok. 60 – 80 minut (ja piekłam 70 minut).
Przed pokrojeniem koniecznie odczekać minimum 30 minut.

 

zbozowe-batoniki-z-marchewka-slonecznikiem-sezamem-orzechami-nerkowca-migdalami-rodzynkami-zurawina-platkami-owsianymi-i-miodem3zbozowe-batoniki-z-marchewka-slonecznikiem-sezamem-orzechami-nerkowca-migdalami-rodzynkami-zurawina-platkami-owsianymi-i-miodem5zbozowe-batoniki-z-marchewka-slonecznikiem-sezamem-orzechami-nerkowca-migdalami-rodzynkami-zurawina-platkami-owsianymi-i-miodem4zbozowe-batoniki

 

źródło: Na podstawie przepisu Pascala

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.
Loading...
  1. Kasia says:

    Witam
    chciałabym się poradzić ile czasu można przechowywać takie batoniki i czy muszą być w lodówce
    A także czy można je mrozić
    Dziękuję za ciekawy przepis i czekam na odpowiedź
    Pozdrawiam Kasia

    1. Kasiu powiem szczerze, że nie przypominam sobie, abym je chowała do lodówki. Po prostu stały na półce w szklanej paterze z przykrywką, aż je wszyscy zjedli 🙂 Do tego sporą część rozdałam najbliższym, aby spróbowali zdrowych łakoci 🙂 Z tego co pamiętam, to najlepsze były w dniu pieczenia i chyba na drugi dzień. W kolejnych dniach na pewno już traciły na świeżości, więc 2-3 dni to maks moim zdaniem. Mrozić, nie mroziłam, ale myślę, że bym spróbowała je zamrozić, gdybym je teraz robiła. Jeśli chciałabyś je trzymać w lodówce, co na pewno przedłuży świeżość, to przed jedzeniem wyciągnęłabym je wcześniej, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.
      Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz