Pyszne, słodziutkie pierogi z borówkami, ale bez cukru. Zamiast cukru użyłam syropu z agawy. Pierogi polane odrobiną masła i słodką śmietanką 18%. Propozycja na letni obiad lub podwieczorek, dla całej rodzinki. Jeśli śmietankę zastąpicie bitą śmietaną otrzymacie danie na deser 🙂 Polecam w sezonie na borówki, który już się zaczął. I pamiętajcie, że borówki to superfood!
Pierogi z borówkami
Pyszne, słodziutkie pierogi z borówkami, ale bez cukru, polane odrobiną roztopionego masła i słodką śmietanką 18%. Przepis na pierogi z borówkami.
Składniki pierogów z borówkami:
- 150 g mąki pszennej
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 100 ml wrzątku
- 15 g masła
- 150 g borówek
- 3 łyżeczki syropu z agawy
Do podania:
- garść borówek, 1 rozpuszczona łyżka masła, słodka śmietanka 18%, listki mięty
Przygotowanie pierogów z borówkami:
- Przygotować ciasto na pierogi: Mąkę przesiać na stolnicę wraz z solą. Zrobić wgłębienie pośrodku.
- 150 g mąki pszennej
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- We wrzątku rozpuścić masło a następnie cienkimi strugami, stopniowo wlewać do środka mąki, zagarniając wszystko łyżką.
- 100 ml wrzątku
- 15 g masła
- Następnie ciasto wyrabiać ręcznie przez około 8 minut, aż stanie się elastyczne. Na początku ciasto będzie się mocno kleić. Starajcie się jednak jak najmniej podsypywać mąką (im więcej mąki, tym ciasto będzie twardsze i gumowe).
- Wyrobione ciasto przykryć ściereczką lub miseczką i odstawić na 30 minut.
- Przygotować nadzienie do pierogów: Borówki umyć, odsączyć na sicie, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Przełożyć do miseczki. Wlać syrop z agawy. Wymieszać.
- 150 g borówek
- 3 łyżeczki syropu z agawy
- Lepienie pierogów: Ciasto na pierogi z borówkami podzielić na 2 części. Pierwszą część ciasta (resztę szczelnie przykryć, żeby nie wysychało) rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość 2 mm (można lekko podsypywać mąką, gdyby się przyklejało do stolnicy, ale nie za dużo).
- Szklanką o średnicy ~8 cm powycinać okrągłe placuszki. Na środek każdego placka nałożyć łyżeczkę borówek, zlepić brzegi, uformować dowolny rant. Układać na lekko oprószonej mąką powierzchni.
- Gotową partię 8-10 pierogów z borówkami wrzucać na lekko osolony wrzątek (w cieście na pierogi jest już sporo soli, więc dajemy do wrzątku mało lub wcale). Gotować około 3 minuty od wypłynięcia. Wyciągnąć łyżką cedzakową na talerz. W ten sam sposób ugotować resztę.
- Gotowe pierogi z borówkami polać odrobiną rozpuszczonego masła i słodką śmietanką 18%, udekorować listkami mięty (dla nas farsz jest na tyle słodki, iż nie dosładzamy gotowego dania - a Wy zróbcie jak lubicie: posypcie cukrem lub skropcie syropem).
pierogi to ja zjem zawsze i ze wszystkim 😀 mniam!