Pyszne, łatwe, szybkie, zdrowe 🙂 A na dodatek słodziutkie, dzięki zdrowemu syropowi klonowemu. Pancakes z bananami, borówkami i wiórkami kokosowymi z nutką cynamonu to świetna, zdrowa propozycja na szybki i pożywny posiłek. Placuszki są bez mąki i cukru. Słodycz otrzymamy z owoców i syropu. Jeśli nie macie syropu klonowego, możecie go zastąpić miodem.
Dla przypomnienia: syrop klonowy bogaty jest w sole mineralne takie jak wapń, magnez, potas, fosfor i mangan, ważne do prawidłowej pracy serca i układu nerwowego. Zawiera również kwasy organiczne, aminokwasy oraz witaminy: tiamina (B1), ryboflawina (B2), kwas pantotenowy (B5), pirydoksyna (B6), niacyna (PP), biotyna (H) i kwas foliowy. Podobnie jak miód ma właściwości bakteriobójcze, ale jest od niego mniej kaloryczny (1 łyżka stołowa to 50 kcal).
Składniki:
(1-2 porcje – ok. 7-8 placuszków)
- 2 dojrzałe banany
- 2 jaja
- 1 łyżeczka cynamonu
- 60-70 g wiórków kokosowych
- 2 garście borówek
- olej kokosowy do smażenia
- syrop klonowy
Przygotowanie:
Banany rozgnieść widelcem w misce. Dodać jaja, cynamon i wiórki kokosowe. Wszystko dobrze wymieszać łyżką.
Wrzucić jedną garść borówek (resztę zostawić do dekoracji).
Nieprzywierającą patelnię rozgrzać, wlać odrobinę oleju. Łyżką nakładać placuszki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Wyłożyć na talerze. Udekorować borówkami, wiórkami kokosowymi i polać syropem klonowym (syrop jest słodki, więc uważać z ilością 🙂 )
źródło: Na podstawie przepisu Zosi z Make Cooking Easier.