Proste, szybkie i zdrowe danie bez mąki, bez białego cukru. Placuszki FIT z bananem i płatkami owsianymi, polane syropem klonowym. Dojrzałego banana mieszamy z jajem i płatkami owsianymi. Smażymy krótko na lekko natłuszczonej patelni.
Podajemy z dowolnymi owocami (u mnie kawałki banana i fig). Placuszki możemy zrobić na śniadanie, na obiad, na podwieczorek lub nawet na deser.
“Placuszki FIT z bananem i płatkami owsianymi” to świetna i zdrowa propozycja dla wszystkich dbających o swoje zdrowie oraz dla naszych dzieci. Jeżeli stosujecie dietę bezglutenową, użyjcie bezglutenowych płatków owsianych (czyli takich, które zostały wyprodukowane na terenie niezanieczyszczonym przez inne zboża glutenowe).
Zobaczcie inne Przepisy na dania z bananami oraz Przepisy na dania z płatkami owsianymi.
Placuszki FIT z bananem i płatkami owsianymi – danie w 5 minut
Proste, szybkie i zdrowe danie w 5 minut. Placuszki FIT z bananami i płatkami owsianymi, polane syropem klonowym, podane z figami i kawałkami bananów.
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 2 jaja
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
- olej rzepakowy lub kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
- Banany rozgnieść w misce widelcem. Dodać jaja, wsypać płatki owsiane i sodę. Wymieszać wszystko widelcem.
- Rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką. Wlać odrobinę oleju. Rozsmarować pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym. Łyżką rozłożyć ciasto. Placuszki smażyć krótko, partiami z obydwu stron, aż się zarumienią (niecała minuta z każdej strony).
- Rozłożyć na talerze, udekorować owocami i polać syropem klonowym.