P

Pomidorowy krem z pulpetami z łososia

Dodaj do Ulubionych

Pyszny krem z pieczonych pomidorów, czerwonej cebuli, czosnku i tymianku. Pieczenie wydobywa z warzyw pełnię aromatu i smaku, a pomidorom nadaje mocną i soczystą barwę. Proponuję do kremu użyć domowego bulionu warzywnego (przepis tutaj) lub drobiowego. Pomidorowy krem idealnie komponuje się z pulpetami z łososia. Jeśli ograniczycie przyprawy, danie będzie świetne dla dzieci. Polecam, szczególnie gdy sezon na pomidory jeszcze trwa!

Składniki kremu:

(4 porcje)

  • 1.5 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych)
  • 1 główka czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 duże czerwone cebule
  • 5-6 suszonych śliwek
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka cukru
  • 5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy
  • 600 ml domowego bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18%
  • sól, pieprz

 

Składniki pulpetów:

  • 300 g filetu z łososia
  • 1 białko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 pęczek koperku
  • skórka otarta z 1/2 cytryny (wyszorowanej i wyparzonej, najlepiej ekologicznej)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temp. 190°C (grzałka góra-dół).
Pomidory natnij na krzyż od góry i wydrąż twardą końcówkę.
Na blasze do pieczenia ułóż pomidory nacięciem do góry, główkę czosnku w całości, obraną cebulę pokrojoną w ćwiartki, oraz tymianek (zostawiając gałązkę do dekoracji).
Warzywa polej 3 łyżkami oleju rzepakowego lub oliwy, posyp solą i pieprzem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50-60 minut.
Wyciągnij i zostaw do ostudzenia.

Pomidory obierz ze skóry i pokrój na kawałki.
W garnku rozgrzej (nie za mocno) pozostały olej lub oliwę, wrzuć pokrojony w kawałki seler oraz posiekane śliwki i zeszklij przez 2-3 minuty.
Dodaj marchewkę pokrojoną w kostkę i smaż kolejne 2-3 minuty, po czym dolej gorący bulion.
Następnie dodaj obrane pomidory, pokrojoną upieczoną cebulę i czosnek bez łupin (był tak miękki, że wyciskałam go z łupin) oraz listki upieczonego tymianku.

Gotuj 10 minut. Zestaw z ognia, poczekaj aż zupa lekko przestygnie i zmiksuj blenderem na gładki krem (miksowanie gorącej zupy stępi ostrza blendera).
Zupę-krem dopraw do smaku cukrem, solą oraz pieprzem.

Przygotuj pulpety z łososia
Filet z łososia bez skóry i większych ości (gdyby się trafiły) zmiel w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka z drobnymi oczkami.
Do masy dodaj białko, skórkę z cytryny, posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem. Zagęść masę bułką tartą.
Zwilż dłonie a następnie uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.

Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i na gorący układaj uformowane pulpeciki. Smaż na złoty kolor 2-4 minuty (w zależności od wielkości), potrząsając patelnią od czasu do czasu.
Pod koniec smażenia dodaj łyżeczkę masła i smaż jeszcze przez minutę.

Do talerza wlej podgrzany krem (jeśli zdążył wystygnąć).
Dodaj kilka pulpecików z łososia. Udekoruj kleksem śmietany i kilkoma listkami tymianku.

krem-pomidorowy-z-pulpetami-z-lososia2

krem-pomidorowy-z-pulpetami-z-lososia3b

źródło: Na podstawie przepisu Jakuba Kuronia.

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *