Młode ziemniaczki z masełkiem i koperkiem. Do tego soczysta pierś z kurczaka, marynowana w kurkumie i oregano oraz letnia mizeria z ogórków gruntowych. Cóż można chcieć więcej ? 🙂
Składniki:
(2 porcje)
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 1 płaska łyżeczki kurkumy
- 2 gałązki świeżego oregano
- szczypta soli, szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
Młode ziemniaki:
- 400 g młodych ziemniaczków
- 3/4 łyżeczki soli
- garść posiekanego koperku
- 1 łyżka masła
Mizeria z ogórków:
- 4 ogórki gruntowe
- garść posiekanego koperku
- 2 łyżki śmietany 30%
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- mała szczypta cukru
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Piersi z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć.
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- W misce wymieszać oliwę lub olej rzepakowy z kurkumą, szczyptą soli i pieprzu. Dodać posiekane listki oregano.
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 1 płaska łyżeczki kurkumy
- 2 gałązki świeżego oregano
- szczypta soli, szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
- Obtoczyć piersi z kurczaka w marynacie i odstawić na minimum 15 minut.
- W międzyczasie wyszorować ziemniaki, przekroić na połówki (i na ćwiartki, jeśli potrzeba), zalać zimną wodą, zagotować. Wsypać sól, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości około 15 minut.
- 400 g młodych ziemniaczków
- 3/4 łyżeczki soli
- Ogórki umyć, obrać i zetrzeć na tarce w plasterki. Wsypać koperek. Nie mieszać. Odstawić na bok.
- 4 ogórki gruntowe
- garść posiekanego koperku
- Na nieprzywierającej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, ułożyć piersi z kurczaka. Smażyć na średnim ogniu przez 4-5 minut z każdej strony, aż pierś w najgrubszym miejscu będzie upieczona (w przypadku grubszej piersi może być wymagane dosmażenie 1-2 minuty, a przypadku cieńszej powinny wystarczyć 4 minuty z każdej strony).
- Usmażone piersi wyłożyć na jeden talerz i pozostawić na 1 minutę, aby odpoczęły a soki ustabilizowały się.
- W między czasie odcedzić ziemniaki. Odparować na gazie z 10-20 sekund. Następnie dodać masło, koperek. Wymieszać, podrzucając zawartość przykrytego pokrywką garnka.
- 1 łyżka masła
- garść posiekanego koperku
- Dokończyć mizerię: wlać śmietankę, sok z cytryny, przyprawić solą i cukrem. Wymieszać.
- 2 łyżki śmietany 30%
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- mała szczypta cukru
- szczypta soli
- Wyłożyć na talerze porcję mizerii, porcję ziemniaczków oraz pokrojoną w większe plastry pierś z kurczaka.