M

Młode ziemniaczki z piersią z kurczaka marynowanej w kurkumie i oregano, z mizerią z ogórków

Dodaj do Ulubionych

Młode ziemniaczki z masełkiem i koperkiem. Do tego soczysta pierś z kurczaka, marynowana w kurkumie i oregano oraz letnia mizeria z ogórków gruntowych. Cóż można chcieć więcej ? 🙂

Składniki:

(2 porcje)

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżeczki kurkumy
  • 2 gałązki świeżego oregano
  • szczypta soli, szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu

Młode ziemniaki:

  • 400 g młodych ziemniaczków
  • 3/4 łyżeczki soli
  • garść posiekanego koperku
  • 1 łyżka masła

Mizeria z ogórków:

  • 4 ogórki gruntowe
  • garść posiekanego koperku
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • mała szczypta cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Piersi z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć.
    • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  2. W misce wymieszać oliwę lub olej rzepakowy z kurkumą, szczyptą soli i pieprzu. Dodać posiekane listki oregano.
    • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
    • 1 płaska łyżeczki kurkumy
    • 2 gałązki świeżego oregano
    • szczypta soli, szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
  3. Obtoczyć piersi z kurczaka w marynacie i odstawić na minimum 15 minut.
  4. W międzyczasie wyszorować ziemniaki, przekroić na połówki (i na ćwiartki, jeśli potrzeba), zalać zimną wodą, zagotować. Wsypać sól, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości około 15 minut.
    • 400 g młodych ziemniaczków
    • 3/4 łyżeczki soli
  5. Ogórki umyć, obrać i zetrzeć na tarce w plasterki. Wsypać koperek. Nie mieszać. Odstawić na bok.
    • 4 ogórki gruntowe
    • garść posiekanego koperku
  6. Na nieprzywierającej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, ułożyć piersi z kurczaka. Smażyć na średnim ogniu przez 4-5 minut z każdej strony, aż pierś w najgrubszym miejscu będzie upieczona (w przypadku grubszej piersi może być wymagane dosmażenie 1-2 minuty, a przypadku cieńszej powinny wystarczyć 4 minuty z każdej strony).
  7. Usmażone piersi wyłożyć na jeden talerz i pozostawić na 1 minutę, aby odpoczęły a soki ustabilizowały się.
  8. W między czasie odcedzić ziemniaki. Odparować na gazie z 10-20 sekund. Następnie dodać masło, koperek. Wymieszać, podrzucając zawartość przykrytego pokrywką garnka.
    • 1 łyżka masła
    • garść posiekanego koperku
  9. Dokończyć mizerię: wlać śmietankę, sok z cytryny, przyprawić solą i cukrem. Wymieszać.
    • 2 łyżki śmietany 30%
    • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
    • mała szczypta cukru
    • szczypta soli
  10. Wyłożyć na talerze porcję mizerii, porcję ziemniaczków oraz pokrojoną w większe plastry pierś z kurczaka.

mlode-ziemniaczki-z-piersia-kurczakai-mizeria-z-ogorkow

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.