Pyszne i zdrowe pesto pietruszkowe z uprażonymi orzechami nerkowca. Świetne z makaronem np. Spaghetti lub jako smarowidło do kanapek lub grzanek. Polecam wszystkim tym, dla których zdrowie na talerzu jest bardzo ważne 🙂
Składniki na pesto pietruszkowe:
- 2 szklanki natki pietruszki bez łodyg
- 1 szklanka orzechów nerkowca
- 1/2 szklanki oleju (lub oliwy, jeśli lubicie) – można dać mniej, jeśli tylko dacie radę zmiksować
- 3 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie pesto pietruszkowego:
Orzechy uprażyć na suchej patelni teflonowej. Przesypać na szeroki talerz. Ostudzić.
Do blendera włożyć natkę pietruszki, ostudzone orzechy nerkowca, ząbki czosnku, olej.
Zmiksować wszystko razem. W przypadku problemów – rozłożyć miksowanie na 3 tury (czyli najpierw zmiksować 1/3 składników, przełożyć do miseczki, zmiksować kolejną porcję itd. A potem wszystko razem wymieszać).
Zmiksowane pesto skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Można podawać razem z makaronem, tak jak w przepisie na Spaghetti z pesto pietruszkowym lub jako smarowidło do pieczywa.
Polecam!