P

Pesto pietruszkowe z orzechami nerkowca

Dodaj do Ulubionych

Pyszne i zdrowe pesto pietruszkowe z uprażonymi orzechami nerkowca. Świetne z makaronem np. Spaghetti lub jako smarowidło do kanapek lub grzanek. Polecam wszystkim tym, dla których zdrowie na talerzu jest bardzo ważne 🙂

Składniki na pesto pietruszkowe:

  • 2 szklanki natki pietruszki bez łodyg
  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • 1/2 szklanki oleju (lub oliwy, jeśli lubicie) – można dać mniej, jeśli tylko dacie radę zmiksować
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz

 

Przygotowanie pesto pietruszkowego:

Orzechy uprażyć na suchej patelni teflonowej. Przesypać na szeroki talerz. Ostudzić.

Do blendera włożyć natkę pietruszki, ostudzone orzechy nerkowca, ząbki czosnku, olej.
Zmiksować wszystko razem. W przypadku problemów – rozłożyć miksowanie na 3 tury (czyli najpierw zmiksować 1/3 składników, przełożyć do miseczki, zmiksować kolejną porcję itd. A potem wszystko razem wymieszać).

Zmiksowane pesto skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

Można podawać razem z makaronem, tak jak w przepisie na Spaghetti z pesto pietruszkowym lub jako smarowidło do pieczywa.
Polecam!

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz