P

Pesto pietruszkowe z orzechami nerkowca

Dodaj do Ulubionych

Pyszne i zdrowe pesto pietruszkowe z uprażonymi orzechami nerkowca. Świetne z makaronem np. Spaghetti lub jako smarowidło do kanapek lub grzanek. Polecam wszystkim tym, dla których zdrowie na talerzu jest bardzo ważne 🙂

Składniki na pesto pietruszkowe:

  • 2 szklanki natki pietruszki bez łodyg
  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • 1/2 szklanki oleju (lub oliwy, jeśli lubicie) – można dać mniej, jeśli tylko dacie radę zmiksować
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz

 

Przygotowanie pesto pietruszkowego:

Orzechy uprażyć na suchej patelni teflonowej. Przesypać na szeroki talerz. Ostudzić.

Do blendera włożyć natkę pietruszki, ostudzone orzechy nerkowca, ząbki czosnku, olej.
Zmiksować wszystko razem. W przypadku problemów – rozłożyć miksowanie na 3 tury (czyli najpierw zmiksować 1/3 składników, przełożyć do miseczki, zmiksować kolejną porcję itd. A potem wszystko razem wymieszać).

Zmiksowane pesto skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

Można podawać razem z makaronem, tak jak w przepisie na Spaghetti z pesto pietruszkowym lub jako smarowidło do pieczywa.
Polecam!

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *