Chrupiąca i zdrowa granola z płatkami owsianymi, siemieniem lnianym, nasionami chia, orzechami włoskimi, pestkami dyni i słonecznika, słodzona naturalnym miodem. Pyszna na śniadanie z mlekiem zwykłym lub roślinnym, jogurtem czy owocami.
Idealna jako posypka do deserów, lodów czy koktajli. Pomimo, że z przepisu wychodzą dwa słoiki granoli, muszę robić z podwójnej porcji 🙂 Jedna blacha nie starcza nam nawet na tydzień 🙂 Polecam również “Granolę z sezamem, pestkami dyni i cynamonem” i “Szybką granolę z patelni“. W wersji bezglutenowej należy użyć oczyszczonych płatków owsianych.
Po inne przepisy na domowe granole, zapraszam tutaj.
Granola z chia, dynią i siemieniem lnianym
Chrupiąca i zdrowa granola z chia, płatkami owsianymi, siemieniem lnianym, orzechami włoskimi, pestkami dyni i słonecznika, słodzona naturalnym miodem.
Składniki:
- 380 g płatków owsianych górskich
- 50 g ziaren chia
- 50 g pestek dynii
- 50 g siemienia lnianego
- 50 g pestek słonecznika
- 50 g orzechów włoskich
- szczypta soli (polecam domową sól waniliową)
- 150 g miodu płynnego
- 50 g oleju rzepakowego
Przygotowanie granoli:
- Piekarnik nastawić na 150°C termoobieg.
- W misce wymieszać suche składniki: płatki owsiane, chia, pestki dyni, siemię lniane, pestki słonecznika, orzechy włoskie połamane na mniejsze kawałki.
- W dużym kubku/misce wymieszać olej i płynny miód. Wylać do miski z suchymi składnikami. Wymieszać dokładnie.
- Granolę równomiernie rozłożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 13-15 minut, mieszając ze 1-2 razy w trakcie pieczenia (ja piekę 13-14 minut, po tym czasie u mnie granola zaczyna zbytnio się przypiekać na brzegach).