S

Szczawiowa

Szczawiowa

Będąc na straganie rzuciły mi się w oczy przepiękne pęczki świeżego szczawiu. Nie mogłam im się oprzeć, więc kupiłam aż dwa. Po powrocie do domu stwierdziłam, że ugotuję wielki gar Zupy Szczawiowej, czyli zrobię od razu podwójną porcję i zapakuję część zupy w słoiki.

Miały być na obiad w kolejnym tygodniu, ale zupa wyszła tak dobra, tak kwaśna i tak pyszna z ziemniaczkami z cebulką, że wszystko znikło z lodówki od razu. Zupa szczawiowa nie może obejść się bez dwóch dodatków: puree ziemniaczanego z przesmażaną cebulką oraz jaj na twardo (nie wiem czy wiecie, ale to jaja i śmietana neutralizują szczawiany w zupie szczawiowej, a kwasu szczawiowego więcej od szczawiu ma np. herbata).

Polecam również “Zupę koperkową” lub inne przepisy na zupy.

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz