Będąc na straganie rzuciły mi się w oczy przepiękne pęczki świeżego szczawiu. Nie mogłam im się oprzeć, więc kupiłam aż dwa. Po powrocie do domu stwierdziłam, że ugotuję wielki gar Zupy Szczawiowej, czyli zrobię od razu podwójną porcję i zapakuję część zupy w słoiki.
Miały być na obiad w kolejnym tygodniu, ale zupa wyszła tak dobra, tak kwaśna i tak pyszna z ziemniaczkami z cebulką, że wszystko znikło z lodówki od razu. Zupa szczawiowa nie może obejść się bez dwóch dodatków: puree ziemniaczanego z przesmażaną cebulką oraz jaj na twardo (nie wiem czy wiecie, ale to jaja i śmietana neutralizują szczawiany w zupie szczawiowej, a kwasu szczawiowego więcej od szczawiu ma np. herbata).
Polecam również “Zupę koperkową” lub inne przepisy na zupy.
Szczawiowa
Zupa Szczawiowa zabielana śmietaną, podawana z puree ziemniaczanym z przesmażaną cebulką i jajami na twardo. Przepis na szczawiową z dwóch pęczków szczawiu.
Składniki na bulion warzywny:
- pęczek włoszczyzny (kawałek selera, 4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek kapusty, gałązka lubczyku)
- 2.5 l wody
- 2 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 1 niepełna łyżeczka kulek czarnego pieprzu
Składniki:
- 2 spore pęczki szczawiu + 1 spora łyżka masła
- 1 duży słoik rosołu (ok. 900 ml)
- 500 g ziemniaków, 1 cebula, 1 łyżka masła, 2 łyżki oleju (na 2-3 osoby)
- śmietanka 30% (dałam niecały kubek 200g) + 1 łyżka mąki pszennej
- sól, cukier, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
- Ugotować bulion z warzyw (obrane warzywa wraz z resztą składników zalać wodą, zagotować, zmniejszyć gaz i gotować ok. 1h, aż warzywa zmiękną), odcedzić. Wlać rosół. Zagotować.
- Szczaw opłukać, osuszyć. Odciąć łodygi, liście pokrajać kilka razy wzdłuż, a następnie drobno w poprzek. Osobno drobno posiekać łodygi.
- Na dużej, nieprzywierającej patelni rozgrzać sporą łyżkę masła. Wrzucić posiekane łodygi i szczyptę soli. Smażyć przez 1 minutę. Następnie dodać pokrojone liście i smażyć do czasu, aż wszystko zwiędnie, zmniejszy objętość, zmięknie i straci intensywny, zielony kolor.
- Usmażony szczaw przełożyć do garnka z gorącym bulionem i rosołem. Wymieszać. Gotować ok. 10 minut.
- W między czasie ugotować 500 g (na 2-3 osoby) ziemniaków w osolonej wodzie. Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę wraz ze szczyptą soli. Smażyć 7-8 minut, aż cebula zmięknie i się delikatnie zarumieni. Usmażoną cebulę dodać do gorących, odcedzonych i utłuczonych z czubatą łyżką masła ziemniaków. Wymieszać.
- Śmietankę 30% wymieszać z 1 łyżką mąki, a następnie z kilkoma łyżkami zupy (kwas może ściąć śmietankę; jeśli zrobią się grudki przelać przez sitko do zupy). Wlać do zupy. Zagotować. Zupę szczawiową przyprawić solą, cukrem i świeżo mielonym pieprzem.
- Na głębokie talerze wyłożyć gorące ziemniaki, dookoła wylać zupę. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.