N

Najlepszy murzynek bez miksera

Po co się męczyć z wyciąganiem robotów kuchennych, jak można upiec pyszne ciasto bez nich? Przepis na ten murzynek jest w mojej rodzinie od lat. Moja Mama zawsze robiła go z użyciem miksera, więc i ja również tak go przygotowywałam.

Wychodził zawsze super, bez zakalca, puszysty, mięsisty i wilgotny. Ale gdy się się tylko wyprowadziłam na swoje, zaczęłam mieć z nim problemy. Co chwila zakalec. Oczywiście wg Męża, murzynek z zakalcem to najlepszy murzynek (i trudno się nie zgodzić, bo faktycznie ten obszar zakalcowaty był najpyszniejszy 🙂 ), ale moja dusza perfekcjonistki nie pozwoliła tego tak zostawić.

No i w końcu odkryłam moją recepturę – przepis na murzynek bez zakalca łyżką mieszany! Wystarczy tylko osobno wymieszać suche i mokre składniki łyżką, następnie je połączyć i hop do pieca. Tym sposobem od teraz zawsze wychodzi bez zakalca 🙂

Przepis na Ciasto Murzynek bez miksera jest przepisem idealnym dla wszystkich początkujących oraz dla osób z małą ilością czasu.

Tym, którzy są bardziej doświadczeni i mają bardziej wysublimowane kubki smakowe polecam przepis na “Najlepszy Murzynek na świecie” wykonany inną metodą (robiony mikserem), bardziej czasochłonną, ale gwarantującą, że Murzynek wyjdzie bardzo puszysty, delikatny, wilgotny, rozpływający się w ustach.

“Murzynek bez miksera” też jest dobry, ale ze względu na mieszanie łyżką, nigdy nie będzie tak delikatny jak ten, który zrobicie wg. tego przepisu..

murzynek-lyzka-mieszany

Oceń przepis!
Średnia: 4,98 (401 głosów) 401 głosy, średnia: 4,98 z 5401 głosy, średnia: 4,98 z 5401 głosy, średnia: 4,98 z 5401 głosy, średnia: 4,98 z 5401 głosy, średnia: 4,98 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.
Loading...
  1. Paulinka says:

    Piekłam 45min. na blaszce 26x21cm używając konfitury wiśniowej. Wygląda bardzo ładnie, nic się nie spaliło, zakalca nie ma, za to wyszło ciasto o konsystencji gąbki. Bardzo przypomina ‘ciasta’, które można zrobić w kubku, w mikrofali. Może polewa je poratuje…

  2. Teresa Podolak says:

    Pieczony już drugi raz. Wyszedł pyszny. Używam domowych dżemów, tym razem truskawkowy z powidlami sliwkowymi. Jest puszysty i wilgotny. Nie robiłam łyżką, tylko trzepaczka ręczną. Dobre proporcje. Będzie mój ulubiony przepis. I najważniejsze, moje dzieci oraz siostrzeniec przepadają za tym murzynkiem.

  3. Kama says:

    Jakie wymiary powinna mieć forma w kształcie prostokąta lub tortownica? Czy na ciasto można wyłożyć frużelinę wiśniową, czy raczej wyjdzie zakalec? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz