Po co się męczyć z wyciąganiem robotów kuchennych, jak można upiec pyszne ciasto bez nich? Przepis na ten murzynek jest w mojej rodzinie od lat. Moja Mama zawsze robiła go z użyciem miksera, więc i ja również tak go przygotowywałam.
Wychodził zawsze super, bez zakalca, puszysty, mięsisty i wilgotny. Ale gdy się się tylko wyprowadziłam na swoje, zaczęłam mieć z nim problemy. Co chwila zakalec. Oczywiście wg Męża, murzynek z zakalcem to najlepszy murzynek (i trudno się nie zgodzić, bo faktycznie ten obszar zakalcowaty był najpyszniejszy 🙂 ), ale moja dusza perfekcjonistki nie pozwoliła tego tak zostawić.
No i w końcu odkryłam moją recepturę – przepis na murzynek bez zakalca łyżką mieszany! Wystarczy tylko osobno wymieszać suche i mokre składniki łyżką, następnie je połączyć i hop do pieca. Tym sposobem od teraz zawsze wychodzi bez zakalca 🙂
Przepis na Ciasto Murzynek bez miksera jest przepisem idealnym dla wszystkich początkujących oraz dla osób z małą ilością czasu.
Tym, którzy są bardziej doświadczeni i mają bardziej wysublimowane kubki smakowe polecam przepis na “Najlepszy Murzynek na świecie” wykonany inną metodą (robiony mikserem), bardziej czasochłonną, ale gwarantującą, że Murzynek wyjdzie bardzo puszysty, delikatny, wilgotny, rozpływający się w ustach.
“Murzynek bez miksera” też jest dobry, ale ze względu na mieszanie łyżką, nigdy nie będzie tak delikatny jak ten, który zrobicie wg. tego przepisu..
Najlepszy murzynek bez miksera
Przepis na najlepszy Murzynek bez miksera. Ciasto Murzynek najlepszy przepis łyżką mieszany. Ciasto Murzynek - czekoladowe ciasto bez miksera.
Najlepszy Murzynek bez miksera - Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli (polecam domową sól waniliową)
- 200 g cukru
- 2 jaja roztrzepane widelcem
- 1 szklanka (250 ml) mleka
- 250 g dżemu o dowolnym smaku (np. wiśniowy, truskawkowy)
- 90 g oleju
Najlepszy Murzynek bez miksera - Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki, tak aby miały temperaturę pokojową. Włączyć piekarnik - 180°C (grzałka góra-dół).
- Łączymy suche składniki: Do większej miski przesiać mąkę z kakao. Dodać proszek, sodę i szczyptę soli - wymieszać łyżką (dla mnie najlepiej miesza się łyżką drewnianą). Dodać cukier i ponownie wymieszać.
- Łączymy mokre składniki: W mniejszej misce roztrzepać jaja, następnie dodać olej, mleko, dżem i wszystko wymieszać łyżką.
- Łączymy suche z mokrymi: Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy łyżką, aż wszystko się dobrze połączy.
- Przelewamy masę do foremki - u mnie foremka silikonowa na babkę z kominem, więc niczym jej nie smaruję, ani nie wykładam. Jeśli macie foremki metalowe, to wysmarujcie je masłem i obsypcie bułka tartą lub wyłóżcie papierem do pieczenia. Można użyć również dwóch foremek keksowych.
- Pieczemy ok. 55 minut lub do momentu, gdy patyczek włożony w środek ciasta wyjdzie bez surowego ciasta. Po tym czasie wyciągamy z pieca i studzimy. Ciasto można posypać cukrem pudrem, lukrem lub polać polewą czekoladową (polecam).
Polewa czekoladowa - bez kruszenia
Polewa z tego przepisu nie stwardnieje Wam na cieście po ostygnięciu. Będzie delikatna, kremowa -pyszna.
- W kąpieli wodnej rozpuścić tabliczkę mlecznej czekolady lub połączyć mleczną z deserową (jak kto woli). Pamiętając, aby miseczka w której będzie się topić czekolada była sucha. W przypadku polewy, nie może się do niej dostać choć kropelka wody.
- Dodać chlust mleka w ilości takiej, aby uzyskać kremową konsystencję, którą łatwo rozprowadzimy na cieście. Zbyt mało mleka spowoduje, że z czekolady zrobi Wam się proszek (testowałam osobiście 3 razy :)), należy się wówczas nie przestraszyć, absolutnie polewy nie wyrzucać, tylko dolać więcej mleka i wymieszać - proszek kakaowy rozpuści się i ponownie polewa zacznie wyglądać, tak jak powinna 🙂 Wlanie zbyt duża mleka spowoduje, iż polewa będzie zbyt wodnista i zamiast osiąść na cieście, zacznie Wam wsiąkać. W takim przypadku dodajcie jeszcze parę kostek czekolady.
- Gotową polewą polać ciasto. Ozdobić.
Nasz ulubiony. Na szybko. Idealny.
Upiekłem, wyszedł boski. Faktycznie z każdym dniem jest lepszy. Następnym razem zastanawiam się czy nie upiec od razu dwóch. Aż boję się myśleć jaki pyszny będzie ten drugi ?
Można pominąć dżem?
Piekłam 45min. na blaszce 26x21cm używając konfitury wiśniowej. Wygląda bardzo ładnie, nic się nie spaliło, zakalca nie ma, za to wyszło ciasto o konsystencji gąbki. Bardzo przypomina ‘ciasta’, które można zrobić w kubku, w mikrofali. Może polewa je poratuje…
Muszę przyznać, że idealne ciasto dla osób mających mało czasu.. wyszło pyszne.. rewelacja! Uwielbiam!
dziekuje za przepis naprawdę smaczny
Pieczony już drugi raz. Wyszedł pyszny. Używam domowych dżemów, tym razem truskawkowy z powidlami sliwkowymi. Jest puszysty i wilgotny. Nie robiłam łyżką, tylko trzepaczka ręczną. Dobre proporcje. Będzie mój ulubiony przepis. I najważniejsze, moje dzieci oraz siostrzeniec przepadają za tym murzynkiem.
Jakie wymiary powinna mieć forma w kształcie prostokąta lub tortownica? Czy na ciasto można wyłożyć frużelinę wiśniową, czy raczej wyjdzie zakalec? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie 🙂
wyszedł mi zakalec na maksa 🙁 eh, muszę się chyba pogodzić z tym, że od murzynka jest mój mąż 😉 dla mnie zostaje cała reszta…
rewelacja :D….zniknął nim dobrze ostygł…. 😀
Dzięki za przepis ! Pychota jak jakaś czekoladowa eksplozja .
to prawda murzynek jest najlepszy 🙂 ja do ciasta dodałam jeszcze kawałeczki jabłka 🙂 mmmm..pyszny….wilgotny.. taki jaki uwielbiamy <3
Jaki dżem najlepiej użyć?
Koniecznie musze zrobic!