(4-5 porcji)
Zagotuj wodę w dużym garnku, posól. Będziemy wszystko gotować razem.
Wrzuć makaron Soba a następnie wstążki marchewki, a po chwili fasolkę i jarmuż. Gotuj tyle minut, ile podano na opakowaniu makaronu Soba.*
Odcedź i przełóż do misy.
Dodaj wszystkie pozostałe składniki (imbir, olej sezamowy, ocet ryżowy, sos sojowy, sok z cytryny, cebulkę), dobrze przypraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Gotowe danie posyp drobno posiekanymi wodorostami Nori.
Podawaj od razu w towarzystwie pysznego Łososia w sosie teriyaki.
Smaczego!
* Pamiętać należy, iż warzywa powinny być al dente, czyli lekko twarde i chrupiące. Nie stracą wówczas większości swoich składników odżywczych.
Jeśli natomiast jesteś smakoszem rozgotowanych warzyw (nie polecam :) ), uwzględnij to przy gotowaniu. Makaron Soba gotuje się bardzo szybko, – ok. 5 minut, więc jeśli uważasz,że 5 minut nie wystarczy, aby ugotować cieniutkie wstążki marchewki lub fasolkę, wrzuć najpierw warzywa, a dopiero potem makaron.
Będzie mi miło, jak cykniesz zdjęcie i pochwalisz się nim w komentarzach poniżej. W mediach społecznościowych taguj #mojadelicja i oznaczaj @mojadelicja.
Zdrowa propozycja na drugie śniadanie? Proszę bardzo: Oczyszczający i odchudzający koktajl z kiwi, selera naciowego i miodu. Wspomoże również naszą odporność. Seler naciowy oczyszcza organizm...