U nas w rodzinie na prostokątny sernik czarno-biały mówiło się “sernik królewski” lub “warszawski”. Charakterystyczną cechą takiego sernika było ciemne ciasto czekoladowe (kakaowe) ścierane na tarce o grubych oczkach. Serniki takie są znane chyba każdemu pokoleniu, gdyż często pojawiały się na stołach (i wciąż pojawiają) z okazji różnych uroczystości (chrzciny, komunia, urodziny, imieniny, święta).
Chyba w każdym domu znajdzie się jakaś babcina wersja tego sernika. Ja wypróbowałam sporo przepisów na sernik królewski (warszawski), ale żaden z nich nie przypadł mi do gustu. Postanowiłam więc opracować własny przepis na sernik królewski, na dużą blachę.
Moja wersja to sernik królewski (warszawski) z ziarenkami wanilii, z domowym ekstraktem waniliowym, na wyjątkowo kruchym, ścieranym, jasnym spodzie, z kakaową kruszonką i chrupiącym lukrem.
Masa serowa jest gładka, jednolita o kremowej konsystencji, zbita ale wilgotna (nie jest sucha, jak to często się zdarza). Do tego idealne ciasto, które w sumie to nie wiem jak opisać 🙂 Jest to ciasto półkruche (bo z dodatkiem spulchniacza w postaci proszku do pieczenia), bardziej piaskowe, ale nie sypkie (czyli nie kruszy i nie sypie się na talerzu). Idealnie się kroi, łatwo się dzieli łyżeczką lub widelczykiem, a kakaowa kruszonka z lukrem przyjemnie chrupie. No cóż, jak dla mnie ideał 🙂 Ma jednak jedną wadę: nie da się skończyć na jednym kawałku 🙂
Nie pozostaje mi zatem nic innego, jak polecić Wam ten sernik!
“Sernik królewski, warszawski – duża blacha” świetnie się sprawdzi na wszelkie uroczystości (chrzciny, komunia, urodziny, imieniny, święta). Jego przygotowanie można rozłożyć w czasie. Sernik ten można również zamrozić.
Składniki ciasta kruchego (półkruchego):
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru (240 g)
- 300 g masła w temp. pokojowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki pszennej (ok. 470-480 g)
- 3 łyżki gorzkiego kakao (niesłodzonego)
Nadzienie serowe:
- 1 kg sera w wiaderku
- 1 szklanka cukru (240 g)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g masła 82 % w temperaturze pokojowej (miękkiego)
- 3 jaja
- 4 białka
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 2 łyżeczki domowego ekstraktu z wanilii
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
Przygotowanie sernika:
- Wszystkie składniki sernika powinny mieć temperaturę pokojową. Należy je zatem odpowiednio wcześniej wyciągnąć z lodówki (1 godzinę wcześniej).
- Przygotować ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem na “kogel mogel” (ucieram w “kiciusiu” z zamontowanym mieszadłem do ucierania).
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru (240 g)
- Stopniowo dodawać miękkie masło w kawałkach i ucierać, aż całe masło dobrze i równomiernie się rozprowadzi.
- 300 g masła w temp. pokojowej
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do utartych żółtek w 3 partiach, miksując bardzo krótko (tylko do połączenia składników).
- 3 szklanki mąki pszennej (ok. 470-480 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Ręcznie zagnieść ciasto (będzie przyjemnie miękkie, lekko klejące – ale nie dodawajcie mąki). Podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3. Większą część uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą.
- Do mniejszej części (do 1/3) dodać kakao i wyrabiając ręcznie lub przy pomocy mieszadła robota planetarnego, wmieszać je w ciasto. Zawinąć w kulę, owinąć folią i razem z większą kulą wstawić do zamrażalnika na minimum 3 godziny (po tym czasie możemy kontynuować przygotowania lub przechować do miesiąca).
- 3 łyżki gorzkiego kakao (niesłodzonego)
- Piekarnik nagrzać do 175-180°C (grzałka góra-dół). Prostokątną blachę o wymiarach ok. 30 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia (można papier “przykleić” do blachy, smarując ją w kilku miejscach masłem).
- Do misy malaksera z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego włożyć ser (odlewając ewentualną wodę z sera – dobry ser wiaderkowy jej nie ma) i miksować przez około 2 minuty, do uzyskania gładkiej konsystencji (wyłączając od czasu do czasu i zeskrobując ser ze ścianek).
- 1 kg sera w wiaderku
- Dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, miękkie masło i ponownie wszystko zmiksować na gładką masę (1-2 minuty).
- 1 szklanka cukru (240 g)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g masła 82 % w temperaturze pokojowej (miękkiego)
- Oddzielić żółtka od białek. Dodawać żółtka jedno po drugim, licząc do 20 przed dodaniem kolejnego 🙂
- 3 żółtka
- Dodać ziarenka wyłuskane z laski wanilii, wlać ekstrakt waniliowy i zmiksować do połączenia składników.
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 2 łyżeczki domowego ekstraktu z wanilii
- Ubić pianę ze wszystkich białek i delikatnie w 3 partiach wmieszać ją do masy serowej.
- 3 białka + 4 białka
- Wyciągnąć ciasto z zamrażalnika. Białą część ciasta zetrzeć i równomiernie rozłożyć na blasze do pieczenia. Wylać masę serową, wyrównując wierzch łopatką. Posypać startym ciastem kakaowym.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50* minut (po tym czasie masa sernika będzie jeszcze płynna).
- Przygotować lukier: Wymieszać w misce cukier puder ze śmietaną, aż stanie się płynny i lejący (ma mieć konsystencję gęstej śmietany).
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- Po około 50* minutach ciasto delikatnie wyciągnąć z pieca, polać lukrem i wstawić z powrotem do wyłączonego piekarnika z uchylonymi drzwiami na 15 minut (w tym czasie sernik będzie się jeszcze dopiekać i lekko opadnie).
- Sernik królewski wyciągnąć z pieca i gdy całkowicie ostygnie, przykryć i schować do lodówki (a najlepiej na balkon, jeśli jest chłodno -> na balkonie sernik nie będzie chłonął zapachów) na 8 godzin lub na całą noc.
Moje uwagi:
* Czas pieczenia jest zależny od piekarnika. Każdy bowiem grzeje inaczej. Ja ten sernik piekłam 55 minut (plus 15 minut z lukrem w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiami ) i spód oraz wierzch za bardzo się przyrumieniły, dlatego czas pieczenia podaje w przepisie krótszy o 5 minut. Należy pamiętać, iż sernik nie pieczemy do tzw. “suchego patyczka”, gdyż masa serowa z początku płynna, gęstnieje i robi się zwarta po spędzeniu odpowiedniego czasu w lodówce.
Pyszny sernik, dzięki białkom wychodzi lekki i puszysty. Zamiast blachy postanowiłem jednak wykorzystać kokilki aby zrobić ala sufletowe miniserniczki. Wskazana w przepisie porcja w zależności od wielkości miseczek wystarczy na 18-20 pełnych kokilek. https://uploads.disquscdn.com/images/1c9d07d8c31affe13ccad91a7f070630432e82c5f34ec67df10f37d5e5f644c0.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/59da5d23c7fb74e7ed8d52614449315d81dd34e6cb5b4391283d00b59a195049.jpg
WOW! Ekstra Ci wyszły! I fajny pomysł z kokilkami 🙂 Szkoda, że ja mam tylko 4 🙂
Czy możesz proszę podać wymiary blachy? Chcę przygotować sernik na sobotnią imprezę u znajomych i zastanawiam się, jakiej formy dokładnie użyć, by całość na 100% mi się udała 🙂
W 7 punkcie masz podane wymiary blachy 🙂 Pozdrawiam i daj znać, jak Ci poszło 🙂
Te zdjęcia są cudowne! Aż ślinka leci 🙂