S

Sernik królewski, warszawski – duża blacha, najlepszy

Dodaj do Ulubionych

U nas w rodzinie na prostokątny sernik czarno-biały mówiło się “sernik królewski” lub “warszawski”. Charakterystyczną cechą takiego sernika było ciemne ciasto czekoladowe (kakaowe) ścierane na tarce o grubych oczkach. Serniki takie są znane chyba każdemu pokoleniu, gdyż często pojawiały się na stołach (i wciąż pojawiają) z okazji różnych uroczystości (chrzciny, komunia, urodziny, imieniny, święta).

Chyba w każdym domu znajdzie się jakaś babcina wersja tego sernika. Ja wypróbowałam sporo przepisów na sernik królewski (warszawski), ale żaden z nich nie przypadł mi do gustu. Postanowiłam więc opracować własny przepis na sernik królewski, na dużą blachę.

Moja wersja to sernik królewski (warszawski) z ziarenkami wanilii, z domowym ekstraktem waniliowym, na wyjątkowo kruchym, ścieranym, jasnym spodzie, z kakaową kruszonką i chrupiącym lukrem.

Masa serowa jest gładka, jednolita o kremowej konsystencji, zbita ale wilgotna (nie jest sucha, jak to często się zdarza). Do tego idealne ciasto, które w sumie to nie wiem jak opisać 🙂 Jest to ciasto półkruche (bo z dodatkiem spulchniacza w postaci proszku do pieczenia), bardziej piaskowe, ale nie sypkie (czyli nie kruszy i nie sypie się na talerzu). Idealnie się kroi, łatwo się dzieli łyżeczką lub widelczykiem, a kakaowa kruszonka z lukrem przyjemnie chrupie. No cóż, jak dla mnie ideał 🙂 Ma jednak jedną wadę: nie da się skończyć  na jednym kawałku 🙂
Nie pozostaje mi zatem nic innego, jak polecić Wam ten sernik!
“Sernik królewski, warszawski – duża blacha” świetnie się sprawdzi na wszelkie uroczystości (chrzciny, komunia, urodziny, imieniny, święta). Jego przygotowanie można rozłożyć w czasie. Sernik ten można również zamrozić.

Składniki ciasta kruchego (półkruchego):

  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru (240 g)
  • 300 g masła w temp. pokojowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki pszennej (ok. 470-480 g)
  • 3 łyżki gorzkiego kakao (niesłodzonego)

Nadzienie serowe:

  • 1 kg sera w wiaderku
  • 1 szklanka cukru (240 g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła 82 % w temperaturze pokojowej (miękkiego)
  • 3 jaja
  • 4 białka
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 2 łyżeczki domowego ekstraktu z wanilii

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%

Przygotowanie sernika:

  1. Wszystkie składniki sernika powinny mieć temperaturę pokojową. Należy je zatem odpowiednio wcześniej wyciągnąć z lodówki (1 godzinę wcześniej).
  2. Przygotować ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem na “kogel mogel” (ucieram w “kiciusiu” z zamontowanym mieszadłem do ucierania).
    • 4 żółtka
    • 1 szklanka cukru (240 g)
  3. Stopniowo dodawać miękkie masło w kawałkach i ucierać, aż całe masło dobrze i równomiernie się rozprowadzi.
    • 300 g masła w temp. pokojowej
  4. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do utartych żółtek w 3 partiach, miksując bardzo krótko (tylko do połączenia składników).
    • 3 szklanki mąki pszennej (ok. 470-480 g)
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  5. Ręcznie zagnieść ciasto (będzie przyjemnie miękkie, lekko klejące – ale nie dodawajcie mąki). Podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3. Większą część uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą.
  6. Do mniejszej części (do 1/3) dodać kakao i wyrabiając ręcznie lub przy pomocy mieszadła robota planetarnego, wmieszać je w ciasto. Zawinąć w kulę, owinąć folią i razem z większą kulą wstawić do zamrażalnika na minimum 3 godziny (po tym czasie możemy kontynuować przygotowania lub przechować do miesiąca).
    • 3 łyżki gorzkiego kakao (niesłodzonego)
  7. Piekarnik nagrzać do 175-180°C (grzałka góra-dół). Prostokątną blachę o wymiarach ok. 30 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia (można papier “przykleić” do blachy, smarując ją w kilku miejscach masłem).
  8. Do misy malaksera z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego włożyć ser (odlewając ewentualną wodę z sera – dobry ser wiaderkowy jej nie ma) i miksować przez około 2 minuty, do uzyskania gładkiej konsystencji (wyłączając od czasu do czasu i  zeskrobując ser ze ścianek).
    • 1 kg sera w wiaderku
  9. Dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, miękkie masło i ponownie wszystko zmiksować na gładką masę (1-2 minuty).
    • 1 szklanka cukru (240 g)
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 200 g masła 82 % w temperaturze pokojowej (miękkiego)
  10. Oddzielić żółtka od białek. Dodawać żółtka jedno po drugim, licząc do 20 przed dodaniem kolejnego 🙂
    • 3 żółtka
  11. Dodać ziarenka wyłuskane z laski wanilii, wlać ekstrakt waniliowy i zmiksować do połączenia składników.
    • ziarenka z 1 laski wanilii
    • 2 łyżeczki domowego ekstraktu z wanilii
  12. Ubić pianę ze wszystkich białek i delikatnie w 3 partiach  wmieszać ją do masy serowej.
    • 3 białka + 4 białka
  13. Wyciągnąć ciasto z zamrażalnika. Białą część ciasta zetrzeć i równomiernie rozłożyć na blasze do pieczenia. Wylać masę serową, wyrównując wierzch łopatką. Posypać startym ciastem kakaowym.
  14. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50* minut (po tym czasie masa sernika będzie jeszcze płynna).
  15. Przygotować lukier: Wymieszać w misce cukier puder ze śmietaną, aż stanie się płynny i lejący (ma mieć konsystencję gęstej śmietany).
    • 1 szklanka cukru pudru
    • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  16. Po około 50* minutach ciasto delikatnie wyciągnąć z pieca, polać  lukrem i wstawić z powrotem do wyłączonego piekarnika z uchylonymi drzwiami na 15 minut (w tym czasie sernik będzie się jeszcze dopiekać i lekko opadnie).
  17. Sernik królewski wyciągnąć z pieca i gdy całkowicie ostygnie, przykryć i schować do lodówki (a najlepiej na balkon, jeśli jest chłodno -> na balkonie sernik nie będzie chłonął zapachów) na 8 godzin lub na całą noc.

Moje uwagi:

* Czas pieczenia jest zależny od piekarnika. Każdy bowiem grzeje inaczej. Ja ten sernik piekłam 55 minut (plus 15 minut z lukrem w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiami ) i spód oraz wierzch za bardzo się przyrumieniły, dlatego czas pieczenia podaje w przepisie krótszy o 5 minut. Należy pamiętać, iż sernik nie pieczemy do tzw. “suchego patyczka”, gdyż masa serowa z początku płynna, gęstnieje i robi się zwarta po spędzeniu odpowiedniego czasu w lodówce.

 

Oceń przepis!
Średnia: 5,00 (99 głosów) 99 głosy, średnia: 5,00 z 599 głosy, średnia: 5,00 z 599 głosy, średnia: 5,00 z 599 głosy, średnia: 5,00 z 599 głosy, średnia: 5,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *