Przepis na tę sałatkę zrodził się przez przypadek. A w zasadzie dzięki temu, co akurat znalazłam w swojej kuchni 🙂 Brokuły, tuńczyk, papryka i makaron z pełnymi ziarnami. Zamiast majonezu, który najczęściej pojawiał się w typowej sałatce brokułowo-tuńczykowo-makaronowej, postanowiłam dodać sos czosnkowy. Jest lżejszy, dzięki obecności jogurtu i wyjątkowo pyszny. Zresztą w sumie chyba mój ulubiony sos, bo pasuje i do sałatek i do mięs. Sałatka bardzo nam smakowała. Idealna propozycja na piątkową kolację…
Składniki:
- 1 Puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 Brokuł – miałam małą główkę
- 1 Papryka czerwona
- ¼ paczki makaronu pióra „Pełne ziarna” z Lubelli
Sos czosnkowy:
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu
- 4 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Makaron ugotować. Ponieważ jest to makaron z pełnymi ziarnami, ja wolę go ugotować normalnie, a nie al. Dente. Czyli ok. 11 minut.
Brokuł podzielić na różyczki, umyć i wrzucić do wrzątku. Gotować pod przykryciem ok. 4 minuty. Odcedzić. Wystudzić. Pokroić na mniejsze kawałki .
Wymieszać w misce ugotowany i ostudzony makaron, kawałki brokuła i odsączonego tuńczyka. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Polać sosem przygotowanym z majonezu, jogurtu i przeciśniętego czosnku. Posolić i mocno popieprzyć.
Sałatka jest świetna – oryginalna, dobrze się prezentuje, szybka w wykonaniu i ma niecodzienny bardzo dobry smak. Zrobiłam dla gości dwukrotnie i bardzo ją chwalili. Polecam wszystkim, którym się już znudziła tradycyjna jarzynowa;)