S

Sałatka brokułowa z tuńczykiem i papryką

Dodaj do Ulubionych

Przepis na tę sałatkę zrodził się przez przypadek. A w zasadzie dzięki temu, co akurat znalazłam w swojej kuchni 🙂 Brokuły, tuńczyk, papryka i makaron z pełnymi ziarnami. Zamiast majonezu, który najczęściej pojawiał się w typowej sałatce brokułowo-tuńczykowo-makaronowej, postanowiłam dodać sos czosnkowy. Jest lżejszy, dzięki obecności jogurtu i wyjątkowo pyszny. Zresztą w sumie chyba mój ulubiony sos, bo pasuje i do sałatek i do mięs. Sałatka bardzo nam smakowała. Idealna propozycja na piątkową kolację…

Składniki:

  • 1 Puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 Brokuł – miałam małą główkę
  • 1 Papryka czerwona
  • ¼ paczki makaronu pióra „Pełne ziarna” z Lubelli

Sos czosnkowy:

  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu
  • 4 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Makaron ugotować. Ponieważ jest to makaron z pełnymi ziarnami, ja wolę go ugotować normalnie, a nie al. Dente. Czyli ok. 11 minut.

Brokuł podzielić na różyczki, umyć i wrzucić do wrzątku. Gotować pod przykryciem ok. 4 minuty. Odcedzić. Wystudzić. Pokroić na mniejsze kawałki .

Wymieszać w misce ugotowany i ostudzony makaron, kawałki brokuła i odsączonego tuńczyka. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Polać sosem przygotowanym z majonezu, jogurtu i przeciśniętego czosnku. Posolić i mocno popieprzyć.

Oceń przepis!
Średnia: 4,67 (3 głosów) 3 głosy, średnia: 4,67 z 53 głosy, średnia: 4,67 z 53 głosy, średnia: 4,67 z 53 głosy, średnia: 4,67 z 53 głosy, średnia: 4,67 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz