S

Sałatka brokułowa z tuńczykiem i papryką

Dodaj do Ulubionych

Przepis na tę sałatkę zrodził się przez przypadek. A w zasadzie dzięki temu, co akurat znalazłam w swojej kuchni 🙂 Brokuły, tuńczyk, papryka i makaron z pełnymi ziarnami. Zamiast majonezu, który najczęściej pojawiał się w typowej sałatce brokułowo-tuńczykowo-makaronowej, postanowiłam dodać sos czosnkowy. Jest lżejszy, dzięki obecności jogurtu i wyjątkowo pyszny. Zresztą w sumie chyba mój ulubiony sos, bo pasuje i do sałatek i do mięs. Sałatka bardzo nam smakowała. Idealna propozycja na piątkową kolację…

Składniki:

  • 1 Puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 Brokuł – miałam małą główkę
  • 1 Papryka czerwona
  • ¼ paczki makaronu pióra „Pełne ziarna” z Lubelli

Sos czosnkowy:

  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu
  • 4 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Makaron ugotować. Ponieważ jest to makaron z pełnymi ziarnami, ja wolę go ugotować normalnie, a nie al. Dente. Czyli ok. 11 minut.

Brokuł podzielić na różyczki, umyć i wrzucić do wrzątku. Gotować pod przykryciem ok. 4 minuty. Odcedzić. Wystudzić. Pokroić na mniejsze kawałki .

Wymieszać w misce ugotowany i ostudzony makaron, kawałki brokuła i odsączonego tuńczyka. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Polać sosem przygotowanym z majonezu, jogurtu i przeciśniętego czosnku. Posolić i mocno popieprzyć.

Oceń przepis!
Średnia: 4,67 (3 głosów) 3 głosy, średnia: 4,67 z 53 głosy, średnia: 4,67 z 53 głosy, średnia: 4,67 z 53 głosy, średnia: 4,67 z 53 głosy, średnia: 4,67 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *