Galette z porzeczkami i malinami, czyli rustykalna tarta z porzeczkami i malinami, którą piecze się bez użycia formy, na dużej blaszce do pieczenia. Spodu się nie podpieka. Cechą charakterystyczną są zawijane do środka boki. Galette robi się z różnych rodzajów mąk. Moja wersja jest na zwykłej mące pszennej.
Polecam także pyszną “Tartę z porzeczkami i truskawkami“.
Jeśli interesują Was inne ciasta z owocami, to zapraszam do działu “Ciasta z owocami“.
Polecam również proste ciasta bez miksera – ciasta łyżką mieszane, takie jak: “Ciasto z truskawkami“, “Ciasto z rabarbarem i kruszonką“, “Ciasto cytrynowe” czy najpopularniejsze na blogu “Ciasto bananowe“.
Składniki ciasta kruchego:
- 250 g mąki pszennej
- 1/4 płaskiej łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej)
- 50 g cukru pudru
- 125 g zimnego masła (82% tłuszczu)
- 1 jajo
- 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18%
Składniki nadzienia Tarty z porzeczkami i malinami:
-
- 1 garść malin (ok. 200 g)
- 1 garść czerwonej porzeczki (100 g)
- 1 garść czarnej porzeczki (100 g)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z limonki
- skórka otarta z 1/2 limonki (dobrze wyszorowanej)
Przygotowanie Tarty z porzeczkami i truskawkami:
- Przygotować ciasto kruche: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać zimne masło pokrojone w kawałki. Krótko zmiksować w malakserze z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego (lub posiekać nożem ręcznie lub wymieszać w robocie planetarnym mieszadłem do ciasta kruchego lub rozetrzeć palcami zimnych rąk) na kształt sypkiej kruszonki.
- 250 g mąki pszennej
- 1/4 płaskiej łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej)
- 50 g cukru pudru
- 125 g zimnego masła (82% tłuszczu)
- Dodać jajo, płaską łyżkę śmietany i bardzo krótko (pulsacyjnie 2-3 razy) zmiksować w malakserze – tylko do połączenia składników (lub krótko wymieszać w robocie planetarnym, lub po prostu krótko wmieszać zimnymi dłońmi), a następnie ręcznie szybko zagnieść ciasto w kulę. Kulę spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 30 minut lub do zamrażarki na 15 minut.
- 1 jajo
- 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18%
- Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na duży, cienki placek o grubości kilku milimetrów. Włożyć do lodówki razem z papierem na górze i dole, na czas nagrzewania piekarnika (20-30 minut).
- Piekarnik nastawić na 200°C (grzałka góra-dół).
- W między czasie przygotować owoce. Maliny i porzeczki umyć, pozbawiać ogonków i osuszyć na ręczniku papierowym. Porzeczki przełożyć do miski (maliny zostawiamy na później). Wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem, sokiem i skórką startą z limonki.
- 1 garść malin (ok. 200 g)
- 1 garść czerwonej porzeczki (100 g)
- 1 garść czarnej porzeczki (100 g)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z limonki
- skórka otarta z 1/2 limonki (dobrze wyszorowanej)
- Kiedy piekarnik się nagrzeje, wyjąć rozwałkowany placek z lodówki i przełożyć razem z dolnym papierem (górnego się pozbywamy) na blachę do pieczenia.
- Na środku placka wyłożyć owoce z miski, pozostawiając 5-cio centymetrowy czysty brzeg. Porozkładać umyte i osuszone maliny. Pozostawiony brzeg zagnieść delikatnie do środka, lekko go zlepiając.
- Ciasto wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 30-35 minut (do momentu, aż ciasto stanie się złociste i chrupiące).
- Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem.