G

Galette z porzeczkami i malinami – tarta rustykalna

Dodaj do Ulubionych

Galette z porzeczkami i malinami, czyli rustykalna tarta z porzeczkami i malinami, którą piecze się bez użycia formy, na dużej blaszce do pieczenia. Spodu się nie podpieka. Cechą charakterystyczną są zawijane do środka boki. Galette robi się z różnych rodzajów mąk. Moja wersja jest na zwykłej mące pszennej.
Polecam także pyszną “Tartę z porzeczkami i truskawkami“.

Jeśli interesują Was inne ciasta z owocami, to zapraszam do działu “Ciasta z owocami“.
Polecam również proste ciasta bez miksera – ciasta łyżką mieszane, takie jak: “Ciasto z truskawkami“, “Ciasto z rabarbarem i kruszonką“, “Ciasto cytrynowe” czy najpopularniejsze na blogu “Ciasto bananowe“.

Składniki ciasta kruchego:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1/4 płaskiej łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej)
  • 50 g cukru pudru
  • 125 g zimnego masła (82% tłuszczu)
  • 1 jajo
  • 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18%

 

Składniki nadzienia Tarty z porzeczkami i malinami:

    • 1 garść malin (ok. 200 g)
    • 1 garść czerwonej porzeczki (100 g)
    • 1 garść czarnej porzeczki (100 g)
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 3 łyżki cukru
    • 2 łyżki soku z limonki
    • skórka otarta z 1/2 limonki (dobrze wyszorowanej)

 

 

Przygotowanie Tarty z porzeczkami i truskawkami:

  1. Przygotować ciasto kruche: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać zimne masło pokrojone w kawałki. Krótko zmiksować w malakserze z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego (lub posiekać nożem ręcznie lub wymieszać w robocie planetarnym mieszadłem do ciasta kruchego lub rozetrzeć palcami zimnych rąk) na kształt sypkiej kruszonki.
    • 250 g mąki pszennej
    • 1/4 płaskiej łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej)
    • 50 g cukru pudru
    • 125 g zimnego masła (82% tłuszczu)
  2. Dodać jajo, płaską łyżkę śmietany i bardzo krótko (pulsacyjnie 2-3 razy) zmiksować w malakserze – tylko do połączenia składników (lub krótko wymieszać w robocie planetarnym, lub po prostu krótko wmieszać zimnymi dłońmi), a następnie ręcznie szybko zagnieść ciasto w kulę. Kulę spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 30 minut lub do zamrażarki na 15 minut.
    • 1 jajo
    • 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18%
  3. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na duży, cienki placek o grubości kilku milimetrów. Włożyć do lodówki razem z papierem na górze i dole, na czas nagrzewania piekarnika (20-30 minut).
  4. Piekarnik nastawić na 200°C (grzałka góra-dół).
  5. W między czasie przygotować owoce. Maliny i porzeczki umyć, pozbawiać ogonków i osuszyć na ręczniku papierowym. Porzeczki przełożyć do miski (maliny zostawiamy na później). Wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem, sokiem i skórką startą z limonki.
    • 1 garść malin (ok. 200 g)
    • 1 garść czerwonej porzeczki (100 g)
    • 1 garść czarnej porzeczki (100 g)
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 3 łyżki cukru
    • 2 łyżki soku z limonki
    • skórka otarta z 1/2 limonki (dobrze wyszorowanej)
  6. Kiedy piekarnik się nagrzeje, wyjąć rozwałkowany placek z lodówki i przełożyć razem z dolnym papierem (górnego się pozbywamy) na blachę do pieczenia.
  7. Na środku placka wyłożyć owoce z miski, pozostawiając 5-cio centymetrowy czysty brzeg. Porozkładać umyte i osuszone maliny. Pozostawiony brzeg zagnieść delikatnie do środka, lekko go zlepiając.
  8. Ciasto wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 30-35 minut (do momentu, aż ciasto stanie się złociste i chrupiące).
  9. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem.

 

rustykalna-tarta-z-porzeczkami-i-malinami-galette2galette-z-porzeczkami-i-malinami-tarta-owocerustykalna-tarta-z-porzeczkami-i-malinami-galettegalette-z-czerwonymi-czarnymi-porzeczkami-i-malinami

Oceń przepis!
Średnia: 5,00 (1 głosów) 1 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *