Proste, pyszne i bardzo zdrowe green smoothie, czyli zielone smoothie z jarmużem. Koktajl powstaje ze zmiksowania jarmużu z bananem z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy i odrobiny soku z cytryny.
Smoothie bez nabiału, bez dodatku cukru, bez glutenu. Świetne dla wegetarian i wegan. Idealne na śniadanie lub drugie śniadanie. Zielony koktajl można przelać do butelki i zabrać do szkoły lub pracy.
Jarmuż to superfoods, czyli żywność wyjątkowo bogata w wartości odżywcze. Pełny jest żelaza, wapnia, witaminy A, C, K. Poprawia naszą odporność, obniża poziom cholesterolu, chroni nasze kości. Jest źródłem antyoksydantów (przeciwutleniaczy usuwających z organizmu nadmiar wolnych rodników), które spowalniają procesy starzenia oraz zapobiegają rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Warto go więc spożywać 🙂
Składniki smoothie z jarmużem:
- 100 g świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 2 garście jarmużu (60 g)
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie zielonego smoothie z jarmużem:
- Zmiksować wszystkie składniki na gładki koktajl. Jeśli koktajl wyjdzie zbyt gęsty, można dolać więcej soku z pomarańczy.
- Przelać do szklanek. Od razu podawać. Można przechować w lodówce do 24 godzin.
Uwielbiam takie smoothie! A jarmuż to jedno z moich największych zdrowo-kulinarnych odkryć 🙂