T

Tarta z porzeczkami i truskawkami

Dodaj do Ulubionych

Latem stragany uginają się od świeżych warzyw i pysznych, soczystych owoców. Niestety okres na poszczególne gatunki jest tak krótki, że często mija niezauważalnie. Kiedy na straganach pojawiły się czarne i czerwone porzeczki, bez wahania je kupiłam. Nie zastanawiałam się nawet co z nimi zrobię. Po prostu kupiłam po sporej garści, przyniosłam do domu i wtedy się zaczęło 🙂 Co ja z nimi zrobię?

Miałam ochotę na tartę. Zaczęłam więc przeglądać przepisy na tarty z porzeczkami, ale nie znalazłam nic, co by mi przypadło do gustu. Praktycznie wszędzie widziałam albo tartę z budyniem, albo z bezą, albo z jednym i drugim. Postanowiłam zatem opracować własny przepis i zrobić swoją. Efekty przerosły nasze oczekiwania.

Moja tarta z porzeczkami okazała się strzałem w dziesiątkę. Była przepyszna! Jedzona na ciepło, jak również gdy całkiem ostygła. Połączenie kruchego ciasta z delikatną i cieniutką warstwą czekoladową, z kwaśnymi czerwonymi i czarnymi porzeczkami, słodkimi truskawkami i przepyszną masą śmietankową – było po prostu idealne… Polecam!

Jeśli interesują Was inne ciasta z owocami, to zapraszam do działu “Ciasta z owocami“. Polecam również przepyszne, proste ciasta bez miksera – ciasta łyżką mieszane, takie jak: “Ciasto z truskawkami“, “Ciasto z rabarbarem i kruszonką“, “Ciasto cytrynowe” czy najpopularniejsze na blogu “Ciasto bananowe“.

Składniki ciasta kruchego:

  • 240 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • 120 g zimnego masła (82% tłuszczu)
  • 1 jajo
  • 1/4 płaskiej łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej)
  • 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18%

 

Składniki nadzienia Tarty z porzeczkami i truskawkami:

  • 50 g gorzkiej czekolady 70% kakao
  • 4 duże jaja (rozm. L)
  • 50 g drobnego cukru
  • 200 g śmietanki 30%
  • 1 łyżka likieru malinowego lub domowej nalewki malinowej
  • 1 garść truskawek (ok. 100 g)
  • 1 garść czerwonej porzeczki (80 g – 100 g)
  • 1 garść czarnej porzeczki (80 g – 100 g)

 

Tarta z porzeczkami i truskawkami – Przygotowanie:

  1. Przygotować ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać zimne masło w kawałkach, jajo i sól. Krótko zmiksować w malakserze z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego (lub posiekać nożem ręcznie lub wymieszać w robocie planetarnym mieszadłem do ciasta kruchego) na kształt sypkiej kruszonki.
    • 240 g mąki pszennej
    • 40 g cukru pudru
    • 120 g zimnego masła (82% tłuszczu)
    • 1 jajo
    • 1/4 płaskiej łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej)
  2. Dodać płaską łyżkę śmietany i bardzo krótko (pulsacyjnie 2-3 razy) zmiksować w malakserze – tylko do rozmieszania śmietany (lub krótko wymieszać w robocie planetarnym, lub po prostu krótko wmieszać zimnymi dłońmi), a następnie ręcznie szybko zagnieść ciasto w kulę (nie wolno długo wyrabiać lub dodawać więcej śmietany lub wody, gdyż wówczas otrzymamy twarde ciasto). Kulę spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 30 minut lub do zamrażarki na 15 minut.
    • 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18%
  3. Formę do tarty średnicy ok. 28 cm lekko natłuścić masłem.
  4. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na cienki placek o średnicy większej, niż średnica formy na tartę.
  5. Wyłożyć ciastem formę (dno i boki). Dokładnie podociskać ciasto do formy (szczególnie na styku dna z bokami), przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulami ceramicznymi lub suchą fasolą (lub suchym ryżem) i wstawić do lodówki na 20 minut.
  6. W tym czasie nastawić piekarnik na 190°C (grzałka góra-dół).
  7. Wstawić ciasto do nagrzanego pieca i piec przez 15 minut. Zdjąć papier z obciążeniem i dopiec kolejne 5 minut.
  8. W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę. Rozsmarować po ciepłym cieście (spód i boki).
    • 50 g gorzkiej czekolady 70% kakao
  9. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150°C (grzałka góra-dół).
  10. Jaja zmiksować ze śmietaną, cukrem i likierem malinowym.
    • 4 duże jaja (rozm. L)
    • 50 g drobnego cukru
    • 200 g śmietanki 30%
    • 1 łyżka likieru malinowego lub domowej nalewki malinowej
  11. Owoce umyć, odszypułkować i osuszyć.
    • 1 garść truskawek  (ok. 100 g)
    • 1 garść czerwonej porzeczki  (80 g – 100 g)
    • 1 garść czarnej porzeczki  (80 g – 100 g)
  12. Na podpieczony i wysmarowany czekoladą spód do tarty wyłożyć truskawki pokrojone w grubsze plastry. Wolne przestrzenie wypełnić czerwonymi i czarnymi porzeczkami. Zalać wszystko masą jajeczną* (najlepiej wlewać do formy, ustawionej na wysuniętej blaszce piekarnika – minimalizując w ten sposób wylanie masy).
  13. Tartę z porzeczkami piec w 150°C około 30 minut.

* Nie wlewać na siłę całej mieszanki jajecznej, jeśli się nie będzie będzie mieścić w formie. Pozostałą masą zalać garść owoców włożonych do wysmarowanej masłem kokilki i wstawić do pieczenia razem z tartą porzeczkową (piec masę w kokilce tak dlługo, aż środek będzie ścięty – w moim przypadku piekłam dłużej niż samą tartę, bo miałam wysoki poziom masy).

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *