R

Rozgrzewająca zupa z soczewicy wg. Gordona Ramsay’a

Dodaj do Ulubionych

Rozgrzewająca zupa z soczewicy. Gęsta, zdrowa, pożywna i sycąca. Naładowana rozgrzewającymi przyprawami. Idealny posiłek na jesień i zimę. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Wystarczy tylko 5 minut przygotowań, a potem tylko gotowanie na małym ogniu przez około 30 minut.
Jeśli nie potraficie znaleźć w sklepie mielonych przypraw (np. kminu rzymskiego czy kolendry), kupcie w ziarnach a potem zmielcie w młynku do kawy.
Dodatek jogurtu greckiego jest opcjonalny, ale uważam, że idealnie łagodzi pikantność zupy z soczewicy, więc polecam go nie pomijać 🙂

Składniki:

(4 porcje)

  • 275 g czerwonej soczewicy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 1 duża biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1-2 łyżeczki mielonego suszonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 800 ml bulionu drobiowego lub ew. warzywnego
  • sól morska i świeżo mielony pieprz

 

Dodatkowo:

  • garść natki pietruszki lub świeżej kolendry
  • 4 łyżki jogurtu greckiego na każdy talerz zupy

 

Przygotowanie zupy z soczewicy:

  1. Soczewicę opłukać i odsączyć na sicie. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Obrany czosnek posiekać w cienkie plastry.
    • 275 g czerwonej soczewicy
    • 1 duża biała cebula
    • 2 ząbki czosnku
  2. Do garnka z grubym dnem wlać olej lub oliwę, wrzucić cebulę i czosnek. Zeszklić na średnim ogniu przez ok. 4-6 minut (uważać, aby nie przypalić).
    • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  3. Wrzucić wszystkie przyprawy (garam masalę, kmin rzymski, kolendra, imbir, kurkuma). Dodać przecier pomidorowy. Wymieszać i smażyć jeszcze 2 minuty.
    • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
    • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
    • 1 łyżeczka mielonej kolendry
    • 1-2 łyżeczki mielonego suszonego imbiru
    • 1/2 łyżeczki kurkumy
    • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  4. Po tym czasie dodać opłukaną soczewicę. Wlać bulion.
    • 800 ml bulionu drobiowego lub ew. warzywnego
  5. Zagotować, zmniejszyć ogień i bez przykrycia gotować do miękkości ok. 25-30 minut, mieszając od czasu do czasu (jeśli pod koniec gotowania zupa będzie zbyt gęsta, dolejcie odrobinę wody).
  6. Przyprawić solą i pieprzem wg uznania (bulion z reguły jest słony, więc uważać z solą; również same przyprawy użyte w zupie są pikantne, więc pieprzu też dużo nie trzeba).
  7. Zupę zblendować. Ale niezbyt dokładnie i nie na gładko, powinna bowiem zawierać kawałki soczewicy.
    Jeśli gęstość zupy Wam nie odpowiada, dolejecie odrobinę wodę, aby ją rozrzedzić.
  8. Gorącą przelać na talerze, udekorować łyżką jogurtu greckiego i posypać świeżą natką pietruszki lub świeżą kolendrą.
    • garść natki pietruszki lub świeżej kolendry
    • 4 łyżki jogurtu greckiego na każdy talerz zupy
Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz