Rozgrzewająca zupa z soczewicy. Gęsta, zdrowa, pożywna i sycąca. Naładowana rozgrzewającymi przyprawami. Idealny posiłek na jesień i zimę. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Wystarczy tylko 5 minut przygotowań, a potem tylko gotowanie na małym ogniu przez około 30 minut.
Jeśli nie potraficie znaleźć w sklepie mielonych przypraw (np. kminu rzymskiego czy kolendry), kupcie w ziarnach a potem zmielcie w młynku do kawy.
Dodatek jogurtu greckiego jest opcjonalny, ale uważam, że idealnie łagodzi pikantność zupy z soczewicy, więc polecam go nie pomijać 🙂
Składniki:
(4 porcje)
- 275 g czerwonej soczewicy
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 1 duża biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1-2 łyżeczki mielonego suszonego imbiru
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 800 ml bulionu drobiowego lub ew. warzywnego
- sól morska i świeżo mielony pieprz
Dodatkowo:
- garść natki pietruszki lub świeżej kolendry
- 4 łyżki jogurtu greckiego na każdy talerz zupy
Przygotowanie zupy z soczewicy:
- Soczewicę opłukać i odsączyć na sicie. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Obrany czosnek posiekać w cienkie plastry.
- 275 g czerwonej soczewicy
- 1 duża biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- Do garnka z grubym dnem wlać olej lub oliwę, wrzucić cebulę i czosnek. Zeszklić na średnim ogniu przez ok. 4-6 minut (uważać, aby nie przypalić).
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- Wrzucić wszystkie przyprawy (garam masalę, kmin rzymski, kolendra, imbir, kurkuma). Dodać przecier pomidorowy. Wymieszać i smażyć jeszcze 2 minuty.
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1-2 łyżeczki mielonego suszonego imbiru
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- Po tym czasie dodać opłukaną soczewicę. Wlać bulion.
- 800 ml bulionu drobiowego lub ew. warzywnego
- Zagotować, zmniejszyć ogień i bez przykrycia gotować do miękkości ok. 25-30 minut, mieszając od czasu do czasu (jeśli pod koniec gotowania zupa będzie zbyt gęsta, dolejcie odrobinę wody).
- Przyprawić solą i pieprzem wg uznania (bulion z reguły jest słony, więc uważać z solą; również same przyprawy użyte w zupie są pikantne, więc pieprzu też dużo nie trzeba).
- Zupę zblendować. Ale niezbyt dokładnie i nie na gładko, powinna bowiem zawierać kawałki soczewicy.
Jeśli gęstość zupy Wam nie odpowiada, dolejecie odrobinę wodę, aby ją rozrzedzić. - Gorącą przelać na talerze, udekorować łyżką jogurtu greckiego i posypać świeżą natką pietruszki lub świeżą kolendrą.
- garść natki pietruszki lub świeżej kolendry
- 4 łyżki jogurtu greckiego na każdy talerz zupy