R

Rozgrzewająca zupa z soczewicy wg. Gordona Ramsay’a

Dodaj do Ulubionych

Rozgrzewająca zupa z soczewicy. Gęsta, zdrowa, pożywna i sycąca. Naładowana rozgrzewającymi przyprawami. Idealny posiłek na jesień i zimę. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Wystarczy tylko 5 minut przygotowań, a potem tylko gotowanie na małym ogniu przez około 30 minut.
Jeśli nie potraficie znaleźć w sklepie mielonych przypraw (np. kminu rzymskiego czy kolendry), kupcie w ziarnach a potem zmielcie w młynku do kawy.
Dodatek jogurtu greckiego jest opcjonalny, ale uważam, że idealnie łagodzi pikantność zupy z soczewicy, więc polecam go nie pomijać 🙂

Składniki:

(4 porcje)

  • 275 g czerwonej soczewicy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 1 duża biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1-2 łyżeczki mielonego suszonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 800 ml bulionu drobiowego lub ew. warzywnego
  • sól morska i świeżo mielony pieprz

 

Dodatkowo:

  • garść natki pietruszki lub świeżej kolendry
  • 4 łyżki jogurtu greckiego na każdy talerz zupy

 

Przygotowanie zupy z soczewicy:

  1. Soczewicę opłukać i odsączyć na sicie. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Obrany czosnek posiekać w cienkie plastry.
    • 275 g czerwonej soczewicy
    • 1 duża biała cebula
    • 2 ząbki czosnku
  2. Do garnka z grubym dnem wlać olej lub oliwę, wrzucić cebulę i czosnek. Zeszklić na średnim ogniu przez ok. 4-6 minut (uważać, aby nie przypalić).
    • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  3. Wrzucić wszystkie przyprawy (garam masalę, kmin rzymski, kolendra, imbir, kurkuma). Dodać przecier pomidorowy. Wymieszać i smażyć jeszcze 2 minuty.
    • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
    • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
    • 1 łyżeczka mielonej kolendry
    • 1-2 łyżeczki mielonego suszonego imbiru
    • 1/2 łyżeczki kurkumy
    • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  4. Po tym czasie dodać opłukaną soczewicę. Wlać bulion.
    • 800 ml bulionu drobiowego lub ew. warzywnego
  5. Zagotować, zmniejszyć ogień i bez przykrycia gotować do miękkości ok. 25-30 minut, mieszając od czasu do czasu (jeśli pod koniec gotowania zupa będzie zbyt gęsta, dolejcie odrobinę wody).
  6. Przyprawić solą i pieprzem wg uznania (bulion z reguły jest słony, więc uważać z solą; również same przyprawy użyte w zupie są pikantne, więc pieprzu też dużo nie trzeba).
  7. Zupę zblendować. Ale niezbyt dokładnie i nie na gładko, powinna bowiem zawierać kawałki soczewicy.
    Jeśli gęstość zupy Wam nie odpowiada, dolejecie odrobinę wodę, aby ją rozrzedzić.
  8. Gorącą przelać na talerze, udekorować łyżką jogurtu greckiego i posypać świeżą natką pietruszki lub świeżą kolendrą.
    • garść natki pietruszki lub świeżej kolendry
    • 4 łyżki jogurtu greckiego na każdy talerz zupy
Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *