Dal (Dahl) to indyjskie danie jednogarnkowe z soczewicy (choć przyprawy często podsmaża się osobno na patelni). Proste w przygotowaniu. Sycące i wegańskie. Podstawowy dal to soczewica i przyprawy. W zależności od ilości użytych przypraw może być mniej lub bardziej rozgrzewający. Z reguły dal powinien być pikantny (wtedy mocno rozgrzewa), ale moja dzisiejsza wersja jest wersją dość łagodną, bo robiłam ją z myślą o 7-letniej córci. Chociaż i tak wszystko zależy od ostrości użytej papryczki chili.
Raz są łagodne, a raz potrafią trafić się tak pikantne, że hej 🙂 Moja była łagodna, więc córcia bez grymaszenia ją spałaszowała 🙂 Dodatkowo, odmierzając przyprawy używałam płaskich łyżeczek. Nie chciałam, aby przyprawy były zbyt wyraziste (z tego powodu użyłam jasną gorczycę, która jest delikatniejsza od tej czarnej, jaką się używa w dalu). Do mojego dalu dodałam pomidory, które również łagodzą całość. Niestety córcia nie bardzo polubiła się jeszcze ze świeżą kolendrą, więc jej porcja była ozdobiona tylko jednym listkiem 🙂 Nasze porcje posypałam świeżo mielonym chili, który załatwił nam sprawę ostrości.
Wy, jeśli nie wiecie czy chcecie wersją łagodną czy nie, możecie dal z pomidorami przygotować podobnie, a na talerzu sobie doprawić świeżo mielonym chili. Również, jeśli nie gustujecie w świeżej kolendrze, nie sypcie jej dużo. Lepiej zawsze dołożyć, niż potem wyławiać. A świeża kolendra jest bardzo charakterystyczna i przy tak łagodnym daniu będzie się znacząco wybijać swoim smakiem.
Jeśli wolicie wersje od razu “na ostro” możecie użyć całej papryczki chili wraz z pestkami (szczególnie, jeśli trafi się łagodna), a ilość suszonych przypraw zwiększyć dwukrotnie. Proponuję również użyć czarnej gorczycy, która jest charakterystyczna dla tego dania.
Dal z pomidorami można jeść samodzielnie lub z dodatkami takimi jak ryż czy chlebki naan.
Dal z pomidorami – Gęsta zupa z soczewicy z pomidorami
Dal z pomidorami. Dal czyli gęsta zupa z czerwonej soczewicy. Sycąca, rozgrzewająca mniej lub bardziej potrawa z ugotowanej soczewicy z pomidorami.
Składniki:
- 300 g czerwonej soczewicy
- 1 cm imbiru, obrany i starty na tarce
- mały pęczek świeżej kolendry
- 300 g mleka kokosowego
- 600 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 x 400ml pomidorów w puszce
- opcjonalnie: sok z cytryny
Przyprawy:
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (czyli kmin rzymski - nie mylić z kminkiem)
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 1 czerwone chilli bez pestek
- 1/2 łyżki suszonych liści curry
Przygotowanie
- Do garnka o grubym dnie wsypać opłukaną kilka razy czerwoną soczewicę, dodać starty imbir, drobno posiekane łodyżki świeżej kolendry (listki zostawić na potem). Zalać mlekiem kokosowym, wodą. Wsypać sól. Wymieszać. Delikatnie doprowadzić do wrzenia. Na małym ogniu gotować ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Po 10 minutach dodać pomidory i dalej gotować, aż wszystko zgęstnieje, soczewica zrobi się mięciutka, wręcz rozgotowana, kremowa - ok. 20-30 minut. Wymieszać. Gdyby była zbyt gęsta, można rozrzedzić wodą.
- Na patelni rozgrzać olej, wrzucić naraz wszystkie przygotowane wcześniej przyprawy (kurkuma, kumin, kolendrę, gorczycę, posiekane chilli, liście curry) i podsmażyć ok. 30 sekund do 1 minuty. Uważać, aby nie przypalić.
- Gorące przyprawy z olejem wlać do gotowej potrawy i wymieszać (można zachować część do ozdoby talerza). Można dodać odrobinę soku z cytryny, dla odświeżenia smaku.
- Dal z pomidorami przełożyć do miseczek, polać zostawionym olejem z przyprawami (jeśli odrobinę zostawiliście), posypać świeżą kolendrą (w ilości takiej, jakiej sami preferujecie). Gdyby dal wyszedł łagodny, można posypać świeżo mielonym chili.
Ile porcji?