Back to home
.
Kategoria

Tarty

Liczba przepisów: 10
Książka z moimi 55 przepisami na Desery i Przetwory bez cukru

Książka z moimi 55 przepisami na Desery i Przetwory bez cukru

“Owocowe historie. Desery i Przetwory bez cukru” to najnowsza książka, której jestem współautorem. Specjalnie na jej potrzeby przygotowałam i samodzielnie sfotografowałam 55 pysznych potraw z owocami w roli głównej, w tym 35 deserów i 20 przetworów w wersji bez białego cukru. Znajdziecie w niej m.in. moje przepisy na torcik gofrowy i torcik z pankejków, tarty,…
Czytaj przepis
Tarta z malinami na kruchym, orzechowym cieście z malinową pianką

Tarta z malinami na kruchym, orzechowym cieście z malinową pianką

Tarta z malinami na kruchym, orzechowym cieście z malinową pianką. Inspiracją do stworzenia tego deseru był austriacki Linzer Torte, czyli tarta z Linzu, charakteryzująca się kruchym, orzechowym spodem, nadzieniem malinowym i kratką z tego samego ciasta co spód. Początkowo to właśnie te ciasto chciałam przygotować, ale szkoda mi było zamieniać na dżem tak pięknych i…
Czytaj przepis
Surowa tarta z malinami – bez glutenu, bez mąki, bez cukru, bez nabiału

Surowa tarta z malinami – bez glutenu, bez mąki, bez cukru, bez nabiału

Surowa tarta z malinami to wegańska tarta bez pieczenia, którą wykonuje się z surowych produktów, takich jak orzechy, płatki, bakalie. Tarta jest bez dodatku rafinowanego cukru, bez glutenu (jeśli wykorzystacie bezglutenowe płatki owsiane), bez nabiału, bez mąki. Spód do tarty przygotowany jest ze zmiksowanych orzechów włoskich, płatków owsianych, łyżki kakao i suszonych owoców, takich jak suszone…
Czytaj przepis
Galette z porzeczkami i malinami – tarta rustykalna
Galette z porzeczkami i malinami – tarta rustykalna

Galette z porzeczkami i malinami – tarta rustykalna

Galette z porzeczkami i malinami, czyli rustykalna tarta z porzeczkami i malinami, którą piecze się bez użycia formy, na dużej blaszce do pieczenia. Spodu się nie podpieka. Cechą charakterystyczną są zawijane do środka boki. Galette robi się z różnych rodzajów mąk. Moja wersja jest na zwykłej mące pszennej.
Czytaj przepis
Tarta z porzeczkami i truskawkami
Tarta z porzeczkami i truskawkami

Tarta z porzeczkami i truskawkami

Latem stragany uginają się od świeżych warzyw i pysznych, soczystych owoców. Niestety okres na poszczególne gatunki jest tak krótki, że często mija niezauważalnie. Kiedy na straganach pojawiły się czarne i czerwone porzeczki, bez wahania je kupiłam. Nie zastanawiałam się nawet co z nimi zrobię. Po prostu kupiłam po sporej garści, przyniosłam do domu i wtedy…
Czytaj przepis
Pomarańczowa tarta z marakują
Pomarańczowa tarta z marakują

Pomarańczowa tarta z marakują

Już od dłuższego czasu chciałam skosztować owoców marakuji, których to wcześniej nigdy nie próbowałam. Niestety marakuja (inaczej zwana owocem pasji lub passiflorą) nie jest zbyt popularna u nas i dotychczas nie widziałam jej w sklepach. Więc jak tylko pojawiła się w gazetce jednego z hipermarketów bez wahania ją zakupiłam. Zdziwiłam się niebywałą lekkością tych owoców….
Czytaj przepis
Tarta gruszkowo-pomarańczowa
Tarta gruszkowo-pomarańczowa

Tarta gruszkowo-pomarańczowa

Obdarowana koszem soczystych gruszek, postanowiłam upiec chrupiącą Tartę gruszkowo-pomarańczową. Tarta składa się z ciasta kruchego, czekoladowej warstwy z gorzkiej czekolady dla przełamania smaku oraz pysznego nadzienia powstałego z gruszek ugotowanych w soku z pomarańczy z laską wanilii. Ugotowane gruszki miksuje się blenderem i przeciska przez sito, a następnie miksuje z jajami i śmietaną. Dla wzmocnienia…
Czytaj przepis
Dyniowa tarta z migdałową posypką

Dyniowa tarta z migdałową posypką

Krucha, słodka, cynamonowo-migdałowa Tarta dyniowa. Pozytywnie zaskoczyła każdego, kto spróbował. Szczególnie męskich osobników, którzy na wieść o cieście z warzywem kręcili nosem :) Dyniowa tarta z migdałową posypką absolutnie nie jest mdła. Jest bogata w pyszne smaki i wbrew pozorom nie jest trudna do zrobienia. Polecam!
Czytaj przepis
Tarta śliwkowa

Tarta śliwkowa

Pomysł na tę tartę zrodził się po upieczeniu “Misiankowej szarlotki”. To ona mnie zainspirowała, aby zamiast jabłek dodać śliwki.
Czytaj przepis
Misiankowa szarlotka z jabłkami

Misiankowa szarlotka z jabłkami

Moja pierwsza szarlotka, jaką piekłam. Ogólnie nigdy nie lubiłam ciast z jabłkami. Wyjątek stanowiły te, które jada się na ciepło. Dlatego skusiłam się na ten przepis. “Misiankowa szarlotka” najlepsza jest zaraz po upieczeniu. Z gałką lodów waniliowych… Pycha :) Do szarlotki użyłam jabłek antonówek. Ponoć najlepiej tutaj pasują. Dla mnie troszkę kwaśne, dlatego następnym razem…
Czytaj przepis
O mnie
Hej, mam na imię Ania.
Wyznaję zasadę: "najpierw należy poznać klasykę, aby móc tworzyć własne dzieła". Dlatego uwielbiam zgłębiać wiedzę naukową, uczyć się od największych światowych autorytetów, przerabiać masterclass'y. Poznaję tajniki, techniki gotowania. Uczę się jak wydobywać maksimum smaku z produktu i jak poprawnie go traktować. Jestem przeciwniczką sztucznych dodatków, sklepowych gotowców typu instant, fixów-śmiksów. Cenię sezonowość, lokalne i świeże produkty. Lubię zdrowo gotować na co dzień, ale od święta trochę "zgrzeszyć" ;) Jestem mamą, żoną i pracuje na pełen etat, dlatego najczęściej gustuję w prostych i szybkich daniach. W weekendy rozwijam skrzydła i gotuję bardziej ambitnie. Nie eksperymentuję w kuchni bez odpowiedniej wiedzy. Produktów nie łączę przypadkowo. Uwielbiam non stop dociekać "po co", "na co" i "dlaczego". Moja kuchnia musi być pyszna i taka właśnie jest Moja Delicja! Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie.
Signature
Kategorie
Reklamy