T

Tarta z malinami na kruchym, orzechowym cieście z malinową pianką

Tarta z malinami na kruchym, orzechowym cieście z malinową pianką

Tarta z malinami na kruchym, orzechowym cieście z malinową pianką. Inspiracją do stworzenia tego deseru był austriacki Linzer Torte, czyli tarta z Linzu, charakteryzująca się kruchym, orzechowym spodem, nadzieniem malinowym i kratką z tego samego ciasta co spód. Początkowo to właśnie te ciasto chciałam przygotować, ale szkoda mi było zamieniać na dżem tak pięknych i jędrnych malin, jakie udało mi się kupić (gdyż to właśnie dżem malinowy stanowi nadzienie tarty z Linzu). Dlatego zrezygnowałam z tego pomysłu.

Postanowiłam, że upiekę coś innego. Zaczęłam od przygotowania ciasta kruchego z dodatkiem mielonych orzechów włoskich. Chciałam, aby mój spód był mocno orzechowy. Do tarty planowałam zużyć cały koszyczek malin, ale wiedziałam, że nie mogę wszystkich surowych owoców wrzucić na spód, dlatego część zmiksowałam i przetarłam przez sito (aby pozbyć się pestek), połączyłam z cukrem, skrobią kukurydzianą, sokiem i skórką z cytryny. Rozsmarowałam na podpieczonym orzechowym spodzie i rozłożyłam resztę malin. Upiekłam i ostudziłam. Ponieważ rant ciasta kruchego był wyższy niż nadzienie malinowe, zdecydowałam, że uzupełnię je bitą śmietaną, którą połączyłam z malinową galaretką. W tak powstałą piankę malinową powciskałam garść jagód, jakie zostały mi po robieniu “Pierogów z borówkami” (zamiast borówek dałam jagody). Całość udekorowałam orzechami włoskimi oraz zielonymi listkami. Wyszło pięknie i pysznie!

 

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.