Krucha, słodka, cynamonowo-migdałowa Tarta dyniowa. Pozytywnie zaskoczyła każdego, kto spróbował. Szczególnie męskich osobników, którzy na wieść o cieście z warzywem kręcili nosem 🙂 Tarta dyniowa z migdałową posypką absolutnie nie jest mdła. Jest bogata w pyszne smaki i wbrew pozorom nie jest trudna do zrobienia. Polecam!
Tarta dyniowa – Składniki ciasta:
- 180 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 120 g zimnego masła
- szczypta soli (np. domowej waniliowej)
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany 18%
Składniki nadzienia:
- 750 g dyni obranej i oczyszczonej w kawałkach (np. mała dynia Hokkaido – ok. 1 kg przed obraniem i oczyszczeniem)
- 130 g cukru
- 2 jaja
- 120 ml śmietanki 30% lub 36%
- 3 cm korzeń imbiru
- szczypta cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
Składniki posypki:
- 50 g płatków migdałów
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 0,5 łyżeczki cynamonu
Tarta dyniowa – Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 190°C (grzałka góra-dół).
Przygotować dynię:
Obraną i pokrojoną na kawałki dynię włożyć do naczynia żaroodpornego lub ceramicznego i delikatnie skropić olejem, żeby nie wyschła podczas pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut, aż dynia będzie miękka.
Ostudzoną zmiksować na gładkie puree.
Przygotować ciasto:
Do miski przesiać mąkę wraz ze szczyptą soli. Dodać masło pokrojone w kostkę, żółtko oraz łyżkę śmietany. Zimnymi dłońmi przeciskać masło przez palce, jednocześnie łącząc z mąką i resztą składników (początkowo robimy coś na kształt kruszonki). Następnie szybko zagnieść, uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na minimum 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować (podsypując delikatnie mąką, gdyby się przyklejało do stolnicy) na szerokość trochę większą niż średnica Twojej tarty (u mnie forma do tarty o średnicy 28 cm). Ciastem wyłożyć dno oraz boki tarty. Gęsto nakłuć widelcem (w ostępach 0,5 cm).
Włożyć do nagrzanego pieca i piec ok. 15-20 minut.
W tym czasie przygotować nadzienie:
Jaja zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać puree z dyni, śmietankę, starty imbir (na tarce o małych oczkach), cynamon i gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
Przygotować posypkę:
Płatki migdałów zmiksować z cukrem i cynamonem.
Gotowe nadzienie wylać na podpieczony spód tarty. Posypać migdałową posypką.
Wstawić do pieca, nagrzanego tym razem do 180°C (grzałka góra-dół) i piec ok. 30 minut.
Ostudzoną tartę dyniową można udekorować kryształkami białego, gruboziarnistego cukru.
Mmm, pyszna musiała być 🙂