S

Ser wegański, serek z nerkowców

Orzechy nerkowca uwielbia cała nasza rodzinka. Są miękkie, delikatne, lekko słodkie. Podjadamy je między posiłkami, dodajemy do granoli na śniadanie, używamy do pesto (zobacz przepis na “Pesto pietruszkowe z orzechami nerkowca” oraz “Kanapeczki z ciasta francuskiego z bazyliowym pesto“) lub jako nadzienie do “Surowej tarty z malinami – bez glutenu, bez mąki, bez cukru, bez nabiału“. Ale z nerkowców można zrobić również ser wegański w formie kremowego (bardziej lub mniej) serka do smarowania np. kanapek.

Naturalny wzmacniacz smaku

Aby przygotować ser wegański, konieczne jest posiadanie tzw. naturalnego wzmacniacza smaku, czyli płatków drożdżowych, które to najadają serowy posmak (bez nich otrzymamy po prostu serek z nerkowców 🙂 ). Płatki drożdżowe (bardzo popularne wśród wegan) to nieaktywne drożdże, wyglądające jak bułka tarta. Są cennym źródłem białka, minerałów i witamin (w tym witamin z grupy B oraz witaminy A, fosforu, potasu, magnezu, miedzi, cynku, selenu, żelaza, wapnia) i błonnika regulującego pracę przewodu pokarmowego. Mają właściwości przeciwwirusowe i antybakteryjne. Wspierają pracę układu nerwowego, działają przeciwdepresyjnie. Polepszają pamięć i koncentrację.  Warto zatem włączyć je do naszej diety, nawet jeśli nie jesteśmy weganami.

 

Jak zrobić ser wegański?

Ser wegański, czyli serek z nerkowców powstaje ze zmiksowania miękkich orzechów nerkowca, z płatkami drożdżowymi (ilość wedle uznania), z czosnkiem, wodą i sokiem z cytryny. Orzechy nerkowca można wcześniej namoczyć, aby łatwiej się miksowały. Kremową konsystencję trudno będzie uzyskać w malakserze, dlatego ja swój ser wegański miksuję w blenderze kielichowym lub przy pomocy blendera ręcznego (zobacz filmik poniżej).

Przepis na Ser wegański

Poniższy przepis na Ser wegański to baza, którą możecie dowolnie modyfikować. W zależności od ilości użytej wody, możecie uzyskać bardziej lub mniej gęstą konsystencję. Możecie nawet stworzyć wegański sos z nerkowców, np. do pizzy lub makaronu, jeśli dolejecie jeszcze więcej wody (wówczas proponuję zwiększyć ilość płatków drożdżowych, bo w przeciwnym wypadku rozrzedzimy zbytnio smak). Ser wegański bardzo lubi wszelkie przyprawy, więc w zależności od preferencji można dodać paprykę słodką, ostrą, wędzoną, kumin, kurkumę lub zioła (świeże i suszone).

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *