Orzechy nerkowca uwielbia cała nasza rodzinka. Są miękkie, delikatne, lekko słodkie. Podjadamy je między posiłkami, dodajemy do granoli na śniadanie, używamy do pesto (zobacz przepis na “Pesto pietruszkowe z orzechami nerkowca” oraz “Kanapeczki z ciasta francuskiego z bazyliowym pesto“) lub jako nadzienie do “Surowej tarty z malinami – bez glutenu, bez mąki, bez cukru, bez nabiału“. Ale z nerkowców można zrobić również ser wegański w formie kremowego (bardziej lub mniej) serka do smarowania np. kanapek.
Naturalny wzmacniacz smaku
Aby przygotować ser wegański, konieczne jest posiadanie tzw. naturalnego wzmacniacza smaku, czyli płatków drożdżowych, które to najadają serowy posmak (bez nich otrzymamy po prostu serek z nerkowców 🙂 ). Płatki drożdżowe (bardzo popularne wśród wegan) to nieaktywne drożdże, wyglądające jak bułka tarta. Są cennym źródłem białka, minerałów i witamin (w tym witamin z grupy B oraz witaminy A, fosforu, potasu, magnezu, miedzi, cynku, selenu, żelaza, wapnia) i błonnika regulującego pracę przewodu pokarmowego. Mają właściwości przeciwwirusowe i antybakteryjne. Wspierają pracę układu nerwowego, działają przeciwdepresyjnie. Polepszają pamięć i koncentrację. Warto zatem włączyć je do naszej diety, nawet jeśli nie jesteśmy weganami.
Jak zrobić ser wegański?
Ser wegański, czyli serek z nerkowców powstaje ze zmiksowania miękkich orzechów nerkowca, z płatkami drożdżowymi (ilość wedle uznania), z czosnkiem, wodą i sokiem z cytryny. Orzechy nerkowca można wcześniej namoczyć, aby łatwiej się miksowały. Kremową konsystencję trudno będzie uzyskać w malakserze, dlatego ja swój ser wegański miksuję w blenderze kielichowym lub przy pomocy blendera ręcznego (zobacz filmik poniżej).
Przepis na Ser wegański
Poniższy przepis na Ser wegański to baza, którą możecie dowolnie modyfikować. W zależności od ilości użytej wody, możecie uzyskać bardziej lub mniej gęstą konsystencję. Możecie nawet stworzyć wegański sos z nerkowców, np. do pizzy lub makaronu, jeśli dolejecie jeszcze więcej wody (wówczas proponuję zwiększyć ilość płatków drożdżowych, bo w przeciwnym wypadku rozrzedzimy zbytnio smak). Ser wegański bardzo lubi wszelkie przyprawy, więc w zależności od preferencji można dodać paprykę słodką, ostrą, wędzoną, kumin, kurkumę lub zioła (świeże i suszone).
Ser wegański, serek z nerkowców
Ser wegański, serek z nerkowców z płatkami drożdżowymi, z czosnkiem, wodą i sokiem z cytryny. Jak zrobić ser wegański? Przepis na twarożek wegański.
Ser wegański - składniki:
- 1 szklanka nerkowców (ok. 140 g)
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli himalajskiej, szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 1/4 - 1/2 szklanki wody, czyli 60 - 120 g (dałam ok. 90 g)
Ser wegański - przygotowanie:
- Aby orzechy nerkowca łatwiej się miksowały, można je wcześniej namoczyć w wodzie.
- Wszystkie składniki przełożyć do kielicha blendera, dając początkowo mniej wody. Zmiksować do uzyskania pożądanej konsystencji, zeskrobując i mieszając zawartość wiele razy. Dolewać wodę w trakcie wedle uznania. Gotowy ser wegański doprawić wg własnego gustu. Spożyć w ciągu 3-4 dni.
Dziękuję za pyszną inspirację, serek wyszedł świetnie. Odjęłam tylko płatki i dodałam szczypiorek. Ach 🙂 Bardzo smakował kobietom podczas roślinnego śniadania, a na relację zapraszam tutaj: https://www.czujeismakuje.com/relacja-z-pierwszego-roslinnego-sniadania/
Bardzo podoba mi się to miejsce, będę chętnie odwiedzić 🙂