Prosta pasta z nasion słonecznika i ricotty z dodatkiem soku z cytryny i tahini. Idealna w kanapkach, na grzankach czy jako dip do chrupiących warzyw lub krakersów.
Słonecznik koniecznie należy uprażyć, dzięki temu wydobywamy z niego przepyszny, orzechowy aromat. Pasta jest delikatna i łagodna w smaku. W konsystencji przypomina serki w kubeczkach, szczególnie o smaku orzechowym. Polecam również inne przepisy na “Pasty do kanapek“.
Pasta z nasion słonecznika i ricotty
Prosta pasta z nasion słonecznika i ricotty z dodatkiem soku z cytryny i tahini. Pasta do kanapek lub dip do chrupiących warzyw lub krakersów.
Składniki:
- 5 łyżek słonecznika łuskanego
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki tahini
- 1 łyżeczka oliwy extra virgine
- 5 łyżek serka ricotta
- sól morska, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
- Słonecznik uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Przełożyć do blendera. Dodać resztę składników, oprócz sera ricotta i zmiksować na gładką pastę, zeskrobując niezmiksowane resztki ze ścianek. Dodać ricottę, przyprawić solą i pieprzem. Ponownie zmiksować.
- Pastę z nasion słonecznika i ricotty podawać na grzankach, pieczywie, w kanapkach lub jako dip do warzyw czy krakersów. My lubimy kanapki z pastą oprószone płatkami chilli lub czarnuszką w towarzystwie czerwonej papryki lub pomidorków.