Proste w przygotowaniu “Grzanki z awokado i Halloumi, posypane prażonym słonecznikiem” ozdobione miętą. Do zjedzenia na śniadanie, lunch lub kolację. Do zabrania również do pracy lub szkoły. Miąższ z dojrzałego awokado rozgnieciony na podpieczonym pieczywie, do tego zarumienione kostki sera Halloumi i prażony słonecznik. Wszystko oprószone płatkami chilli, nadającymi bardzo delikatnej pikantności.
Grzanki z awokado i Halloumi, posypane prażonym słonecznikiem
Proste w przygotowaniu grzanki z awokado, serem Halloumi i słonecznikiem ozdobione miętą. Miąższ z dojrzałego awokado rozgnieciony na podpieczonym pieczywie, do tego zarumienione kostki sera Halloumi i prażony słonecznik. Wszystko oprószone płatkami chilli, które nadają bardzo delikatnej pikantności i udekorowane miętą
Składniki:
- 1 łyżka łuskanego słonecznika
- 1 op. sera Halloumi (ok. 200 g), pokrojonego w kostkę
- 1 dojrzałe awokado (najlepsze jest odmiany Haas)
- 2 wiejskie bułki
- 1 łyżeczka oliwy
- listki świeżej mięty
- płatki chilli
Przygotowanie:
- Słonecznik uprażyć na suchej, nieprzywierającej patelni. Przełożyć na talerzyk. Na tej samej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić kostki sera Halloumi. Smażyć kilka minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż ser się zarumieni. Wyłożyć na talerz.
- Bułki przekroić, ułożyć na patelni po smażeniu sera - rozcięciem do dołu. Podpiec.
- Awokado przekroić, wyciągnąć pestkę. Miąższ przełożyć na talerzyk, rozgnieść widelcem. Rozsmarować na podpieczonych bułkach. Porozkładać kostki sera Halloumi. Posypać prażonym słonecznikiem i płatkami chilli. Udekorować listkami mięty.