Latem najlepiej sprawdzają się chłodne desery. Zimne galaretki z owocami wyciągnięte z lodówki, to przyjemne zakończenie letniego obiadu. Proponuję domowej roboty galaretkę z herbaty Earl Grey, w której smak i delikatny aromat bergamotki (owoc cytrusowy, którego ekstrakt ma korzystny wpływ na nasz układ krążenia, np. obniża cholesterol) przyjemnie skomponuje się ze świeżymi truskawkami, bitą śmietaną i domowym wafelkiem tuille.
Tuille to upieczony cieniutki i chrupiący wafel, pochodzący z Francji. Jego smak wszyscy znają, bo któż nie próbował lodów w waflu lub nie chrupał wafelkowych rurek zdobiących lodowe desery 🙂
Wafelek tuille jest banalny w przygotowaniu, a składniki łatwe do zapamiętania. Należy bowiem zważyć jedno białko jaja, a następnie z taką wagą dodawać do niego pozostałe składniki (roztopione masło, mąkę i cukier puder). Gotową masę należy rozsmarować na cieniutką warstwę i upiec na lekko złoty kolor. Odpowiednio cienka warstwa po upieczeniu i ostudzeniu będzie chrupiąca. Jeśli taka Wam za pierwszym razem nie wyjdzie, nie przejmujcie – po prostu następnym razem rozsmarujcie cieniej, szczególnie środek, bo pewnie tam zauważycie najgrubszą warstwę 🙂
Galaretka z herbaty Earl Grey z truskawkami, śmietaną i domowym wafelkiem tuille to prosty deser, który można przygotować wcześniej. Galaretki wstawić do lodówki możecie nawet na całą noc, a wafelki można upiec z parodniowym wyprzedzeniem i przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.
Galaretka z herbaty Earl Grey z truskawkami, śmietaną i domowym wafelkiem tuille
Delikatny smak i aromat bergamotki pochodzący z herbaty Earl Grey zamknięty w domowej galaretce z truskawkami, bitą śmietaną i domowym wafelkiem tuille.
Składniki galaretki z herbaty Earl Grey:
- 2 torebki herbaty Earl Grey
- 700 ml wody
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 płaskie łyżki cukru
- truskawki świeże lub mrożone
- 200 ml śmietanki 30 %
- ekspandowane zboża do dekoracji (opcjonalnie)
Składniki domowego wafelka tuille:
- 35 g * białka z jaja L
- 35 g * mąki pszennej tortowej
- 35 g * przesianego cukru pudru
- 35 g * rozpuszczonego masła
- * najlepiej zważyć ile waży nasze białko i z taką wagą użyć reszty składników
Przygotowanie:
- Przygotowanie galaretki z herbaty Earl Grey: wymieszaj żelatynę w 100 ml zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Resztę wody (600 ml) zagotuj z cukrem. Zdejmij z ognia, jak tylko pojawią pierwsze bąbelki. Wrzuć torebki herbaty Earl Grey i pozostaw na 2 minuty, a następnie odcedź (spróbowana teraz herbata może się wydawać za słodka, ale na zimno w połączeniu z kwaśnymi owocami i niesłodzoną bitą śmietaną, słodycz się zrównoważy).
- Dodaj napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszaj. Przelej przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Rozlej płyn do szklanek, wrzuć parę truskawek i ostudzone wstaw do lodówki do stężenia na przynajmniej 3 godziny (możesz przykryć każdą szklaneczkę folią spożywczą, aby galaretka nie chłonęła zapachów z lodówki).
- Przygotowanie wafelka tuille: piekarnik nagrzej do 180°C (grzałka góra-dół). Prostokątną formę do pieczenia odwróć do góry dnem (ułatwi to rozsmarowanie masy) i wyłóż górę papierem do pieczenia.
- Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą widelcem i wylej na środek papieru do pieczenia. Rozsmaruj równą i cienką warstwę (ok. 1 mm). Wstaw do nagrzanego pieca i piecz 3-5 minuty, aż ciasto nabierze lekko złotego koloru (po wyjęciu środek będzie miękki, ale jak wystygnie będzie chrupiący - jeśli będzie odpowiednio cienki). Ostudzone pokrój na trójkątne kształty.
- Wydawanie deseru: śmietanę ubij, rozłóż na wierzchu galaretek, udekoruj truskawkami i domowym wafelkiem tuille. Możesz posypać dowolnymi ekspandowanymi ziarnami.
Smakuje omnomnomnomnom :DD Zrobiłam ją wczoraj z herbatą Earl Grey Teekanne i wyszła rewelacyjnie :d
Świetny pomysł, ta herbaciana galaretka musi smakować obłędnie! 🙂