Od jakiegoś czasu zalegała u mnie w szafce paczka daktyli. Postanowiłam je wykorzystać i zrobić ciasto daktylowe bez dodawania białego cukru. Ciasto zrobiłam wg mojej ulubionej ostatnio metody pieczenia, czyli bez miksera. Jedynie potrzebny jest blender ręczny, który zmiksuje nam daktyle z wodą. Resztę ciasta przygotowujemy już mieszając składniki łyżką.
Ciasto daktylowe (inaczej chlebek daktylowy) jest z dodatkiem wiórków kokosowych. Smak delikatnie podbijam zdrowym cukrem brzozowym, czyli ksylitolem (można zastąpić cukrem kokosowym) oraz domowym ekstraktem waniliowym. Ciasto daktylowe wychodzi bardzo wilgotne. Pyszne jest samo bez polewy, dlatego w diecie bez cukru możecie z niej zrezygnować. Ja jednak uwielbiam czekoladę i nie mogłam się oprzeć, aby polać ciasto daktylowe polewą czekoladową 🙂
Ciasto daktylowe z kokosem bez cukru – bez miksera
Wilgotne, pyszne i proste ciasto daktylowe z kokosem bez cukru, bez miksera. Oblane polewą czekoladową, posypane daktylami i wiórkami kokosowymi.
Składniki ciasta daktylowego (chlebka daktylowego):
- 1 szklanka mleka + 1 łyżka octu z białego wina
- 200 g daktyli bez pestek (ok. 1,5 szklanki)
- 1 szklanka wrzątku
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- niepełne 1/2 płaskiej łyżeczki soli (używam domową sól waniliową)
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki domowego ekstraktu z wanilii
- 1/3 szklanki ksylitolu lub cukru kokosowego
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych
- 2 jaja
Składniki polewy czekoladowej:
- 50 g czekolady mlecznej lub białej
- 50 g czekolady gorzkiej
- 5 łyżek słodkiej śmietanki 18% lub 30%
- wiórki kokosowe do dekoracji
Przygotowanie ciasta daktylowego (chlebka daktylowego):
* szklanka – 250 ml- Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół). Podłużną keksówkę (30cm x 7cm x 11cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do szklanki mleka wlać ocet z białego wina. Odstawić (mleko się lekko zetnie).
- 1 szklanka mleka + 1 łyżka octu z białego wina
- Daktyle jeśli są miękkie przekroić na pół (twardsze z grubsza posiekać), przełożyć do miski i zalać wrzątkiem (woda ma je całkiem przykryć). Pozostawić na 20 minut. Następnie zmiksować blenderem na płynną masę (nie musi być bardzo gładka).
- 200 g daktyli bez pestek (ok. 1,5 szklanki)
- 1 szklanka wrzątku
- Przesianą mąkę wymieszać w innym naczyniu z sodą i solą. Odstawić na bok.
- 1,5 szkl. mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- niepełne 1/2 płaskiej łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej)
- Do miski z wlać zmiksowane daktyle, olej, ekstrakt z wanilii oraz lekko ścięte mleko z octem. Wsypać cukier i wiórki kokosowe. Wszystko wymieszać ręcznie (ja lubię mieszać trzepaczką, ale niczego nie ubijam). Następnie wbić jaja i ponownie wymieszać.
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron (120 g)
- 2 łyżeczki domowego ekstraktu z wanilii
- 1/3 szklanki ksylitolu (lub cukru kokosowego)
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych
- 2 jaja
- Do mokrych składników wsypać mąkę z sodą i solą. Krótko wymieszać, aż zniknie biała mąka - nie mieszać jednak dokładnie, wskazane jest, aby zostały grudki 🙂
- Ciasto daktylowe przełożyć do foremki, naciąć wzdłuż i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut lub do tzw. suchego patyczka (uwaga, aby nie wysuszyć ciasta za bardzo).
- Po upieczeniu wyjąć z pieca, odczekać 5 minut a następnie wyjąć z formy. Studzić na kratce.
- W diecie bez cukru, ciasto podajemy bez niczego. W innym przypadku można je posypać cukrem pudrem lub polać czekoladową polewą: w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, wlać 5 łyżek śmietanki, wymieszać do uzyskania gładkiej i lśniącej polewy. Gotową polewą polać ciasto daktylowe. Udekorować wiórkami kokosowymi.
Czy mogę użyć zwykłego octu?
Pisząc “zwykły” masz na myśli spirytusowy? Spirytusowy jest 10%. Ja używam 5-6%, więc zamiana 1:1 może być za mocna moim zdaniem. Ale nie używam w kuchni spirytusowego do takich ciast, więc Ci nie powiem jak się sprawdzi. Na pewno (jak już musiałabym go użyć) dałabym go mniej – pół łyżki. Ogólnie 1 szklanka mleka z 1 łyżki octu to jest zamiennik 1 szkl. maślanki, więc jeszcze masz taką możliwość zamiany. Wybierz jaka Ci pasuje i daj znać, jak Ci poszło 🙂
Czy wode z daktyli trzeba odlać, czy zmiksować z wodą?
zmiksować 🙂
Czy ten ocet jest konieczny? 🙂
Jest konieczny. Mleko z octem to odpowiednik maślanki, więc jak się boisz tego octu (kompletnie niepotrzebnie – smak octu neutralizuje właśnie soda) to użyj maślanki. Dzięki maślance (lub mleku z octem) uaktywniamy sodę do działania i dzięki temu ciasto nam rośnie 🙂
Rozumiem 🙂 zastanawialam sie czy musze kupowac ocet. Nigdy nie probowowalam. Czy moze stac dlugo w lodowce?
Pytasz o ocet? Jeśli tak, to ja nie trzymam w lodówce. Trzymam na blacie kuchennym lub w szafce i to mega długo 🙂
Dziękuję bardzo, na pewno wypróbuję. Pozdrawiam 🙂
PS: Ciasto cytrynowe było pyszne 🙂
Nie ma za co! Pozdrawiam 🙂 ps. Bardzo się cieszę 😀