C

Ciasto daktylowe z kokosem bez cukru – bez miksera

Ciasto daktylowe z kokosem bez cukru - bez miksera

Od jakiegoś czasu zalegała u mnie w szafce paczka daktyli. Postanowiłam je wykorzystać i zrobić ciasto daktylowe bez dodawania białego cukru. Ciasto zrobiłam wg mojej ulubionej ostatnio metody pieczenia, czyli bez miksera. Jedynie potrzebny jest blender ręczny, który zmiksuje nam daktyle z wodą. Resztę ciasta przygotowujemy już mieszając składniki łyżką.

Ciasto daktylowe (inaczej chlebek daktylowy) jest z dodatkiem wiórków kokosowych. Smak delikatnie podbijam zdrowym cukrem brzozowym, czyli ksylitolem (można zastąpić cukrem kokosowym) oraz domowym ekstraktem waniliowym. Ciasto daktylowe wychodzi bardzo wilgotne. Pyszne jest samo bez polewy, dlatego w diecie bez cukru możecie z niej zrezygnować. Ja jednak uwielbiam czekoladę i nie mogłam się oprzeć, aby polać ciasto daktylowe polewą czekoladową 🙂

Ostatnia wersja ta “pierwsza” 1.5 szkl mąki, 0.5 szkl. wiórków, 1/4 płaskiej soli, 1/4 szklanki ksylitolu, Piec 50 minut!
Robię drugi raz i piekę w keksówce, ale dodałam 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 2 szklanki mąki zamiast 1.5. Czas pieczenia w 180C (grzałka góra-dół) – 50 minut. Może dać 1/4 soli? Zamiast 1/2
Oceń przepis!
Średnia: 5,00 (3 głosów) 3 głosy, średnia: 5,00 z 53 głosy, średnia: 5,00 z 53 głosy, średnia: 5,00 z 53 głosy, średnia: 5,00 z 53 głosy, średnia: 5,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.
Loading...
    1. Pisząc “zwykły” masz na myśli spirytusowy? Spirytusowy jest 10%. Ja używam 5-6%, więc zamiana 1:1 może być za mocna moim zdaniem. Ale nie używam w kuchni spirytusowego do takich ciast, więc Ci nie powiem jak się sprawdzi. Na pewno (jak już musiałabym go użyć) dałabym go mniej – pół łyżki. Ogólnie 1 szklanka mleka z 1 łyżki octu to jest zamiennik 1 szkl. maślanki, więc jeszcze masz taką możliwość zamiany. Wybierz jaka Ci pasuje i daj znać, jak Ci poszło 🙂

    1. Jest konieczny. Mleko z octem to odpowiednik maślanki, więc jak się boisz tego octu (kompletnie niepotrzebnie – smak octu neutralizuje właśnie soda) to użyj maślanki. Dzięki maślance (lub mleku z octem) uaktywniamy sodę do działania i dzięki temu ciasto nam rośnie 🙂

          1. Klaudia Wilczyńska says:

            Dziękuję bardzo, na pewno wypróbuję. Pozdrawiam 🙂
            PS: Ciasto cytrynowe było pyszne 🙂

Dodaj komentarz