K

Kluski śląskie z wędzonym pstrągiem i jarmużem

Kluski śląskie z wędzonym pstrągiem i jarmużem

Kluski śląskie kojarzą się z sosem pieczeniowym, duszonym mięsem i modrą kapustą. Ale kluski śląskie świetnie sprawdzą się również w wersji bezmięsnej. Przykładem takiego dania są dzisiejsze “kluski śląskie z wędzonym pstrągiem i jarmużem“.

Jarmuż duszony jest w przepysznym sosie na bazie słodkiej śmietanki z czosnkiem, cebulką, papryczką chilli i kaparami. Kapary są kluczowe, więc czy je lubicie czy nigdy nie jedliście – kupcie i dodajcie. Nadają daniu cały smak. Podobnie jak odrobina skórki startej z cytryny (pamiętajcie nie ścierać albedo, czyli białej gorzkiej błonki pod żółtą skórką) i odrobina soku z cytryny, która równoważy słodką śmietankę.

Do dania używam jednej papryczki chilli, ale całe danie w ogóle nie jest pikantne (zjada je bez grymasu moja 8-letnia córcia). Kapary i cytryna to para, która bardzo lubi się w towarzystwie ryb (zobaczcie przepis na mój pyszny i szybki “Makaron z tuńczykiem, cytryną, rukolą i soczewicą“), dlatego i w tym daniu dodatek wędzonego pstrąga tak PYSZNIE się sprawdza.

 

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *