Kluski śląskie kojarzą się z sosem pieczeniowym, duszonym mięsem i modrą kapustą. Ale kluski śląskie świetnie sprawdzą się również w wersji bezmięsnej. Przykładem takiego dania są dzisiejsze “kluski śląskie z wędzonym pstrągiem i jarmużem“.
Jarmuż duszony jest w przepysznym sosie na bazie słodkiej śmietanki z czosnkiem, cebulką, papryczką chilli i kaparami. Kapary są kluczowe, więc czy je lubicie czy nigdy nie jedliście – kupcie i dodajcie. Nadają daniu cały smak. Podobnie jak odrobina skórki startej z cytryny (pamiętajcie nie ścierać albedo, czyli białej gorzkiej błonki pod żółtą skórką) i odrobina soku z cytryny, która równoważy słodką śmietankę.
Do dania używam jednej papryczki chilli, ale całe danie w ogóle nie jest pikantne (zjada je bez grymasu moja 8-letnia córcia). Kapary i cytryna to para, która bardzo lubi się w towarzystwie ryb (zobaczcie przepis na mój pyszny i szybki “Makaron z tuńczykiem, cytryną, rukolą i soczewicą“), dlatego i w tym daniu dodatek wędzonego pstrąga tak PYSZNIE się sprawdza.
Kluski śląskie z wędzonym pstrągiem i jarmużem
Przepis na Kluski śląskie z wędzonym pstrągiem i jarmużem. Przepis na kluski śląskie bez mięsa. Kluski śląskie w sosie na bazie śmietanki.
Kluski śląskie - Składniki:
- 800 g ziemniaków
- 3-4 łyżki skrobi (mąki) ziemniaczanej
- 2 jaja
- sól i pieprz biały, mielony
- mąka pszenna do podsypywania
Duszony jarmuż:
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula dymka bez szczypioru
- 1 mała papryczka chilli (żółta lub czerwona)
- skórka starta z 1/2 cytryny (wyszorowanej i sparzonej, najlepiej BIO)
- odrobina soku z cytryny
- 250 ml słodkiej śmietanki 30% + 150 ml wody
- 3 łyżki kaparów
- 100-150 g jarmużu bez twardych łodyg
- sól, świeżo mielony czarny pieprz, olej rzepakowy
Dodatkowo:
- 150 g wędzonego pstrąga
- zielony szczypior z 1 cebulki dymki
Przygotowanie
- Przygotować kluski śląskie: Ziemniaki wyszorować, ugotować do miękkości w osolonej wodzie w mundurkach* (bez obierania). Odcedzić. Lekko ostudzić** i obrać. Ciepłe przepuścić przez praskę do ziemniaków.
- Zagotować duży garnek osolonej wody.
- Do lekko ciepłych ziemniaków dodać jaja, mąkę ziemniaczaną, szczyptę mielonego białego pieprzu i szczyptę soli. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Uformować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego (ręce oprószyć mąką pszenną, aby ciasto mniej się lepiło do rąk), palcem środkowym zrobić dziurkę i ułożyć na desce oprószonej mąką pszenną.
- Kluski śląskie gotować partiami we wrzącej osolonej wodzie, przez 2 minuty od wypłynięcia. Łyżką cedzakową wykładać ugotowane kluski śląskie na talerze.
- Przygotować jarmuż z sosem: posiekany czosnek i cebulkę przesmażyć na 1 łyżce oleju na dużej, nieprzywierającej patelni na małym ogniu (najlepiej łopatką silikonową zgarnąć wszystko w jeden kąt patelni). Śmietankę wymieszać z zimną wodą, a następnie wlać na patelnię. Dodać posiekaną papryczkę chilli, skórkę i odrobinę soku z cytryny. Gotować na małym ogniu przez 1-2 minuty, aż sos się lekko zredukuje i zagęści. Dodać kapary i porwany jarmuż. Przykryć pokrywką i dusić przez ok. 3 minuty.
- Dodać kluski śląskie do sosu. Wymieszać. Rozłożyć porwanego wędzonego pstrąga. Posypać dymką. Doprawić solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wykładać na talerze.