K

Kluski śląskie z wędzonym pstrągiem i jarmużem

Kluski śląskie z wędzonym pstrągiem i jarmużem

Kluski śląskie kojarzą się z sosem pieczeniowym, duszonym mięsem i modrą kapustą. Ale kluski śląskie świetnie sprawdzą się również w wersji bezmięsnej. Przykładem takiego dania są dzisiejsze “kluski śląskie z wędzonym pstrągiem i jarmużem“.

Jarmuż duszony jest w przepysznym sosie na bazie słodkiej śmietanki z czosnkiem, cebulką, papryczką chilli i kaparami. Kapary są kluczowe, więc czy je lubicie czy nigdy nie jedliście – kupcie i dodajcie. Nadają daniu cały smak. Podobnie jak odrobina skórki startej z cytryny (pamiętajcie nie ścierać albedo, czyli białej gorzkiej błonki pod żółtą skórką) i odrobina soku z cytryny, która równoważy słodką śmietankę.

Do dania używam jednej papryczki chilli, ale całe danie w ogóle nie jest pikantne (zjada je bez grymasu moja 8-letnia córcia). Kapary i cytryna to para, która bardzo lubi się w towarzystwie ryb (zobaczcie przepis na mój pyszny i szybki “Makaron z tuńczykiem, cytryną, rukolą i soczewicą“), dlatego i w tym daniu dodatek wędzonego pstrąga tak PYSZNIE się sprawdza.

 

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz