Miałam zrobić zwykłe ciasto z cukinią i orzechami bez miksera – taki prosty chlebek cukiniowy. Okazało się jednak, że w lodówce brakło i jajek, i mleka 🙂 Postanowiłam zatem zrobić wegańską wersję.
Aby zastąpić jaja, użyłam nasion chia namoczonych w wodzie, a zamiast maślanki dałam mleko sojowe zakwaszone octem z białego wina. Do polewy czekoladowej również użyłam mleka roślinnego.
Wegańskie ciasto cukiniowe posypałam domową granolą z sezamem i pestkami dyni. Wyszło pysznie i zdrowo (nie licząc białej mąki i cukru) 🙂 Jeśli jesteście na diecie wegańskiej i chcecie skorzystać z mojego przepisu na granolę, to musicie miód zastąpić innym słodem roślinnym (np. syropem z agawy lub syropem klonowym). Polecam również szybką granolę z patelni, którą zrobicie w 5 minut.
Wegańskie ciasto z cukinią i orzechami – bez miksera
Wegańskie ciasto z cukinią i orzechami, bez miksera. Bez jajek i nabiału. Z nasionami chia, z mlekiem i olejem roślinnym. Posypane domową granolą.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 320 g)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli (domowej soli waniliowej)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki nasion chia + 6 łyżek wody
- 1 szklanka mleka roślinnego (np. sojowego) + 1 łyżka octu z białego wina
- 1 średnia cukinia
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron (ok. 120 g)
- 1 szklanka orzechów włoskich, z grubsza posiekanych
Dodatkowo:
- 50 g czekolady** gorzkiej
- 50 g czekolady** mlecznej (można zastąpić gorzką, jeśli lubicie)
- 5 łyżek mleka roślinnego (np. sojowego)
- garść domowej granoli (opcjonalnie)
Przygotowanie
* szklanka – 250 ml, ** w diecie wegańskiej, użyj czekolady wegańskiej- Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Podłużną keksówkę (30cm x 7cm x 11cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przesianą mąkę wymieszać z sodą, solą i cynamonem. Odstawić na bok.
- 2 szkl. mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- Nasiona chia zmielić w młynku do kawy. Przełożyć do kubka, zalać zimną wodą i dobrze wymieszać. Mleko sojowe wymieszać z octem. Odstawić obie rzeczy na 10 minut.
- 2 łyżki nasion chia + 6 łyżek wody
- 1 szklanka mleka roślinnego (np. sojowego) + 1 łyżka octu z białego wina
- W międzyczasie umyć cukinię, odciąć końcówki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (jeśli miękka i młoda skórka, nie trzeba obierać). Wycisnąć z cukinii wodę i przełożyć do pustej misy.
- 1 średnia cukinia
- Do cukinii wsypać cukier, orzechy, wlać olej. Dodać chia i mleko z octem. Wymieszać. Wsypać mąkę z sodą, solą i cynamonem, i ponownie wymieszać łyżką.
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- Ciasto przełożyć do foremki, naciąć wzdłuż i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 55 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu wyjąć z pieca, odczekać 5 minut a następnie wyjąć z formy. Studzić na kratce.
- Przygotować polewę: w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, wlać 5 łyżek mleka roślinnego, wymieszać do uzyskania gładkiej i lśniącej polewy. Gotową polewą polać wegańskie ciasto cukiniowe. Udekorować domową granolą.
Bardzo ciekawy przepis. Ciasta z cukinią jeszcze nie próbowałam – czas najwyższy 🙂