Site icon Moja Delicja

Wegańskie ciasto z cukinią i orzechami – bez miksera

FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Miałam zrobić zwykłe ciasto z cukinią i orzechami bez miksera – taki prosty chlebek cukiniowy. Okazało się jednak, że w lodówce brakło i jajek, i mleka 🙂 Postanowiłam zatem zrobić wegańską wersję.

Aby zastąpić jaja, użyłam nasion chia namoczonych w wodzie, a zamiast maślanki dałam mleko sojowe zakwaszone octem z białego wina. Do polewy czekoladowej również użyłam mleka roślinnego.

Wegańskie ciasto cukiniowe posypałam domową granolą z sezamem i pestkami dyni. Wyszło pysznie i zdrowo (nie licząc białej mąki i cukru) 🙂 Jeśli jesteście na diecie wegańskiej i chcecie skorzystać z mojego przepisu na granolę, to musicie miód zastąpić innym słodem roślinnym (np. syropem z agawy lub syropem klonowym). Polecam również szybką granolę z patelni, którą zrobicie w 5 minut.

Exit mobile version