K

Kładzione kluseczki serowo-dyniowe, czyli dyniowe leniwe

Dyniowe leniwe, Kluski z dyni, Dyniowe kluski leniwe
Dodaj do Ulubionych

Uwielbiam zdrowe jedzenie, pełne warzyw. Ale czasem przychodzi ochota na coś innego. I tak właśnie było w przypadku tych kluseczków. Naszła mnie bowiem ochota na kluski leniwe. Tak, tak. Leniwe z serem. Całe wieki nie jadłam 🙂 Poszłam zatem na zakupy, kupiłam biały ser, wróciłam do domu i zaczęłam przygotowywać kluski. Nagle okazało się, że zamiast 500 g sera, kupiłam tylko 200 g. Nie chciało mi się lecieć po brakujący składnik, więc zajrzałam do lodówki i… moim oczom ukazała się miseczka pełna, zrobionego wieczór wcześniej “Puree z dyni“.

Od razu zaświtał w mojej głowie pomysł, aby wykorzystać te puree w moim daniu. I tak o to zamiast Leniwych z serem, powstały Kładzione kluseczki serowo-dyniowe, czyli Dyniowe leniwe. Smaku dyni w nich nie czuć, ale dzięki niej kluseczki są delikatne. Polecam szczególnie w sezonie dyniowym, kiedy nie będziemy mieli pomysłu na wykorzystanie resztek dyniowego puree.

Składniki dyniowych klusków leniwych:

(3 porcje)

  • 3 żółtka
  • 75 g masła w temperaturze pokojowej
  • 200 g sera białego twarogowego półtłustego
  • 160 g puree z dyni (przepis tutaj)
  • 3 białka
  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli

 

Przygotowanie dyniowych klusków leniwych:

Żółtka zmiksować z masłem (np. w blenderze). Krótko, tylko do połączenia składników. Zbyt długie miksowanie może doprowadzić do zważenia się masy.
Dodać ser biały i szczyptę soli. Wymieszać widelcem.
Białka ubić na sztywną pianę.
Do masy z żółtkami i serem wmieszać puree z dyni.
Następnie w 3 partiach dodać ubite białka, delikatnie łącząc je z masą.
Dodać mąkę i wszystko bardzo delikatnie wymieszać łyżką.

W garnku zagotować dużą ilość wody z solą.
Przy pomocy dwóch łyżek formować podłużne kluski i kłaść na wrzątek.
Gotować partiami około 4 minut od wypłynięcia. Najlepiej pod koniec tego czasu wyciągnąć jednego kluska, przepołowić widelcem i sprawdzić czy środek jest ugotowany. Jeśli tak, wyciągnąć resztę na talerz.

Przygotować bułkę tartą:
Na patelnię wsypać dwie łyżki bułki tartej. Kiedy się zacznie rumienić włożyć dwie łyżki masła. Smażyć wszystko, aż masło zacznie się pienić, a bułka nabierze złotego koloru (należy uważać, aby nie przypalić bułki).

Gorące kluski kładzione z serem i dynią, czyli dyniowe leniwe wyłożyć na talerze, polać bułką tartą i posypać cukrem.

 

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz