Site icon Moja Delicja

Tarta z porzeczkami i truskawkami

FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Latem stragany uginają się od świeżych warzyw i pysznych, soczystych owoców. Niestety okres na poszczególne gatunki jest tak krótki, że często mija niezauważalnie. Kiedy na straganach pojawiły się czarne i czerwone porzeczki, bez wahania je kupiłam. Nie zastanawiałam się nawet co z nimi zrobię. Po prostu kupiłam po sporej garści, przyniosłam do domu i wtedy się zaczęło 🙂 Co ja z nimi zrobię?

Miałam ochotę na tartę. Zaczęłam więc przeglądać przepisy na tarty z porzeczkami, ale nie znalazłam nic, co by mi przypadło do gustu. Praktycznie wszędzie widziałam albo tartę z budyniem, albo z bezą, albo z jednym i drugim. Postanowiłam zatem opracować własny przepis i zrobić swoją. Efekty przerosły nasze oczekiwania.

Moja tarta z porzeczkami okazała się strzałem w dziesiątkę. Była przepyszna! Jedzona na ciepło, jak również gdy całkiem ostygła. Połączenie kruchego ciasta z delikatną i cieniutką warstwą czekoladową, z kwaśnymi czerwonymi i czarnymi porzeczkami, słodkimi truskawkami i przepyszną masą śmietankową – było po prostu idealne… Polecam!

Jeśli interesują Was inne ciasta z owocami, to zapraszam do działu “Ciasta z owocami“. Polecam również przepyszne, proste ciasta bez miksera – ciasta łyżką mieszane, takie jak: “Ciasto z truskawkami“, “Ciasto z rabarbarem i kruszonką“, “Ciasto cytrynowe” czy najpopularniejsze na blogu “Ciasto bananowe“.

Składniki ciasta kruchego:

 

Składniki nadzienia Tarty z porzeczkami i truskawkami:

 

Tarta z porzeczkami i truskawkami – Przygotowanie:

  1. Przygotować ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać zimne masło w kawałkach, jajo i sól. Krótko zmiksować w malakserze z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego (lub posiekać nożem ręcznie lub wymieszać w robocie planetarnym mieszadłem do ciasta kruchego) na kształt sypkiej kruszonki.
    • 240 g mąki pszennej
    • 40 g cukru pudru
    • 120 g zimnego masła (82% tłuszczu)
    • 1 jajo
    • 1/4 płaskiej łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej)
  2. Dodać płaską łyżkę śmietany i bardzo krótko (pulsacyjnie 2-3 razy) zmiksować w malakserze – tylko do rozmieszania śmietany (lub krótko wymieszać w robocie planetarnym, lub po prostu krótko wmieszać zimnymi dłońmi), a następnie ręcznie szybko zagnieść ciasto w kulę (nie wolno długo wyrabiać lub dodawać więcej śmietany lub wody, gdyż wówczas otrzymamy twarde ciasto). Kulę spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 30 minut lub do zamrażarki na 15 minut.
    • 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18%
  3. Formę do tarty średnicy ok. 28 cm lekko natłuścić masłem.
  4. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na cienki placek o średnicy większej, niż średnica formy na tartę.
  5. Wyłożyć ciastem formę (dno i boki). Dokładnie podociskać ciasto do formy (szczególnie na styku dna z bokami), przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulami ceramicznymi lub suchą fasolą (lub suchym ryżem) i wstawić do lodówki na 20 minut.
  6. W tym czasie nastawić piekarnik na 190°C (grzałka góra-dół).
  7. Wstawić ciasto do nagrzanego pieca i piec przez 15 minut. Zdjąć papier z obciążeniem i dopiec kolejne 5 minut.
  8. W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę. Rozsmarować po ciepłym cieście (spód i boki).
    • 50 g gorzkiej czekolady 70% kakao
  9. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150°C (grzałka góra-dół).
  10. Jaja zmiksować ze śmietaną, cukrem i likierem malinowym.
    • 4 duże jaja (rozm. L)
    • 50 g drobnego cukru
    • 200 g śmietanki 30%
    • 1 łyżka likieru malinowego lub domowej nalewki malinowej
  11. Owoce umyć, odszypułkować i osuszyć.
    • 1 garść truskawek  (ok. 100 g)
    • 1 garść czerwonej porzeczki  (80 g – 100 g)
    • 1 garść czarnej porzeczki  (80 g – 100 g)
  12. Na podpieczony i wysmarowany czekoladą spód do tarty wyłożyć truskawki pokrojone w grubsze plastry. Wolne przestrzenie wypełnić czerwonymi i czarnymi porzeczkami. Zalać wszystko masą jajeczną* (najlepiej wlewać do formy, ustawionej na wysuniętej blaszce piekarnika – minimalizując w ten sposób wylanie masy).
  13. Tartę z porzeczkami piec w 150°C około 30 minut.

* Nie wlewać na siłę całej mieszanki jajecznej, jeśli się nie będzie będzie mieścić w formie. Pozostałą masą zalać garść owoców włożonych do wysmarowanej masłem kokilki i wstawić do pieczenia razem z tartą porzeczkową (piec masę w kokilce tak dlługo, aż środek będzie ścięty – w moim przypadku piekłam dłużej niż samą tartę, bo miałam wysoki poziom masy).

Exit mobile version