Szakszuka (shakshuka) to proste, pyszne, zdrowe i pożywne danie wywodzące się z kuchni z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, popularne obecnie na całym świecie. Szakszuka to nic innego jak jaja gotowane w pikantnym sosie z cebulą, pomidorami i papryką.
Początki Szakszuki sięgają Imperium Osmańskiego, gdzie była potrawką wyłącznie mięsną. Pomidory i papryka zostały dodane później. Żydzi, zamieszkujący Afrykę Północną wymienili mięso na jaja i imigrując do Izrealea przywieźli szakszukę w takiej wersji, gdzie stała się potrawą tradycyjną, podawaną nie tylko na śniadanie. Szakszuka, dzięki swojej prostocie rozprzestrzeniła się na kolejne kraje i obecnie każdy region ma swoją wersję szakszuki.
Moja Szakszuka to jaja podawane na sosie z duszonych pomidorów i czerwonej papryki, z mielonym kuminem, czyli kminem rzymskim (nie mylić z kminkiem), mieloną kolendrą, słodką i ostrą papryką. Dodatek przecieru pomidorowego nadaje daniu głębi i sprawia, że danie smakuje tak, jakby dusiło się wiele godzin. Szakszukę polecam nie tylko na śniadanie. My uwielbiamy ją na obiad lub kolację.
Polecam również “Szakszukę z fasolką czarne oczko“.
Szakszuka
Szakszuka przepis. Przepis na szakszukę. Prosta Szakszuka. Szakszuka tradycyjna. Jaja gotowane w sosie z pomidorami i papryką.
Szakszuka - Składniki:
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 duża cebula + szczypta soli
- 2 czerwone papryki
- 3 duże pomidory - ok. 600 g
- 3 ząbki czosnku
- 4 jaja
Przyprawy:
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki chilli (lub więcej jeśli wolicie bardziej pikantne)
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, płatki chilli
Szakszuka - Przygotowanie:
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Dużą, nieprzywierającą patelnię lekko rozgrzać wraz z olejem. Wrzucić cebulę, dodać szczyptę soli. Dusić na małym ogniu przez 7-8 minut.
- W międzyczasie naciąć pomidory, sparzyć wrzątkiem, obrać, pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki. Paprykę umyć, wydrążyć, pokroić w małą kostkę.
- Kiedy cebula będzie miękka dodać przecier pomidorowy, przyprawy (paprykę słodką, paprykę ostrą, mieloną kolendrę i kumin) oraz przeciśnięty czosnek. Mieszając, smażyć przez 1-2 minuty.
- Dodać paprykę, wymieszać. Dusić na małym ogniu bez przykrycia przez ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Dodać pokrojone pomidory, sól, cukier, zagotować, przykryć, zmniejszyć gaz i dusić przez 25 minut. Zdjąć pokrywkę, zwiększyć lekko gaz i gotować przez 10-15 minut, odparowując część sosu (czas zależny od ilości wody w warzywach i od własnych preferencji).
- Łopatką zrobić 4 wgłębienia. W każde wgłębienie wbić jajo. Przykryć pokrywką (danie powinno pyrkać). Dusić, aż jajka się zetną, a żółtka pozostaną płynne (ok. 6-8 minut).
- Gotową szakszukę przed podaniem oprószyć solą, mielonymi płatkami chilli i posypać natką pietruszki. Ostrożnie przełożyć na talerze, uważając aby nie uszkodzić płynnego żółtka. Szakszuka najlepiej smakuje podawana ze świeżym pieczywem.
Pyszna Szakszuka. Prosta w przygotowaniu. Łagodna w smaku. Dla nas i synka super. Mąż sobie doprawia suszonym chilli z młynka na talerzu i tez mega zadowolony. Danie lekkie, zdrowe ale sycące. Tez jemy na obiadek! Super pomysł.
Dzięki za komentarz. Miło mi, że smakuje Twojej Rodzince 😀 My wolimy bardziej pikantną, ale jak robimy do córci, to musimy oszczędzać na chilli. Wtedy chilli w młynku idealnie się sprawdza!
Najlepsza szakszuka jaką jadłam! Zresztą jak pozostałe Pani przepisy. Uwielbiam! Ciasto porzeczkowe z bezą idealne. Leczo robię co roku. Ciasta bananowego i murzynka to też nie moge pominac 🙂 Aaa i obłędny wieniec drozdzowy z makiem!