Szakszuka (shakshuka) to proste, pyszne, zdrowe i pożywne danie wywodzące się z kuchni z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, popularne obecnie na całym świecie. Szakszuka to nic innego jak jaja gotowane w pikantnym sosie z cebulą, pomidorami i papryką.
Początki Szakszuki sięgają Imperium Osmańskiego, gdzie była potrawką wyłącznie mięsną. Pomidory i papryka zostały dodane później. Żydzi, zamieszkujący Afrykę Północną wymienili mięso na jaja i imigrując do Izrealea przywieźli szakszukę w takiej wersji, gdzie stała się potrawą tradycyjną, podawaną nie tylko na śniadanie. Szakszuka, dzięki swojej prostocie rozprzestrzeniła się na kolejne kraje i obecnie każdy region ma swoją wersję szakszuki.
Moja Szakszuka to jaja podawane na sosie z duszonych pomidorów i czerwonej papryki, z mielonym kuminem, czyli kminem rzymskim (nie mylić z kminkiem), mieloną kolendrą, słodką i ostrą papryką. Dodatek przecieru pomidorowego nadaje daniu głębi i sprawia, że danie smakuje tak, jakby dusiło się wiele godzin. Szakszukę polecam nie tylko na śniadanie. My uwielbiamy ją na obiad lub kolację.
Szakszuka
Szakszuka (shakshuka) to proste, pyszne, zdrowe, wegetariańskie i pożywne danie. Szakszuka, czyli jaja gotowane w pikantnym sosie z cebulą, pomidorami i papryką. Moja szakszuka przyprawiana jest mielonym kuminem, kolendrą, słodką i ostrą papryką. Przepis na szakszukę. Prosta Szakszuka. Szakszuka tradycyjna.
Szakszuka - Składniki:
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 duża cebula + szczypta soli
- 2 czerwone papryki
- 3 duże pomidory - ok. 600 g
- 3 ząbki czosnku
- 4 jaja
Przyprawy:
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki chilli (lub więcej jeśli wolicie bardziej pikantne)
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, płatki chilli
Szakszuka - Przygotowanie:
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Dużą, nieprzywierającą patelnię lekko rozgrzać wraz z olejem. Wrzucić cebulę, dodać szczyptę soli. Dusić na małym ogniu przez 7-8 minut.
- W międzyczasie naciąć pomidory, sparzyć wrzątkiem, obrać, pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki. Paprykę umyć, wydrążyć, pokroić w małą kostkę.
- Kiedy cebula będzie miękka dodać przecier pomidorowy, przyprawy (paprykę słodką, paprykę ostrą, mieloną kolendrę i kumin) oraz przeciśnięty czosnek. Mieszając, smażyć przez 1-2 minuty.
- Dodać paprykę, wymieszać. Dusić na małym ogniu bez przykrycia przez ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Dodać pokrojone pomidory, sól, cukier, zagotować, przykryć, zmniejszyć gaz i dusić przez 25 minut. Zdjąć pokrywkę, zwiększyć lekko gaz i gotować przez 10-15 minut, odparowując część sosu (czas zależny od ilości wody w warzywach i od własnych preferencji).
- Łopatką zrobić 4 wgłębienia. W każde wgłębienie wbić jajo. Przykryć pokrywką (danie powinno pyrkać). Dusić, aż jajka się zetną, a żółtka pozostaną płynne (ok. 6-8 minut).
- Gotową szakszukę przed podaniem oprószyć solą, mielonymi płatkami chilli i posypać natką pietruszki. Ostrożnie przełożyć na talerze, uważając aby nie uszkodzić płynnego żółtka. Szakszuka najlepiej smakuje podawana ze świeżym pieczywem.
Najlepsza szakszuka jaką jadłam! Zresztą jak pozostałe Pani przepisy. Uwielbiam! Ciasto porzeczkowe z bezą idealne. Leczo robię co roku. Ciasta bananowego i murzynka to też nie moge pominac 🙂 Aaa i obłędny wieniec drozdzowy z makiem!
Pyszna Szakszuka. Prosta w przygotowaniu. Łagodna w smaku. Dla nas i synka super. Mąż sobie doprawia suszonym chilli z młynka na talerzu i tez mega zadowolony. Danie lekkie, zdrowe ale sycące. Tez jemy na obiadek! Super pomysł.
Dzięki za komentarz. Miło mi, że smakuje Twojej Rodzince 😀 My wolimy bardziej pikantną, ale jak robimy do córci, to musimy oszczędzać na chilli. Wtedy chilli w młynku idealnie się sprawdza!