S

Szakszuka z cukinią

Szakszuka z cukinią

Szakszuka (shakshuka) to jaja gotowane w pikantnym sosie na bazie duszonych warzyw takich jak: cebula, pomidory i papryka. Podstawową, moją wersję szakszuki przedstawiałam tutaj, gdzie przybliżyłam również krótką historię tego dania.

Dzisiaj proponuję wersję z dodatkiem cukinii i przypraw, które bardzo z cukinią się lubią, czyli z tymiankiem i oregano.

Szakszuka (czy to zwykła, czy też szakszuka z cukinią) jest naszym ulubionym, prostym, zdrowym i sycącym daniem w sezonie na paprykę i pomidory. Najczęściej szakuszkę jada się na śniadanie, ale my uwielbiamy ją jeść na obiad z dodatkiem chrupiącego, świeżego pieczywa.

Szakszuka z cukinią jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Wymaga jedynie przygotowania warzyw: pokrojenia wszystkich w drobną kostkę oraz sparzenia i obrania pomidorów ze skórki.

Szakuszka powinna być pikantna, ale ostrość możecie dobrać do własnych preferencji. Moja wersja jest lekko pikantna.

Oceń przepis!
Średnia: 5,00 (1 głosów) 1 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *