S

Szakszuka z cukinią

Szakszuka z cukinią

Szakszuka (shakshuka) to jaja gotowane w pikantnym sosie na bazie duszonych warzyw takich jak: cebula, pomidory i papryka. Podstawową, moją wersję szakszuki przedstawiałam tutaj, gdzie przybliżyłam również krótką historię tego dania.

Dzisiaj proponuję wersję z dodatkiem cukinii i przypraw, które bardzo z cukinią się lubią, czyli z tymiankiem i oregano.

Szakszuka (czy to zwykła, czy też szakszuka z cukinią) jest naszym ulubionym, prostym, zdrowym i sycącym daniem w sezonie na paprykę i pomidory. Najczęściej szakuszkę jada się na śniadanie, ale my uwielbiamy ją jeść na obiad z dodatkiem chrupiącego, świeżego pieczywa.

Szakszuka z cukinią jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Wymaga jedynie przygotowania warzyw: pokrojenia wszystkich w drobną kostkę oraz sparzenia i obrania pomidorów ze skórki.

Szakuszka powinna być pikantna, ale ostrość możecie dobrać do własnych preferencji. Moja wersja jest lekko pikantna.

Oceń przepis!
Średnia: 5,00 (1 głosów) 1 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz