S

Soczysta dorada pieczona pod solną skorupą

Dodaj do Ulubionych

Pieczenie ryby w soli jest skutecznym sposobem na uzyskanie delikatnego, bardzo soczystego mięsa, które samo będzie odchodzić od ości. Ryba absolutnie nie jest słona. Łuski na skórze idealnie chronią mięso ryby przed zasoleniem 🙂 Podczas pieczenia sól twardnieje, tworząc grubą skorupę (którą wbrew pozorom bardzo łatwo rozłupać). Solna skorupa zatrzymuje wszystkie aromaty, którymi nadzialiśmy rybę. Metodę pieczenia ryby pod solną skorupą można zastosować do większości ryb za wyjątkiem ryb tłustych (takich jak łosoś, makrela).

Składniki:

(4 porcje)

  • 2 dorady w całości (każda po 400-500 g), wypatroszone i oczyszczone, z łuskami
  • 1 cytryna
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 1.5-2 kg soli
  • sól morska i świeżo mielony pieprz

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 180°C (grzałka góra-dół).

Wnętrze ryby posól i popieprz. Obsyp nasionami kopru włoskiego.
Cytrynę pokrój w plastry. Włóż do wnętrza każdej ryby. Delikatnie ściśnij rybę od strony nacięcia, aby cytryna lekko puściła sok we wnętrzu.

W dużej misce mieszaj sól wraz ze 100 ml wody, do momentu gdy mieszanka zacznie wyglądać jak mokry śnieg (w razie potrzeby można dolać odrobinę wody).
Blachę do pieczenia wyłóż warstwą 2 cm mieszanki solnej. Połóż na niej ryby.

Przykryj każdą rybę pozostałą mieszanką solną. Dobrze podociskaj, żeby nie było żadnych luk.
Przykryte solą ryby włóż do pieca.

Piecz 25 minut. Solna skorupka powinna stwardnieć.

Wyciągnij z pieca.
Rozbij solną skorupę, uderzając w nią łyżką. Odłóż największe kawałki solnej skorupy na bok, uważając aby nie uszkodzić skóry.
Delikatnie zsuń na boki całą sól.
Ściągnij skórę, uważając aby sól nie dostała się na mięso ryby.
Krawędzią łyżki zsuń delikatnie mięso wzdłuż ości (mięso powinno bez problemu odejść od szkieletu rybnego) i przy pomocy łopatki przetransferuj ćwiartkę ryby na talerz.

Podawaj w towarzystwie np. “Duszonych porów z prażonymi orzechami i “Pieczonych ziemniaczków.

źródło: “Gordon Ramsay’s Ultimate Home Cooking”

 

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.
  1. Pingback:Sałatka na ciepło z makaronu orzo | Moja Delicja – Przepisy kulinarne

Dodaj komentarz