G

Grzanki z awokado z czarnym sezamem i płatkami chilli

Dodaj do Ulubionych

Grzanki z awokado posypane czarnym sezamem i płatkami chilli, to propozycja na coś pysznego, chrupiącego, zdrowego (ze względu na wartościowe awokado) i coś nowego.
W wersji dietetycznej lub wegańskiej można zrobić grzanki bez użycia masła.
Polecam na niedzielne śniadanie.

Składniki:

(2 porcje)

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka masła (zastąpić wersją roślinną w diecie wegańskiej)
  • kromki bagietki wiejskiej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • skórka starta z ćwiartki cytryny
  • 2 szczypty płatków chili
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Wymieszać ze sobą czarny sezam, płatki chili, szczyptę soli oraz startą skórkę z cytryny.

Awokado obrać. Przeciąć na pół. Wyciągnąć pestkę. Połówki pokroić na ćwiartki.
Każdą ćwiartkę ponacinać nożem, zostawiając wspólną końcówkę. Rozłożyć ponacinane fragmenty.

Rozgrzać patelnię. Dodać łyżkę masła i włożyć pokrojone kromki pieczywa. Posolić, popieprzyć.
Gdy spód się zarumieni, obrócić. Znów lekko przyprawić.

Gotowe grzanki wyłożyć na talerz. Na każdej położyć awokado. Posypać gotową mieszanką z czarnego sezamu i chilii.
Podawać gorące!

źródło: “Gordon Ramsay’s Ultimate Home Cooking”

Oceń przepis!
Średnia: 5,00 (1 głosów) 1 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz