Grzanki z awokado posypane czarnym sezamem i płatkami chilli, to propozycja na coś pysznego, chrupiącego, zdrowego (ze względu na wartościowe awokado) i coś nowego.
W wersji dietetycznej lub wegańskiej można zrobić grzanki bez użycia masła.
Polecam na niedzielne śniadanie.
Składniki:
(2 porcje)
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżka masła (zastąpić wersją roślinną w diecie wegańskiej)
- kromki bagietki wiejskiej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- skórka starta z ćwiartki cytryny
- 2 szczypty płatków chili
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Wymieszać ze sobą czarny sezam, płatki chili, szczyptę soli oraz startą skórkę z cytryny.
Awokado obrać. Przeciąć na pół. Wyciągnąć pestkę. Połówki pokroić na ćwiartki.
Każdą ćwiartkę ponacinać nożem, zostawiając wspólną końcówkę. Rozłożyć ponacinane fragmenty.
Rozgrzać patelnię. Dodać łyżkę masła i włożyć pokrojone kromki pieczywa. Posolić, popieprzyć.
Gdy spód się zarumieni, obrócić. Znów lekko przyprawić.
Gotowe grzanki wyłożyć na talerz. Na każdej położyć awokado. Posypać gotową mieszanką z czarnego sezamu i chilii.
Podawać gorące!
źródło: “Gordon Ramsay’s Ultimate Home Cooking”