Duszone pory w białym winie, z dodatkiem czosnku i świeżego tymianku. Posypane prażonymi orzechami laskowymi. Świetny dodatek do mięs czy ryb. Polecam w towarzystwie Soczystej dorady pieczonej pod solną skorupą, która wcale nie jest słona 🙂
Składniki:
(4 porcje)
- 4 pory (tylko białe części)
- oliwa lub olej do podsmażenia
- 3 ząbki czosnku
- 3 łodygi świeżego tymianku
- łyżka masła
- 150 ml białego wina
- 50 g uprażonych orzechów laskowych
- natka pietruszki posiekana do ozdoby
- sól morska i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej patelnię/rondel z grubym dnem na średnim ogniu.
Pory przetnij na pół.
Wlej łyżkę oliwy. Gdy się nagrzeje włóż pory. Posól, popieprz. Obsmażaj na złoty kolor z każdej strony przez około 3-4 minuty.
Ząbki czosnku delikatnie zmiażdż nożem (mają się tylko lekko otworzyć).
Wrzuć do naczynia z porami, dodaj gałązki tymianku i masło.
Gdy masło się roztopi, wlej wino, doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień.
Przykryj patelnię, zostawiając mały otwór. Podgrzewaj przez 12-15 minut (sos ma delikatnie bulgotać) do czasu aż pory zmiękną, ale nie utracą kształtu. Aby sprawdzić czy pory są miękkie, wbij nóż w środek najgrubszego (ma się wbić bez oporów). Jeśli sos będzie zbyt wodnisty, możesz odkryć patelnię na 5 minut przed końcem, aby namiar płynu odparował.
Wyłóż pory na talerz, posyp uprażonymi orzechami laskowymi i posyp natką pietruszki. Polej sosem pozostałym z duszenia porów.
Podawaj jako dodatek do mięs lub ryb.
Ja podałam w towarzystwie “Soczystej dorady pieczonej pod solną skorupą” i “Pieczonych ziemniaczków z chilli i kurkumą“.
źródło: “Gordon Ramsay’s Ultimate Home Cooking”