P

Pieczone ziemniaczki z chilli i kurkumą

Dodaj do Ulubionych

Pyszne i chrupiące ziemniaczki, dość pikantne bo nie żałowałam chilli. Podawałam je w towarzystwie pieczonej gęsi oraz dwóch sałatek na ciepło z kapusty czerwonej (wszystkie przepisy wkrótce na blogu). 

Składniki:

(8-10 porcji)

  • 2.5 kg ziemniaków
  • sól morska i świeżo mielony pieprz
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • szczypta płatków chilli (do smaku)
  • 4-5 łyżek oleju lub oliwy

 

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 200°C (grzałka góra-dół).

Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki. Przełóż do dużego rondla z posoloną zimną wodą. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ognień i gotuj przez 8 minut.

Odcedź ziemniaki na dużym sicie. Posyp kurkumą, płatkami chilli, przypraw solą i pieprzem. Podrzucając wszystko na sicie rozprowadź przyprawy na ziemniakach.
Następnie polej odrobiną oleju (resztę zostaw do polania blachy do pieczenia) i podrzuć ponownie parę razy (jeśli będzie to problem, to po prostu wymieszaj wszystko łyżką). Odstaw na 5 minut, aby odparowały.

Polej resztą oleju blaszkę do pieczenia i umieść w piekarniku na parę minut (tłuszcz ma się zagrzać).
Następnie delikatnie umieść ziemniaki na blaszce i podrzucając blaszką (lub mieszając łyżką:) ) delikatnie wymieszaj, aby ziemniaki okryły się gorącym olejem.
Piecz przez 40-45 minut obracając od czasu do czasu.

Odsącz na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu i wyłóż na talerze.

Ja te pyszne i chrupiące ziemniaczki podawałam w towarzystwie pieczonej gęsi oraz dwóch sałatek na ciepło z kapusty czerwonej.

źródło: “Christmas with Gordon”

pikantne-chrupiace-pieczone-ziemniaczki2

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz