Back to home
.
Kategoria

kuchnia tajska

  • Liczba przepisów: 7
Curry z dynią i łososiem

Curry z dynią i łososiem

Przepyszne i proste w przygotowaniu, rozgrzewające “Curry z dynią i łososiem“. Do przygotowania curry używam gotowej czerwonej pasty curry (Red Curry) w słoiczku o dobrym składzie. Jeśli lubicie bardzo pikantne dania dajcie 2 czubate łyżki pasty curry (będzie ogień :) ). Ja daję 2 płaskie łyżki i dla nas ostrość dania jest w sam raz….
Czytaj przepis
Tajskie szaszłyki z indyka z warzywami, pieczone w piekarniku lub na grillu

Tajskie szaszłyki z indyka z warzywami, pieczone w piekarniku lub na grillu

Szaszłyki z indyka z warzywami to bardzo zdrowe, pożywne i sycące danie dla całej rodziny*. Bardzo proste w przygotowaniu, w którym pomóc mogą nam nasze dzieci. Piersi indyka marynowane są w mleku kokosowym, wymieszanym z mieloną przyprawą curry, czosnkiem, sokiem i skórką z limonki, bazylią oraz miodem, natomiast warzywa – cukinia i czerwona papryka –…
Czytaj przepis
Massaman Curry z wołowiną i batatami

Massaman Curry z wołowiną i batatami

Massaman Curry to klasyk kuchni tajskiej. Według źródeł Massaman Curry pochodzi już z 17/18 wieku, a pierwszym w historii zarejestrowanym przepisem na massaman curry był “Kurczak Massaman curry w gorzkim soku z pomarańczy” (“Chicken Massaman curry with bitter orange juice“). Massaman Curry to pikantne danie pełne smaków i aromatów. Mieszają się w nim wszystkie znane…
Czytaj przepis
Curry laksa z kurczakiem i makaronem ryżowym

Curry laksa z kurczakiem i makaronem ryżowym

Tajskie smaki bardzo przypadły nam gustu. Połączenie trawy cytrynowej, chilli, imbiru, limonki, kolendry i mleka kokosowego poznaliśmy już przy okazji robienia błyskawicznej i wegańskiej Curry laksy wg. przepisu Gordona Ramsay’a, i która to bardzo trafiła w nasze kubki smakowe. Dzisiejsza laksa jest dość podobna smakiem, ale robi się ją z całego kurczaka. Zupa jest bardzo rozgrzewająca, pikantna (więc…
Czytaj przepis
Zielone curry z makaronem ryżowym, marchewką, papryką i zielonym groszkiem
Zielone curry z makaronem ryżowym, marchewką, papryką i zielonym groszkiem

Zielone curry z makaronem ryżowym, marchewką, papryką i zielonym groszkiem

Bezglutenowe danie, świetne dla wegetarian, bo bez mięska, ale pełnowartościowe, gdyż porcję białka dostarcza nam groszek zielony. Zielone curry z makaronem ryżowym, marchewką, papryką i zielonym groszkiem, to sycące danie pełne chrupiących warzyw. Świetne dla osób gustujących w daniach pikantnych, aczkolwiek  ową pikantność możecie złagodzić dając mniej zielonego chilli* podczas przygotowania zielonego curry. Danie z pochodzące…
Czytaj przepis
Domowe zielone curry – pasta Green Curry
Domowe zielone curry – pasta Green Curry

Domowe zielone curry – pasta Green Curry

Zielne curry – pasta green curry, to lekko pikantny sos powstały ze zmiksowana zielonej papryczki chilli z imbirem, trawą cytrynową, kolendrą, listkami kaffir, szalotkami i ząbkami czosnku z dodatkiem mleka kokosowego i soku wyciśniętego z jednej limonki. Charakterystyczne jest dla kuchni tajskiej. Pasta curry to podstawowy składnik “Zielonego curry z makaronem ryżowym, marchewką, papryką i zielonym…
Czytaj przepis
Curry laksa – rozgrzewająca zupa z makaron ryżowym z chilli, imbirem i trawą cytrynową

Curry laksa – rozgrzewająca zupa z makaron ryżowym z chilli, imbirem i trawą cytrynową

Curry laksa to pikantne curry na bazie mleka kokosowego z makaronem ryżowym. Laksa najczęściej gotowana jest kurczakiem, krewetkami lub rybami. Poniższy przepis to przepis błyskawiczny bez dodatku protein, na gotowym bulionie warzywnym lub drobiowym. Laksa jest daniem pikantnym i bardzo rozgrzewającym. Idealna na mroźne dni. Obecność papryczki chilli przyśpiesza nasz metabolizm. Danie bardzo łatwe do…
Czytaj przepis
O mnie
Hej, mam na imię Ania.
Wyznaję zasadę: "najpierw należy poznać klasykę, aby móc tworzyć własne dzieła". Dlatego uwielbiam zgłębiać wiedzę naukową, uczyć się od największych światowych autorytetów, przerabiać masterclass'y. Poznaję tajniki, techniki gotowania. Uczę się jak wydobywać maksimum smaku z produktu i jak poprawnie go traktować. Jestem przeciwniczką sztucznych dodatków, sklepowych gotowców typu instant, fixów-śmiksów. Cenię sezonowość, lokalne i świeże produkty. Lubię zdrowo gotować na co dzień, ale od święta trochę "zgrzeszyć" ;) Jestem mamą, żoną i pracuje na pełen etat, dlatego najczęściej gustuję w prostych i szybkich daniach. W weekendy rozwijam skrzydła i gotuję bardziej ambitnie. Nie eksperymentuję w kuchni bez odpowiedniej wiedzy. Produktów nie łączę przypadkowo. Uwielbiam non stop dociekać "po co", "na co" i "dlaczego". Moja kuchnia musi być pyszna i taka właśnie jest Moja Delicja! Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie.
Signature
Kategorie
Reklamy